Skiløpere nyter sola i hytteveggen på Høgevarde på Norefjell i Buskerud
Skiløpere nyter sola i hytteveggen på Høgevarde på Norefjell i Buskerud Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix

Slik blir været på julaften

De som vil på skitur, må langt nord eller opp i fjellet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De som drømmer om en hvit jul, må oppholde seg i nord eller i fjellet, sier vakthavende meteorolog Lillian Bergheim i StormGeo.

– Man må dessverre langt nord for en hvit jul. I fjellene ligger det også snø, sier Berghem til TV 2.

Snø i ytre strøk

Det er ventet snøbyger i Vest-Finnmark, mens det blir lite eller ingen nedbør på vidda og i øst. Snøen kommer trolig søndag over store deler av fylket.

I Nordland og Troms vil to mindre lavtrykk på kysten gi vind mellom sørvest og nordvest, periodevis liten kuling, ifølge StormGeo.

– Snøbygene vil komme i ytre strøk i Vest-Finnmark, Troms og nordlige deler av Nordland, sier vakthavende meteorolog om været.

Grått og vått i sør

I sør blir det grått og vått. Trøndelag og Vestlandet får i løpet av mandagen økende vestlig kuling, økende nedbør og mildvær. i løpet av julaften stiger temperaturene slik at snøgrensen er ventet opp mot 700-1000 meter over havet.

Mandag trekker en front tilknyttet et lavtrykk i Norskehavet inn fra vest. Det blir opp mot 50 mm nedbør på Nordvestlandet, og mesteparten vil falle som regn.

Østafjells blir det oppholdsvær, men tilskyende fra vest og stigende temperaturer med økende vestlig opp i kuling utsatte steder utover ettermiddagen.

– I Trøndelag vil nedbøren starte som snø og gå over til regn, sier Lillian Bergheim i StormGeo.

Ifølge meteorologen vil det ikke skje store endringer i været i romjula.

– Det ser ut som det blir mye av det samme i romjula. Det blir regn i Sør-Norge, og mildere i Nord-Norge, sier Lillian Bergheim.