airbnb vokser stadig:

Derfor droppet Tom fra Sydney hotell da han besøkte Norge

Airbnb har blitt verdens største hotellkjede. For Tom Duncan fra Sydney var valget enkelt da Norges-ferien skulle bestilles.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tom Duncan og kjæresten er på opplevelsesferie i Norge. Det var hvalsafari og nordlyset som lokket dem fra Australia til Tromsø.

– Vi har hatt store opplevelser, og fått sett både hval og nordlyset på de opplevelsesturene vi har kjøpt, forteller engelskmannen, som for tiden er bosatt i Sydney.

– Gjør det mulig

Reisen startet for lenge siden hjemme i Australia der de aktivt brukte nettstedet Airbnb for å finne seg overnatting på sin tur gjennom Norge.

Tom Duncan og kjæresten er ikke alene om dette valget.

Ifølge NHO er formidlingstjenesten Airbnb nå verdens største hotellkjede.

– Det er ikke plass til alle turistene som ønsker å komme til Norge. Det finnes ikke nok hotellsenger til å ta toppene, og da kommer Airbnb inn og gjør det mulig, sier analytiker Eivind Hestvik Brækkan i Capia.

De produserer statistikk og analyser av privatutleie gjennom tjenester som Airbnb.

Det siste året har 4,3 millioner gjestedøgn vært reservert gjennom nettstedet, der nesten 40.000 enheter har vært annonsert. Ifølge Capia har det gitt utleierne en inntekt over 2 milliarder.

– Airbnb er verdens største hotellkjede. I Danmark er det like mange Airbnb-rom som hotellrom, og i Norge er det snakk om halvparten, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Ønsker å lære

Statistikk- og analyseselskapet Capia spurte først Airbnb om å få tilgang til deres norske data.

– Vi har ikke fått noe svar fra dem i det hele tatt, sier Brækkan.

Så nå kjøper de inn og bearbeider data fra et spansk analyseselskap.

– De leverer den beste dataen som er å finne på Airbnb, og som er mulig å få tak i, sier han.

Dataene viser at ni av ti Airbnb-gjester er som engelskfødte og Sydney-bosatter Tom Duncan. Langvegsfarende turister med spesielle ønsker og behov, og som gjerne bor privat for å bruke penger på opplevelser.

– Vi bruker heller penger på morsomme aktiviteter enn på et femstjerners hotell. På denne måten får vi sjansen til å møte lokale samt lære ting om landet du besøker, forteller Duncan.

Lofoten på topp

I Norge er det i distriktene det tilbys flest private overnattingsrom. Listen over norske kommuner med flest utleieenheter i forhold til antallet boliger viser at det er Lofoten som er den soleklare vinneren.

– For familier som vil ha eget soverom til ungene, eller som vil lage mat selv, så gir Airbnb helt nye muligheter, forteller Capia-analytiker Brækkan.

Av bykommunene er det Tromsø som har flest tilgjengelige Airbnb-rom i forhold til antall boliger. Tjenesten har hele 25 prosent av innkvarteringsmarkedet i byen.

Krever like forhold

Men hotellbransjen i byen er ikke skremt.

– At vi i den moderne verdensøkonomien får konkurrenter må vi bare akseptere. Men det vi må kunne kreve er likeverdige konkurranseforhold med hensyn til beskatning, sier direktør ved Clarion The Edge i Tromsø, Øyvind Alapnes.

Det er en oppfatning NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold deler.

– Mens vi i reiselivsnæringen har 160.000 arbeidsplasser og betaler alt hvitt og har alt synlig, så har vi fått en nesten like stor næring bak ryggen vår som ikke er hvit, og som ikke rapporterer skatteinntekter. Det går ikke i lengden, sier Krohn Devold.

Airbnb er gjort kjent med innholdet i denne reportasjen, men har foreløpig ikke ønsket å kommentere saken.