TILBAKETREKKING: Flere nyhetsbyråer melder at president Donald Trump vil trekker store styrker ut av Afghanistan.
TILBAKETREKKING: Flere nyhetsbyråer melder at president Donald Trump vil trekker store styrker ut av Afghanistan. Foto: Massoud Hossaini / AP Photo

USA skal trekke store styrker ut av Afghanistan

President Donald Trump har bestemt seg for å trekke store styrker ut av Afghanistan, opplyser en tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Beslutningen er tatt. Det vil være en stor tilbaketrekning, sier tjenestemannen, som ønsker å være anonym.

Wall Street Journal erfarer at det er over 7.000 soldater som de kommende ukene vil vende hjem fra det krigsherjede landet, 17 år etter de først gikk inn i Afghanistan.

Det er om lag halvparten av soldatene som er i Afghanistan i dag. Flesteparten av soldatene er en del av et større oppdrag ledet av NATO.

– Har nedkjempet IS

Kunngjøringen kommer to dager etter at USA begynte tilbaketrekningen av sine soldater ut av Syria.

– Vi har nedkjempet IS i Syria, eneste grunn til å være der under Trumps presidentskap, skrev Trump på Twitter onsdag.

Onsdag sa en kilde til blant andre Washington Post og nyhetsbyrået AP at tilbaketrekkingen innebærer at USAs bakkeoperasjon mot IS avsluttes.

– Vil USA være «politimannen» i Midtøsten, og ikke få noen ting annet enn å miste dyrebare liv og tusenvis av milliarder dollar for å beskytte andre, som i nesten alle tilfeller, ikke setter pris på det vi gjør? Har vi lyst å være der for alltid? På tide at andre kjemper, skrev presidenten på Twitter.

Beslutningen om å trekke ut alle USAs 2000 soldater fra Syria møtte motbør fra presidentene partifeller. Donald Trump har fått medhold av president Vladimir Putin.

– Hvis USA har bestemt seg for å trekke tilbake sin styrke, så gjør de det riktige, sa Putin etter annonseringen.

Kan ta måneder

Ifølge CNN kan tilbaketrekkingen ta flere måneder, men Trump ønsker å ha planen klar i løpet av de første månedene av neste år da den tradisjonelle talen om nasjonens tilstand skal holdes.

Avisen erfarer at tilbaketrekkingen av styrkene er en direkte årsak til at forsvarsminister Jim Mattis trakk seg torsdag.

– Bare annonseringen av at styrkene trekker seg ut nå vil skape kaos i strategien, sa tidligere øverstkommanderende for NATO og amerikanske styrker i Afghanistan, general John Allen, torsdag.

President Trump har lenge uttalt sin kritikk mot amerikanske troppers tilstedeværelse i Afghanistan. Flere høytstående personer innenfor amerikansk politikk mener derimot dette er et ugunstig tidspunkt for tilbaketrekningen.

(©NTB/TV 2)