Solskjær-effekten:
– Han sparte ikke på noe

Manchester United løp mer enn motstanderen i brakseieren over Cardiff. Det er første gang denne sesongen i Premier League-sammenheng.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Ole Gunnar Solskjærs første kamp som managar viste Manchester United hva de har i seg og ga seg ikke før de knuste Cardiff hele 5-1.

Statistikken fra kampen viser at Manchester United la inn en helt annen innsats enn det de har gjort tidligere denne sesongen.

I kampen fullførte Manchester United 649 pasninger. Kun i 0-0-kampen mot Wolverhampton på hjemmebane har de røde djevlene hatt flere pasninger (684) i løpet av en Premier League kamp denne sesongen. I kampen mot Liverpool hadde United 321 pasninger, de hadde altså dobbelt så mange pasninger mot Cardiff.

Ole Gunnar Solskjærs mannskap hadde også et ballinnhav på 74,2 %, mer enn de har hatt noen gang denne sesongen. Paul Pogba hadde ballen hele 11,4 % av kampen, ifølge tall fra Opta.

– Ballinnhavet endte på 75 prosent til slutt, og da skrudde de av gassen litt på tampen. Statistikken viser at United var overlegne og vinner fortjent 5-1, sier Nils Johan Semb som var i Premier League-studio lørdag.

Løp mer enn motstanderne

Under kampen mot Cardiff løp Manchester United tilsammen 104,1 km, mot Cardiffs 99 km, ifølge tall fra Opta. Det er første gang denne sesongen at de røde djevlene løp mer enn motstanderlaget. TV 2s fotballekspert, Erik Thorstvedt, mener at det er bra at United fikk opp intensiteten mot Cardiff.

– Det er veldig bra de får opp antall sprinter og kilometer. Det handler om å strekke motstanderen. Tidligere har det vært tregt under Mourinho, men han hadde en annen spillestil som var bygd for å vinne trofeer og stenge igjen bakover. Nå de da slipper inn mye mål, så fungerer det ikke. Da er det bedre å få opp tempoet og løpe mer, sier Thorstvedt.

Den tidligere Tottenham-spilleren mener at taktikken til Ole Gunnar Solskjær er en bedre måte for United å spille på, og trekker sammenligninger til Ralph Hasenhüttl i Southampton.

– Når du vinner ballen høyere i banen med spillere som Rashford, Lingard og Martial så blir det vanskeligere for motstanderen å demme opp. Jeg liker den måten å spille på bedre. Bare å se på Hasenhüttl i Southampton, nå har han fått to seiere på de siste tre kampene med å få opp intensiteten. De løper og sprinter mer. Det kan spillerne fra før av, man trenger ikke flere måneder for å få det til. Det har vist seg nå i Manchester United og i Southampton, sier TV 2s fotballekspert.

– Motstanderen har litt å si

Selv om statistikken viser gode tall i favør Ole Gunnar Solskjær vil ikke Erik Thorstvedt ta av etter bare én kamp.

– At Cardiff var motstander har litt å si. I Championship hadde de i snitt 166 pasninger per kamp og rykket opp. Det er et lag som ligger mye bak, og selv om de har vunnet fire av de siste fem hjemmekampene så var ikke det mot de hardeste motstanderne. Jeg er sikker på at Mourinho også ville vunnet den kampen, men jeg er og sikker på at han ikke ville vunnet kampen 5-1, sier han.

Likevel gir han Solskjær ros for måten United fremstod etter at de tok ledelsen.

– Etter at de ledet 3-1, så tok de ikke gassen av pedalen. Det gjorde de alltid under Mourinho. De nøyet seg ikke med det, og Solskjær sparte ikke på noe selv om det er et tett kampprogram fremover. Spillerne elsker å score mål og holde ballen høyere i banen. Det var viktig at de scoret fem mål igjen, siden sist gang det skjedde har Manchester City gjort det hele 29 ganger. Å få begravd det spøkelset betyr mye, sier Thorstvedt.

Paul Pogba som hadde to målgivende pasninger i 5-1-seieren, hadde også mest pasninger i siste tredjedel av banen med 31 pasninger. TV 2s ekspert mener det fremdeles er spørsmål om franskmannen etter kampen.

– Jeg har litt sympati med Mourinho der, for Pogba har hatt flere sjanser til å levere tidligere. Det er godt mulig at Pogba trenger bedre arbeidsforhold og en entusiatisk trener, der var kanskje Mourinho litt mer «old school» som mente han var mer opptatt av hårfrisyrer og sosiale medier. Dette var én kamp, og problemet til Pogba har vært at spillere går rett forbi ham. Han har vært dårlig defensivt og det gjenstår om han forbedrer seg der når det kommer tøffere kamper, forteller Erik Thorsvedt.

Lik TV 2 Sporten på Facebook