SNØKAOS: Slik så det ut på Sørlandsbanen ved Helldalsmo fredag formiddag.
SNØKAOS: Slik så det ut på Sørlandsbanen ved Helldalsmo fredag formiddag. Foto: Bane Nor

Store utfordringer på Sørlandsbanen fredag

Sørlandsbanen har blitt stengt og åpnet flere ganger i løpet av fredagen etter snøkaos.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag morgen og formiddag var Sørlandsbanen stengt i flere timer, og NSB organiserte alternativ transport mellom Kristiansand og Gjerstad.

En time tidligere skrev Bane Nor på Twitter at flere trær lå mot kontaktledningene på grunn av mye våt og tung snø.

– Dette er jo den første utfartsdagen i jula, og mange reiser med mye bagasje og julegaver. Vi skjønner at dette ikke var det man ønsket seg på vei hjem til jul, uttalte pressevakt i NSB, Nina Schage, til TV 2 tidligere fredag.

Rundt 11.45 meldte NSB at Sørlandsbanen var åpen for trafikk igjen.

– Togene kjører, men det kan fortsatt oppstå forsinkelser og innstillinger inntil vi er i normal drift, skrev de på Twitter.

Stengt igjen

Og nye forsinkelser ble det. Rundt klokken 13.15 melder Bane Nor at et mindre tre har falt over linja, og sperrer for ett av NSBs tog. Det er strekningen mellom Vegårshei og Nelaug som nå er stengt.

Det varte i ca. tre timer – like etter klokken 16 melder Bane Nor at treet er fjernet, og at trafikken igjen kan gå som normalt.

Snøfallet skaper også utfordringer for bilister fredag ettermiddag. Politiet har fått meldinger om at ett eller flere trær skal ha falt over veibanen på E18 ved Sannidal, og politiet oppfordrer kjørende om å være oppmerksomme.

– Patruljen vår har nettopp ankommet og lokalisert treet. Trafikken på E18 går i begge retninger, og ingen har blitt skadet, sier operasjonsleder Rune Hundshamar i Sør-Øst politidistrikt til TV 2 klokken 14.20.

Strømtrøbbel

Folk på Sørlandet må også belage seg på å kunne miste strømmen.

Senior kommunikasjonsrådgiver i Agder Energi, Hanne Liv Refsnes, sier til TV 2 at selskapet har økt beredskapen for å være best mulig forberedt til å håndtere situasjonen dersom det skulle skje strømbrudd som følge av været.

Ved 09.30-tiden fredag morgen er cirka 700 av selskapets kunder uten strøm.

– Vi gjør det vi kan for å redusere antall kunder uten strøm og redusere tiden som de er uten, sier Refsnes.