GÅR AV: President Donald Trump bekrefter at forsvarsminister James Mattis går av som forsvarsminister i slutten av februar.
GÅR AV: President Donald Trump bekrefter at forsvarsminister James Mattis går av som forsvarsminister i slutten av februar. Foto: Mandel Ngan

USAs forsvarsminister James Mattis går av etter uenigheter med Trump

James Mattis går av i februar, etter to år som forsvarsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver flere amerikanske medier, torsdag kveld.

USAs president, Donald Trump, bekrefter nyheten på sin Twitter-konto.

– James Mattis vil tre av i slutten av februar, etter å ha vært min forsvarsminister i to år. I løpet av disse årene har vi gjort store fremskritt, særlig når det gjelder kjøp av nytt forsvarsmateriell, skriver presidenten på Twitter.

Videre skriver Trump at Mattis har vært til stor hjelp for ham.

– En ny forsvarsminister vil bli utnevnt snarest, og jeg takker James for hans tjeneste, skriver presidenten.

Uenigheter

I sitt oppsigelsesbrev skriver Mattis at han velger å tre av sånn at Trump skal få en forsvarsminister som har synspunkter som er nærmere sine egne.

Han argumenterer også at USAs styrke er avhengig av hvor sterke alliansene deres er.

– Et syn som står i kjernen av hva jeg står for er at styrken vår som nasjon er uløselig knyttet til styrken av vårt unike og omfattende system av allianser. Selv om USA står støtt som den uunværlige staten i den fri verden, kan vi ikke beskytte våre interesser eller stå i den rollen effektivt uten å vedlikeholde sterke allianser og ved å vise respekt til vår allierte, skriver Mattis.

Mattis' oppsigelsesbrev går mot flere av Trumps syn på utenrikspolitikk, og inneholder heller ingen skryt av presidenten.

Motbør om Syria-beslutning

Forsvarssjefen avgang har ifølge Reuters vært ventet etter at Trump onsdag erklærte seier i Syria, og at han ville trekke ut USAs drøyt 2000 soldater fra det krigsherjede landet. Den beslutningen har møtt stor motbør fra både USAs allierte og det amerikanske militæret.

Ifølge CNN ligger det også i kortene at Trump kommer til å trekke amerikanske soldater ut av Afghanistan om kort tid. USA har rundt 14.000 soldater i landet, som del av et Nato-oppdrag. Trump har lenge vært kritisk til USAs tilstedeværelse i landet. Dette har skapt steile fronter mellom presidenten og Mattis, som har vært en forkjemper for Nato-samarbeid og vedlikehold av USAs tradisjonelle allianser.

Ifølge Wall Street Journal kommer Trump til å beordre drøyt halvparten av soldatene i Afghanistan til å returne hjem i løpet av de neste uken.

Stor utskifting

Trump-administrasjonen har ifølge tenketanken Brookings Insitution den høyeste utskiftingen av stillinger på toppnivå basert på data fra de siste fem administrasjonene. Blant annet har justisministeren, flere kommunikasjonssjefer og to stabssjefer gått av eller fått sparken tidligere.