REBELLER: Adam Peaty og Sarah Sjöström fotografert med prisene for EMs beste svømmere. Nå krever de større del av pengekaken.
REBELLER: Adam Peaty og Sarah Sjöström fotografert med prisene for EMs beste svømmere. Nå krever de større del av pengekaken. Foto: Andy Buchanan

Stjerner i åpen krig: – Utesteng meg! Jeg bryr meg ikke

Svømmestjerner som Adam Peaty og Sarah Sjöström mener pampene tar for mye av pengene i idretten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er opprør i svømmeverden.

Flere av verdens største stjerner går i strupen på Det internasjonale svømmeforbundet (FINA), og støtter nyskapingen International Swimming League (ISL).

ISL skulle ha arrangert et stevne i Italia i disse dager, men det ble avlyst etter at FINA truet med å utestenge de som deltok der, ettersom stevnet ikke var offisielt godkjent.

Men svømmestjernene lar seg ikke stoppe. ISL satser på en hel stevneserie neste år, og blant de som støtter det er verdensrekordholder og olympisk mester Adam Peaty.

– Jeg bryr meg ikke. De kan utestenge meg om de må, sier Peaty til BBC.

– Jeg er ikke bekymret, for til syvende og sist vet de at de ikke kan gjøre det. De vil ikke slippe unna med det, for de vil miste all respekt fra utøverne.

Peaty vant OL-gull på 100 meter brystsvømming i Rio, og har flyttet verdensrekorden på både den og den halve distansen.

– Det er galskap

Og Peaty er ikke alene. Mange av sportens største navn er med ham. Svenske Sarah Sjöström, jernkvinnen Katinka Hosszu, Cameron van der Burgh, Chad Le Clos, Ryan Murphy og Michael Andrew er alle bak ISL.

Bakgrunnen for opprøret er opplevelsen av at FINA, og pampene der, ikke jobber til sportens beste, og at for lite av pengene i sporten går tilbake til utøverne.

– Jeg føler svømming har satt seg fast på 90-tallet, og at vi fortjener mye mer enn vi får, sier den svenske superstjernen Sarah Sjöström.

– Det går fint for meg, for jeg har sponsorer, men de fleste svømmere jobber ekstremt hardt, men de har knapt råd til å gjøre det, fordi de får ingenting igjen for det. Jeg snakker om olympiske svømmere, som er avhengig av foreldrene sine. Det er galskap og må endres.

Blant annet mener de at det gjøres for lite for å gjøre sporten publikumsvennlig.

Norges stjernesvømmer Henrik Christiansen mener prosjektet er spennende.

– Jeg mener det er veldig positivt for svømmesporten at man har noen som kjemper for å gi den mer oppmerksomhet, og som prøver å gjøre den til en «folkesport», sier Christiansen til TV 2.

– Hvis svømming kan bli en populær TV-sport, også utenfor OL, vil det gagne alle.

Han vil følge med på utviklingen rundt ISL.

Stjernene hevder at de ikke blir hørt av FINA, som på sin side svarer med at premiepenger til utøvere har økt med 500 prosent de siste ti årene. Som et svar på opprøret har det internasjonale svømmeforbundet opprettet en ny stevneserie, Champions Swim Series, med pengepremier verd ca. 44 millioner kroner totalt.

Over 30 stjerner involvert

Det er langt fra nok, mener stjernene, som anklager svømmetoppene for å mele sin egen kake og ta en for stor del av inntektene.

– Vi trenger gjennomsiktighet i prosessene og en 50/50-fordeling av inntektene, sier Adam Peaty.

– Å støtte svømmere har vært mitt livsverk, sier FINA-president Julio Maglione i en pressemelding.

– Ved siden av min personlige kontakt med stjernene, har vi heldigvis også formelle mekanismer for å få tilbakemeldinger og innspill fra utøverne. Vi vil se etter nye måter å komme med ytterligere forbedringer.

Uten at mange av stjernene tror at det vil være nok.

Denne uken har over 30 av verdens beste svømmere vært samlet i London, der de sammen med ISL har lagt planene for en stevneserie der premiepengene blir over dobbelt så store – med ca. 110 millioner kroner i total premiepott.

FINA har allerede uttalt at de ikke vil utestenge utøverne som deltar, men dersom stevneserien ikke blir godkjent i deres regi, vil resultatene derfra ikke bli tellende – blant annet om noen skulle svømme under verdensrekorden.