KØ: Det har vært kaos på Gatwick de siste dagene, etter at flyplassen ble stengt på grunn av en drone.
KØ: Det har vært kaos på Gatwick de siste dagene, etter at flyplassen ble stengt på grunn av en drone. Foto: Thomas Hornall

Gatwick åpnes igjen etter dronejakt

Storbritannias nest travleste flyplass Gatwick er åpnet for begrenset flytrafikk etter at droner i 32 timer har ført til stengte rullebaner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Flyplassen er åpen igjen og de fleste flygningene ventes å gå som planlagt, skriver flyselskapet British Airways til en kunde på Twitter fredag morgen.

Gatwick opplyser selv at et begrenset antall flygninger vil begynne å gå som normalt igjen i løpet av de neste timene.

Tusenvis rammet

Alle passasjerer bes sjekke flygingens status før de setter kurs mot flyplassen.

Over 110.000 passasjerer ble torsdag rammet av flyplasstengingen, mens 657 av 760 flyginger ble innstilt.

Politiet har sendt både skarpskyttere og helikoptre for å jakte på dronene. Torsdag ble også soldater satt inn, ifølge BBC, men torsdag kveld var det fortsatt ikke vurdert som trygt å gjenoppta trafikken.

Ifølge politiet er det snakk om bevisste forsøk på å hindre flytrafikken.

– Hver gang vi tror vi nærmer oss droneoperatøren, forsvinner dronen. Når vi tar sikte på å gjenåpne rullebanen, kommer dronen tilbake, sier Justin Burtenshaw ved Sussex-politiet.

Juletrafikken

Gatwick stengte først onsdag kveld, men ved 3.30-tiden natt til torsdag ble den ene rullebanen åpnet igjen.

En ny droneobservasjon førte imidlertid til at den ble stengt igjen bare et kvarter senere, og siden har den vært stengt.

Klokka 11 torsdag, 14 timer etter den første observasjonen, ble det på nytt sett en drone i området. Stengningen har ført til store problemer i juletrafikken til og fra den britiske hovedstaden. Noen fly er blitt sendt til Heathrow vest for London, mens andre har blitt nødt til å lande i Manchester, Birmingham og andre byer.

Enkelte fly er blitt omdirigert til Frankrike og Nederland. Problemene på Gatwick har også påvirket flytrafikken ellers i Storbritannia og Europa. Norwegian er en av de største aktørene på Gatwick, og stengingen av flyplassen rammer også norske passasjerer.

NTB