Enige om nordmenn i Storbritannia etter brexit

Island, Liechtenstein og Norge er kommet til enighet med Storbritannia om en avtale som sikrer borgeres rettigheter etter brexit.

Den nye avtalen danner et speilbilde av de delene av forslaget til utmeldingsavtale mellom EU og Storbritannia som også er relevante for oss.

Avtalen legges nå fram for undertegning på norsk side. Men den kan kun tre i kraft hvis både EU og Storbritannia faktisk godkjenner avtalen som allerede er framforhandlet dem imellom.

Hoveddelen av avtalen med Island, Liechtenstein og Norge gjelder borgeres rettigheter i de tre EØS-landene etter den britiske EU-skilsmissen, inkludert rettighetene til rundt 20.000 nordmenn i Storbritannia og 15.000 briter i Norge.

– Når Storbritannia forlater EU, forlater de også EØS. Det har derfor vært avgjørende for Norge å få en avtale som sikrer rettigheter for norske borgere i Storbritannia som i dag har rettigheter som følge av EØS. En slik avtale er vi nå enige om, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en pressemelding.

Avtalen dekker også spørsmål som vareflyt, tollprosedyrer, offentlige anskaffelser og politisamarbeid. Norge og Storbritannia er samtidig enige om at borgernes rettigheter skal sikres uansett hva som skjer mellom EU og Storbritannia.

Det er foreløpig høyst usikkert om britenes utmeldingsavtale med EU vil bli godkjent i Parlamentet i London.