Medisterkaker med rødkål

Wenche gir ribbetips og lager medisterkaker med rødkål.

Rødkål med julesmak

Gløgg eller solbær-/kirsebærsaft gir en god kryddersmak. Finsnitt rødkål og surr i litt fett/smør/nøytral olje i en gryte.

Tilsett like deler solbærsaft og gløgg, og 3-4 ss karve, til det står halvveis opp på kålen. Kålen vil skille ut væske ved koking.

Kok opp, senk temperaturen, legg på lokk og la rødkålen trekke på svak varme i 2-3 timer. Den skal ikke koke. Rør om en gang i blant og sjekk at den ikke svir seg. Etterfyll evt. med litt kraft/sjy (fra ribben) eller vann.

Smak til med ribbefett, salt og pepper før servering.

Medisterkaker

Denne oppskriften gir 20-24 kaker, avhengig av størrelsen.

Tips: Medisterdeig er kvernet svinekjøtt, medisterfarse er en ferdig spedd deig, klar til bruk. For de som ikke spiser svin, bruk kjøttdeig.

Du trenger:

  • 1 kg kald medisterdeig eller 800 g medisterdeig blandet med 200 g karbonadedeig
  • 3 ts salt
  • 2 ss potetmel
  • 1 ts pepper
  • 2 ts malt muskatnøtt
  • 2 ts malt tørket ingefær
  • 4-5 dl kald melk eller vann

Slik gjør du:

Elt den kalde medisterdeigen seig med salt. Tilsett potetmel og krydder. Jobb sammen og spe med kald melk litt forsiktig i begynnelsen, øk etter hvert. Elt deigen seig mellom hver speing.

Stek en prøvekake for å sjekke smaken. Smak til slik at du får den kryddersmaken du liker. Form til runde kaker og stek i smør i middels varm panne.

Etter hvert som medisterkakene blir stekt, legg dem over i en kasserolle med vann eller kraft. Kok opp og la trekke i ca. 20 min, til medisterkakene er gjennomkokt. Medisterkakene kan også legges på et ildfast fat og etterstekes i stekeovn på 180 grader i 20 min. Avkjøl raskt (sett kasserollen i kaldt vann) og oppbevar kaldt.