FORFATTER: Forfatteren Klaus Hagerup døde torsdag etter lengre tids sykdom.
FORFATTER: Forfatteren Klaus Hagerup døde torsdag etter lengre tids sykdom. Foto: Kallestad, Gorm

Klaus Hagerup (72) er død

Forfatter Klaus Hagerup er død, 72 år gammel, opplyser Aschehoug forlag. Han gikk bort etter lengre tids sykdom.

20. desember opplyser Aschehoug forlag i en pressemelding at 72-åringen gikk bort i ettermiddag etter lengre tids sykdom.

– Norge har mistet en av sine aller mest folkekjære forfattere. Bøkene for barn og ungdom er like mye lest av voksne mennesker som av unge, noe som i stor grad skyldes Hagerups egenartede blanding av sprudlende fabulering og dypt alvor, sier Mads Nygaard, forlegger i Aschehoug.​

Hagerup debuterte som forfatter med diktsamlingen «Slik tenker jeg på dere» i 1969.

Skuespill og hørespill

Han skrev skuespill og hørespill i mange år, og i 1988 kom biografien «Alt er så nær meg» om moren Inger Hagerup.

Den første av Hagerups populære barne- og ungdomsbøker – «Landet der tiden var borte», ble utgitt i 1989. Tusenvis av barn er blitt kjent med Markus Simonsen gjennom en rekke bøker.

Klaus Hagerup skrev dessuten fire voksenromaner og har mottatt flere litterære priser for bøkene sine, som også er populære i utlandet. Han ble tildelt Brages Hederspris i november 2018.

Lengre tids sykdom

Hagerup var forfatter, dramatiker, regissør, oversetter og utdannet skuespiller, og har arbeidet ved Den Nationale Scene og ved Nationaltheatret. Han var dessuten med på opprettelsen av Hålogaland Teater.

Det siste Klaus Hagerup var aktuell med var julekalenderen Snøfall, som ble vist for første gang på NRK i 2016. Serien skrev han sammen med sine to døtre, Hilde og Hanne Hagerup.

Klaus Hagerup snakket om kreftsykdommen i et intervju med Fredrikstad Blad senest i november i år.

– Fordelen med kreft, eller annen alvorlig sykdom, er at tankene blir klarere. Livet blir tydeligere, sa forfatteren til en podcast som Fredrikstad Blad produserte.