dobbeltdrapet i marokko:

Video skal vise de fire pågrepne som sverger hevn foran IS-flagget

ATLASFJELLENE/OSLO (TV 2): Terroreksperter har delt en video på sosiale medier som skal vise de fire mennene som er pågrepet for drapene i Atlasfjellene mens de sverger troskap til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble norske Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24) funnet drept i Atlasfjellene i Marokko. Det var andre turister som fant de to studievenninnene inne i sine egne telt.

Drapene beskrives som særdeles brutale.

Marokkansk politi har tidligere koblet de mistenkte i saken til ekstrem islamisme.

Torsdag ettermiddag delte Tore Hamming, en dansk professor som er ekspert på terrorisme og jihadisme, et stillbilde fra en video.

Se videoen i toppen av saken.

Sverger troskap i video

På videoen sitter fire menn foran et kamera.

Ifølge Hamming sverger de fire mennene troskap til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi. De fire skal være de samme som nå er pågrepet, mistenkt for å ha drept de to kvinnene i Atlasfjellene.

I videoen sier de blant annet: «Vi har vært vitne til angrepene, tiden er inne for å slå tilbake med full styrke. Budskapet vårt er til tyranniet og deres etterretning. Vi har ikke glemt det. Vi har takket Gud og er klare til å slå til. Vi advarer dere, vi har forberedt et angrep. Vi sverger til Gud at vi skal ta hevn. Amen. (Nevner islams etterfølgere, Ibrahim, Abu Bhakar, historiske navn)».

De holder også en oppmuntringstale, som ifølge ekspertene ikke er uvanlig å ha før et angrep.

Det er uklart når opptaket er gjort.

Tre av de fire mennene ble pågrepet på en buss i Marrakech torsdag. Tirsdag ble den første mistenkte pågrepet.
Tre av de fire mennene ble pågrepet på en buss i Marrakech torsdag. Tirsdag ble den første mistenkte pågrepet. Foto: Politiet

Tweeten er delt av blant andre Thomas Hegghammer, som er spesialist på voldelig islamisme, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt og professor ved Universitetet i Oslo.

TV 2 har ikke lyktes med å få en kommentar fra de to forskerne.

Kommunikasjonsrådgiver Jonas Fabritius Christoffersen i Kripos bekrefter overfor TV 2 at de har sikret videoen og at den inngår i undersøkelsesmaterialet, men at de ikke har ytterligere kommentarer til saken.

DREPT: Maren Ueland fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen ble funnet drept i teltet sitt. (Foto: Privat)
DREPT: Maren Ueland fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen ble funnet drept i teltet sitt. (Foto: Privat)

Mener filmen er autentisk

Den ene av de fire ble pågrepet tirsdag, mens de tre siste ble arrestert torsdag. I forbindelse med pågripelsen har politiet delt et bilde av beslagene som ble gjort. Beslaget inneholder blant annet flere kniver.

Tore Hamming mener at våpnene ligner på de man ser i den angivelige drapsvideoen som har spredt seg på Internett.

– Stemmen til mennene i henrettelsesvideoen er definitivt lik de man hører i troskapsvideoen. Det bør bekrefte at filmen er autentisk, skriver han på Twitter.

BLOMSTER: Det er lagt ned blomster ved teltplassen der de skandinaviske jentene sov i Atlasfjellene. Foto: Magnus Braaten / TV 2
BLOMSTER: Det er lagt ned blomster ved teltplassen der de skandinaviske jentene sov i Atlasfjellene. Foto: Magnus Braaten / TV 2

Både Hegghammer og Hemming skriver at det nå pågår en diskusjon i en IS-gruppe der den ene delen feirer at drapene vil ødelegge Marokkos turistindustri. Den andre delen av gruppen er imidlertid bekymret for at drapene vil føre til massefengsling av jihadister i landet.

PST kan ikke fastslå

PST-sjef Benedicte Bjørnland kan ikke si slå fast hvem som står bak dobbeltdrapet i Marokko, men at vestlige personer er en del av fiendebildet til IS.

Bjørnland forteller at PST ikke er i en situasjon der de kan si med sikkerhet at IS står bak angrepet.

PST-sjefen, som er utnevnt til politidirektør fra 1. april, opplyser at Kripos har hovedansvar for det norske bidraget i etterforskningsarbeidet etter dobbeltdrapet i Marokko og hjelper marokkansk politi dersom de ønsker det.

Bjørnland legger til at PST bistår i arbeidet, men ønsker ikke si noe om hva PSTs bidrag er. Hun ønsker heller ikke kommentere innholdet i videoene, som ble lagt ut på internett i tilknytning til drapene.

Kripos samarbeider med dansk politi for å få videoen fjernet.