Vil endre navn på sted for å hedre Marokko-drepte

MARRAKECH/BRYNE (TV 2): – Det er det minste vi kan gjøre, sier initiativtaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Marokkanere har foreslått å endre navnet på platået der Maren Ueland (28) og hennes danske studievenninne Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept.

Mohamed El Harouali og Rachid Iguard sier til TV 2 at å endre navnet til «Louisa & Maren» er det minste man kan gjøre for å hedre dem.

– Vi har fått mange tilbakemeldinger fra grupper og personer som mener at dette er en positiv og god idé. De oppfordrer oss til å gjøre det. Det er det minste vi kan gjøre for å hedre ofrene, sier initiativtaker Rachid Iguard til TV 2.

Fredag kveld deltok over 500 i et fakkeltog i Bryne sentrum etter drapene i Marokko.

Mohammed El Harouali og Rachid Iguard vil at stedet oppkalles etter de drepte kvinnene.
Mohammed El Harouali og Rachid Iguard vil at stedet oppkalles etter de drepte kvinnene. Foto: Magnus Braaten/TV 2

– Det som er skjedd, er brutalt. Ta vare på de etterlatte og hverandre. Stå sammen i sorgen, sa lensmann i Time, Bjørn Søyland, under en appell.

Hjemstedet til Maren Ueland (28) er sterkt preget, og lokalbefolkningen samlet seg for å vise støtte til de etterlatte.

– I dag skulle vi tennes lys på den mørkeste dagen i året. Nå må vi tenne lys mot noen av de mørkeste gjerningene som er gjort i vår levetid, og mot en av våre fra Bryne. Så stort er alvoret, sa sogneprest Stein Ødegård.

– Det er viktig å stå sammen, og det er viktig for folk å vise solidariteten som de har og føler på, sier distriktsleder Thor Inge Sveinsvoll i Røde Kors til TV 2.

Også i Marrakech samlet folk seg.

Det foregikk en demonstrasjon som gikk fra det største torget til det danske konsulatet.

Folk fra turistnæringen, guider og sjåfører ønsket å vise sin avsky overfor de brutale drapene, og ba også bønner for de etterlatte.

– Hele Marokko fordømmer disse terrorangrepene. Vi er ikke slik. Vi ønsker å kondolere overfor både Norge og Danmark, sier generalsekretær Abdelhamid Labyad i organisasjonen for turguider til TV 2.

Ytterligere ni personer ble torsdag og fredag pågrepet i fem byer, opplyser den marokkanske politiet BCIJ i en pressemelding.

Fra før er fire personer pågrepet. Den første ble pågrepet tirsdag, mens de siste tre ble pågrepet på en buss torsdag.

Gjorde beslag

De mistenkte er pågrepet for deres «angivelige bånd til gjerningsmennenes terrorhandling», opplyser Marokkos svar på FBI, Le Bureau central d’investigation judiciaire (BCIJ).

Ifølge politiet hadde de ni planer om å utføre flere angrep. Det er beslaglagt elektronisk utstyr, ulike våpen, militært utstyr og materiale som kan brukes til fremstilling av eksplosiver.

Pågripelsene skjedde i flere byer over hele Marokko, blant annet i Essaouira, Sidi Bennour nær Casablanca, Marrakech, Tanger og Chtouka ait Baha like utenfor Agadir, skriver den marokkanske nettavisen Morocco World News.

En talsmann for Marokkos regjering opplyste torsdag at 20 celler som knyttes til terrorvirksomhet, er blitt slått ned i løpet av de siste året.

– Alle marokkanere fordømmer denne kriminelle terrorhandlingen, sa Mustapha El Khalfi.​

Talsmannen Mustapha El Khalfi under en pressekonferanse i Rabat.
Talsmannen Mustapha El Khalfi under en pressekonferanse i Rabat. Foto: Ahmed Eljechtimi/Reuters/NTB scanpix

Videoen av de fire marokkanske ekstremistene som sverger troskap til IS-lederen, ble spilt inn hjemme hos mannen som først ble pågrepet, skriver Ekstra Bladet.

Abderrahmane Khayali (34), som er til høyre i videoen, viste ifølge naboer de første tegnene til radikalisering for to år siden.

Under intense avhør satte Khayali politiet på sporet av de tre andre drapsmistenkte som ble pågrepet på en buss i Marrakech torsdag, skriver den danske avisen.

Bekreftet av Kripos

En sikkerhetskilde i det marokkanske politiet sier at videoen ble tatt opp i 34-åringens hjem i det nordlige Marrakech. Ifølge Kripos skal videoen være tatt opp i forrige uke, før drapene.

BLE PÅGREPET FØRST: Ifølge danske Ekstra Bladets kilder ble denne videoen spilt inn i boligen til Abderrahmane Khayali, som ble pågrepet tirsdag.
BLE PÅGREPET FØRST: Ifølge danske Ekstra Bladets kilder ble denne videoen spilt inn i boligen til Abderrahmane Khayali, som ble pågrepet tirsdag. Foto: skjermdump

– Kripos har nå fått bekreftet fra myndighetene i Marokko at de pågrepne i saken, er de samme som figurerer på en video med fire menn som sverger troskap til IS foran et flagg. Videoen skal være tatt opp i forrige uke, før drapene. Verken Norge eller Danmark synes å bli nevnt i videoen, ei heller noe spesifikt om hvilken handling de skulle utføre, skriver Kripos i en pressemelding.

I videoen sier de blant annet:

– Vi har vært vitne til angrepene, tiden er inne for å slå tilbake med full styrke. Budskapet vårt er til tyranniet og deres etterretning. Vi har ikke glemt det. Vi har takket Gud og er klare til å slå til. Vi advarer dere, vi har forberedt et angrep. Vi sverger til Gud at vi skal ta hevn. Amen.

De holder også en oppmuntringstale, som ifølge terroreksperter ikke er uvanlig å ha før et angrep.

Mandag ble Ueland (28) og Jespersen funnet drept i teltene sine. De var på tur i Atlasfjellene i Marokko, noen mil utenfor Marokko. Fredag uttalte Kripos at en annen video, som kobles til dobbeldrapet, trolig er ekte. (TV 2/NTB)