Solskjær håper på å gjøre som Moyes – må unngå å kopiere Ferguson

Slik gjorde Ole Gunnar Solskjærs forgjengere det i sin første kamp som Manchester United-sjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Cardiff-Manchester United på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo lørdag fra klokken 18.00 (kampstart 18.30)

Lørdag 18.30 er det duket for et historisk øyeblikk når Ole Gunnar Solskjær leder Manchester Uniteds førstelag for første gang i kamp.

Motstander er ironisk nok Cardiff, klubben der nordmannen fikk sin første virkelige nedtur i karrieren som manager i 2014, og oppgjøret i Wales føyer seg inn i rekken av ligadebuter for Manchester United-managere siden Sir Alex Ferguson ga seg i 2013.

I tur og orden har David Moyes, Ryan Giggs, Louis van Gaal og José Mourinho hatt ansvar i større og mindre grad de siste drøye fem årene, og Solskjær har noe variable resultater å se til om han vil sammenligne seg selv med forgjengernes debutkamper.

Tre av fire tok nemlig tre poeng i sin første kamp ved roret, mens Louis van Gaal tapte sin første kamp som sjef, men ingen av de fire kan sies å ha kommet ekstremt godt i gang.

José Mourinho tok ni poeng på sine første tre, men tapte deretter to kamper, mens verken Moyes eller Giggs klarte å vinne mer enn til utover den første av sine første fire kamper som sjef. Dersom Solskjær får en god start, kan han med andre ord overgå alle sine nylige forgjengere. Det går også an å inkludere Sir Alex Ferguson selv, som kun tok en seier på sine første fem ligakamper som sjef hos gigantklubben i Manchester.

I videovinduet øverst ser du MUTVs dokumentar fra Fergusons første kamp - 0-2-tapet mot Oxford i 1986!

De fem siste Manchester United-managernes første kamp:

  • Alex Ferguson, 0-2-tap borte mot Oxford, nov. 1986
  • David Moyes, 4-1-seier borte mot Swansea, aug. 2013
  • Ryan Giggs, 4-0-seier hjemme mot Norwich, apr. 2014
  • Louis van Gaal, 1-2-tap hjemme mot Swansea, aug. 2014
  • José Mourinho, 3-1-seier borte mot Bournemouth, aug. 2016

David Moyes, Premier League-manager 17. august 2013 til 20. april 2014:
Moyes var «the chosen one» fra Ferguson selv, og selv om skotten huskes best for en miserabel sesong som endte med sparken i april, fikk han en drømmestart som sjef for den daværende regjerende mesteren. Robin van Persie og Danny Welbeck scoret to mål hver i en 4-1-overhøvling av Swansea på bortebane i Wales.

Kampprogrammet var derimot tøft mot Moyes i starten, med møter mot både Chelsea, Liverpool og Manchester City som tre av de neste fire kampene. Det ble kun tatt ett poeng på disse tre, og til tross for seier mot Crystal Palace i runde fire, hadde man kun sju poeng etter seks kamper etter et nytt hjemmetap (1-2 mot WBA) i slutten av september. United var da helt nede på 12. plass, og kom seg aldri høyere enn nummer fem igjen med Moyes som sjef. I april var han ferdig, da laget var nummer sju og uten sjanse for topp fire.

Ryan Giggs, midlertidig Premier League-manager 26. april til 11. mai 2014:
Giggs vant kun to av fire kamper etter å ha overtatt ansvaret midlertidig da Moyes måtte forlate sin post, men fikk blodet til å bruse igjen hos United-fansen da han ledet de røde djevlene til 4-0-seier mot Norwich på Old Trafford i sin første kamp. Kun seks dager tidligere hadde de blitt slått med to mål på Merseyside, i det som var Moyes' siste kamp som sjef i 0-2-tapet mot Everton, men under ny ledelse sprudlet de på ny. Wayne Rooney og Juan Mata scoret to mål hver.

Allerede i neste hjemmekamp ble det imidlertid tap med 0-1 for Sunderland, før 3-1 hjemme mot Hull og 1-1 borte mot Southampton avsluttet Giggs' midlertidige periode. Flere tok til ordet for at den nåværende TV 2-eksperten skulle få jobben på permanent basis, men i stedet gikk jobben altså til Louis van Gaal.

