ÅSTEDET: Retten er ikke i tvil om at en 51 år gammel mann ble drept i en boligblokk på Tøyen i Oslo, men de mener det ikke er tilstrekkelig bevist at det var den tiltalte 58-åringen som begikk drapet.
ÅSTEDET: Retten er ikke i tvil om at en 51 år gammel mann ble drept i en boligblokk på Tøyen i Oslo, men de mener det ikke er tilstrekkelig bevist at det var den tiltalte 58-åringen som begikk drapet. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

I mai ble han dømt til 13 års fengsel for «et brutalt drap» – nå skal 58-åringen feire jul som en fri mann

Etter nesten tre år i varetekt ble 58-åringen løslatt på dagen. – Han ble helt taus da jeg ringte, forteller forsvareren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om kvelden den 4. mars i 2016 var tre menn samlet i en leilighet på Tøyen i Oslo.

En eller annen gang i løpet av kvelden ble en 51 år gammel mann påført grov vold. Han ble slått og deretter kvalt til døde.

Det er sprikende forklaringer om hva som skjedde i leiligheten før, under og etter drapet. En av årsakene til dette er at de tre som var til stede hadde drukket store mengder alkohol.

Det er også uklart nøyaktig når 51-åringen døde, men to overleger har konkludert med at døden trolig inntraff et sted mellom klokken 20.53 og 00.59.

En 52-åring og en 58-åring ble begge pågrepet og siktet for drapet, men politiet frafalt siktelsen mot 52-åringen.

Frifunnet av flertallet

I Oslo tingrett i mai ble en 58 år gammel mann dømt til 13 års fengsel for drapet. Retten karakteriserte handlingen som «brutal».

«Obduksjonen viser at drapet ble begått med stor kraft mot et hjelpeløst menneske, som før drapet var slått hardt i hodet flere ganger slik at han hadde alvorlige hodeskader og flere brudd i kjeven», het det i rettavgjørelsen.

Dommen ble anket og i går kom borgarting lagmannsrett med sin slutning: Tre av dommerne mener det er bevist utover enhver rimelig tvil at 58-åringen tok livet av 51-åringen.

De fire andre dommerne er imidlertid ikke overbevist, og dermed ble tiltalte frifunnet. Han trenger heller ikke å betale oppreisningerstatning til avdødes etterlatte.

Flertallet av dommerne mener at man ikke kan se bort fra at den tredje mannen som var i leiligheten, en 52 år gammel mann, begikk drapet. 58-åringen og 52-åringen har i sine vitneforklaringer pekt ut hverandre som gjerningsmann.

Ble taus

Avdøde hadde rundt 2,7 i promille på dødstidspunktet, mens tiltalte og den tredje mannen kan ha hatt så mye som fire i promille da 51-åringen ble drept, noe som er et sentralt tema i dommen. Tiltalte skal i fylla ha sagt at det var han som begikk drapet, noe han senere gikk tilbake på.

Et annet sentralt tema i dommen er at 58-åringen har nedsatt funksjon i en hånd, noe som har bidratt til å så tvil om hvorvidt han har hatt evne til å kvele offeret.

58-åringens forsvarer, Erik Dammen Stoltz, fikk nyheten om frifinnelsen ved 17-tiden torsdag. Da ringte han umiddelbart til Halden fengsel der klienten satt i varetekt, noe han har gjort i snart tre år.

– Da jeg forklarte at han hadde blitt frifunnet, ble det helt stille i den andre enden. Først klarte han ikke å si noe, men så ble han veldig glad, forteller advokaten.

Advokat Erik Dammen Stoltz forsvarer 58-åringen som nå er frifunnet. Bildet er tatt i forbindelse med en tidligere straffesak.
Advokat Erik Dammen Stoltz forsvarer 58-åringen som nå er frifunnet. Bildet er tatt i forbindelse med en tidligere straffesak. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

TV 2 har ikke lyktes med å få en kommentar fra aktor i saken, statsadvokat Hulda Olsen Karlsdottir.

Rett ut på gata

Halvannen time etter at slutningen kom, ble 58-åringen løslatt fra Halden fengsel.

– Det er jo tidenes julegave. Samtidig er det ikke et godt opplegg for personer som løslates på denne måten. Man slippes rett ut i samfunnet, og han har ikke engang mobiltelefon, sier Dammen.

– Hva tenker du om frifinnelsen?

– Dette er et godt eksempel på en våken domstol som vurderer bevisene godt, og jeg mener at de har kommet til riktig konklusjon. Jeg er veldig glad på vegne av klienten min, sier forsvareren.