inviterte fremmede på julaften:

– Mange sier det bare er én dag, men det er ikke «bare én dag»

– Jeg har vært alene og ikke følt at jeg har hatt noe sted å være. Særlig rundt juletider, sier NRK-profil Yasmin Syed, som i fjor inviterte fremmede på julaften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er slitsom med det forbrukersamfunnet og fråtsesamfunnet som når et høydepunktet nå i disse tider, sier Yasmin Syed.

Blir ekskludert
NRK-profilen mener at ensomhet i julen gjør at mange blir ekskludert om man ikke har en kjernefamilie og at det derfor er et tabu å snakke om det.

Jeg har egen erfaring fra da jeg var nyskilt. Jeg følte jeg ikke hadde noe å bidra med. Jeg har vært heldig og hatt en jobb å rømme til. Jeg spurte om jeg kunne få lov til å jobbe på julaften. Mange sier det bare er en dag, men det er ikke «bare en dag».


I fjor inviterte Yasmin to fremmede hjem til seg på julaften.

​– Det var utrolig hyggelig. Vi hadde plass rundt bordet og så ble det til at disse to personene kom. Samtalen ble helt annerledes fordi vi snakket om akkurat dette. Min mor sa at dette var en av de hyggeligste juleaftenene hun hadde hatt, sier Syed.

Hun oppfordrer andre til å vurdere det samme.

– Vær et medmenneske. Bry deg. Du trenger ikke å invitere fremmede hjem, men kanskje naboen din trenger noen å feire jul med. Det å rekke ut en hånd eller be om hjelp er veldig vanskelig fordi du skal tørre å være ganske sårbar hvis du gjør det. Man skal være forferdelig modig når man ber om hjelp og jeg forstår godt at folk ikke tør dette fordi man taper litt ansikt, sier hun.

GI ANDRE EN GOD JUL: Vær et medmenneske og bry deg er oppfordringen fra Finn.no, Kirkens Bymisjon og Yasmin Syed.
GI ANDRE EN GOD JUL: Vær et medmenneske og bry deg er oppfordringen fra Finn.no, Kirkens Bymisjon og Yasmin Syed.

Pengene strekker ikke til
​Det er ikke bare ensomhet som gjør at mange gruer seg til jul. Mange barnefamilier må be om hjelp for å kunne feire jul.

– Når vi vet at sosiale forskjeller i Norge har økt så mye er det mange flere barnefamilier som akkurat nå rammes av dette. Vi kan være glad for at folk åpner opp og at det går an å legge det ut på finn.no. Samtidig er dette et uttrykk for et samfunn vi egentlig ikke ønsker oss. Det gjelder både kjøpepress og det materielle, mener generalsekretær, Adelheid Firing Hvambsal, i Kirkens Bymisjon.

Hun sier at mange flere barn og unge nå har en hel barndom der dette er i bevisstheten deres.

Flere søkte om hjelp
At flere søker om hjelp er noe de på
annonsenettstedet ​Finn.no også merker. Allerede i 2014 så de at folk begynte å spør om hjelp til jul og de som tilbyr hjelp. Siden da har det vært en jevn økning. I 2016 toppet det seg.

– Det er mellom 150 og 200 annonser om dette hvert år. Det er de som trenger hjelp fra alt til julemat eller julepynt fordi pengene man har må brukes på regninger og alt annet. Det er mange som sliter med å få gaver til barna sine eller at de ser at barna trenger vinterklær og vintersko. De har ikke råd til å kjøpe alt, forteller Kristine Eia Kirkholm. Hun jobber som informasjonsansvarlig på Finn.no

Ha et våkent blikk​

Alle de tre sin oppfordring er: Ha et våkent blikk for dette og se rundt deg nå i jula.

– Det betyr kjempemasse for de som mottar den henvendelsen, sier Firing Hvambsal.​

De får inn masse tegninger fra barn som takker for hjelpen de og familien har fått.

– Her ser vi barn fortelle oss at det hjelper å se og gi. Vi ser at flere gruer seg. Flere barn, unge og familier trenger hjelp og våger å be om det. De ber om hjelp til det de trenger, men først og fremst ønsker de seg det alle andre ønsker seg til jul: et fellesskap, et bord å sitte rundt og dele eller gi. Det kan være unge som skriver på lista si at de ønsker seg Spotify fordi de vet det er helt uoppnåelig innenfor familiens budsjett, sier Firing Hvambsal.

– Hva slags hjelp kan de få og av hvem?

– Det er jo veldig mange organisasjoner, inklusivt oss, som har et våkent blikk for dette i denne tiden. Det vi har er et fellesskap og møteplasser for barn, unge, familier og andre voksne gjennom hele advents- og juletiden, sier hun.