Louis van Gaal, Premier League-manager 16. august 2014 til 17. mai 2016:
Van Gaal startet, som Moyes, mot Swansea, men fikk i motsetning til sin forgjenger en marerittstart. Hjemme på Old Trafford røk nederlenderens United-lag 1-2 mot waliserne, og fikk langt ifra den starten de hadde drømt om. Wayne Rooney scoret vertenes eneste mål, men det var langt ifra nok til å sikre poeng.

Også de neste kampene under van Gaal endte med nedtur, med 1-1 i Sunderland og 0-0 i Burnley som de to neste, og etter tre kamper var de røde djevlene helt nede på 14. plass på tabellen. Første triumf kom så med 4-0 hjemme mot QPR, før de røk 3-5 mot Leicester i runde fem. Noen virkelig god rekke klarte ikke van Gaal å stable på beina før i begynnelsen av november. En nesten to måneders ubeseiret periode da, satte dem imidlertid i posisjon til å sikre topp fire, og til slutt ble det også 4. plass.

I sin andre sesong vant van Gaal FA-cupen, hans eneste trofé i løpet av to sesonger, men 5. plass i ligaen var ikke nok til at han fikk fortsette.

José Mourinho, Premier League-manager 14. august 2016 til 16. desember 2018
Mourinho kom inn som van Gaal-erstatter, og fikk en god start med 3-1-seier borte mot Bournemouth i sin første kamp. Juan Mata, Wayne Rooney og Zlatan Ibrahimovic scoret hvert sitt mål i en 3-1-seier på sørkysten. Også de to neste kampene ble vunnet, før det ble tap både i runde fire og fem. Til tross for tidlig tabelltopp, sluknet imidlertid Mourinhos United, og sesongen endte med 69 poeng og 6. plass i ligaen.

Triumf både i ligacupen og Europaligaen reddet imidlertid mye, og Champions League-plass ble sågar sikret via sistnevnte triumf. I sin sesong nummer to ledet portugiseren klubben til 81 poeng og 2. plass i ligaen, men tapte FA-cupfinalen og røk i åttedelsfinalen i Champions League. Sesong nummer tre har startet med klubbens dårligste ligastart siden tidlig 90-tall, og tirsdag fikk han altså sparken.

Hva så med Solskjær?
Ole Gunnar Solskjærs første kamp er altså borte mot Cardiff, før hjemmekamper mot Huddersfield og Bournemouth venter i juletiden. Første kamp neste år er borte mot Newcastle. Verken Moyes (sju poeng på seks), Giggs (sju poeng på fire), van Gaal (seks på fem) eller Mourinho (ni poeng på fem) fikk en helt ideell start på karrieren, og det overkommelige kampprogrammet kan fort lede til overskrifter om at Solskjær ligger an til en historisk sterk rekke med kamper fra start av dersom ting går veien.

Allerede da ansettelsen var et faktum, snakket TV 2s kommentator Øyvind Alsaker i positive ord om muligheten Solskjær har for en drømmestart.

– For Solskjær er det en alle tiders mulighet for en flying start. Dette United-laget er blitt kjørt brutalt av de andre topplagene i høst. Å få laget til å prestere på et så mye høyere nivå med en gang hadde vært en veldig krevende utfordring. Hvis Manchester United-spillerne er fornøyde igjen, er det nesten nok til å vinne de kampene, sa Alsaker.

Ferguson med trang start
Heller ikke Sir Alex Ferguson fikk noen drømmestart som manager i Old Trafford-klubben. Hans Manchester United-lag tapte 0-2 borte for Oxford i november 1986, før det ble 0-0 borte mot Norwich, 1-0-seier hjemme mot QPR, 0-1-tap borte mot Wimbledon og 3-3 hjemme mot Tottenham i de fire neste.

Solskjær kan med andre ord, med optimal uttelling, også utklasse starten til sin gamle sjef og mentor.

Se Cardiff-Manchester United på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo lørdag fra klokken 18.00 (kampstart 18.30)

STERKT FORHOLD: Ole Gunnar Solskjær og Sir Alex Ferguson har knyttet tette bånd gjennom hele karrieren. Her i forbindelse med hyllesten av sistnevnte da han sist forlot klubben etter 14 års tjeneste i 2010. Foto: Andrew Yates/AP
STERKT FORHOLD: Ole Gunnar Solskjær og Sir Alex Ferguson har knyttet tette bånd gjennom hele karrieren. Her i forbindelse med hyllesten av sistnevnte da han sist forlot klubben etter 14 års tjeneste i 2010. Foto: Andrew Yates/AP