MEDHOLD: Putin sier til pressen i Moskva onsdag at han er enig med den amerikanske presidenten, som dagen før slo fast at IS er bekjempet og tiden er inne for å hente soldatene hjem.
MEDHOLD: Putin sier til pressen i Moskva onsdag at han er enig med den amerikanske presidenten, som dagen før slo fast at IS er bekjempet og tiden er inne for å hente soldatene hjem. Foto: Brendan Smialowski

amerikanske soldater trekkes ut av syria:

– Vi mister dyrebare liv og tusenvis av milliarder dollar

Beslutningen om å trekke ut alle USAs 2000 soldater møter motbør fra presidentene partifeller. Donald Trump forsvarer avgjørelsen og har fått medhold av Putin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs president Donald Trump erklærte onsdag seier i Syria, og planlegger nå å trekke ut alle sine soldater fra det krigsherjede landet.

– Vi har vunnet mot ISIS, uttaler presidenten i en video publisert på Twitter.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters vil soldatene reise hjem i løpet av de neste månedene, etter at et pågående oppdrag med mål om å gjenerobre områder tidligere holdt av den Islamske Stat er ferdig.

USA har kjempet mot Den islamske stat, også kjent som IS og ISIS, i Syria siden 2014. Trump har siden valgkampen i 2016 ønsket å trekke de totalt 2000 soldatene ut av landet.

Ifølge New York Times har USA stasjonert tropper i nord og øst i Syria. IS har mistet kontrollen over nesten sine tidligere områder.

– Overrumplet

Planene om å trekke seg ut av landet møter motbør fra Trumps partifeller.

– En del av oss ble overrumplet, sier senator Lindsey Graham til New York Times.

Han sammenligner beslutningen med tidligere president Obamas avgjørelse om å avslutte militæroppdraget i Irak i 2001. Det endte med at IS fikk fritt spillerom i regionen.

NÆR GRENSEN: Manbij nord i Syria, nær grensen til Tyrkia, er en av områdene amerikanske tropper har vært stasjonert. De neste månedene kan de bli trukket ut av landet.
NÆR GRENSEN: Manbij nord i Syria, nær grensen til Tyrkia, er en av områdene amerikanske tropper har vært stasjonert. De neste månedene kan de bli trukket ut av landet. Foto: Us Army

– Hadde Obama gjort dette, hadde vi vært rasende, sier Graham.

Også republikaner Bob Corker er kritisk til avgjørelsen.

– Vi er rundt fem-seks eller åtte uker fra å virkelig komme over til neste terskel i Syria. Og vi har allierte fra hele verden som har vært med oss der hele veien. Etter det jeg vet har vi ikke kommunisert det til dem i forkant av denne avgjørelsen, sier han.

Ifølge New York Times skal forsvarsminister Jim Mattis ha prøvd å overtale Trump til å ikke trekke ut troppene, og argumentert med at grepet vil styrke Iran og Russlands posisjon i det krigsherjede landet, og at amerikanernes kurdiske allierte vil bli svekket, noe som kan hindre fremtidige forsøk i å skaffe seg lokale allierte i konflikter.

Putin er positiv

Putin sier til pressen i Moskva onsdag at han er enig med den amerikanske presidenten, som dagen før slo fast at IS er bekjempet og tiden er inne for å hente soldatene hjem.

Russland har lenge framholdt at USAs tilstedeværelse i Syria er uberettiget fordi den ikke er klarert i FNs sikkerhetsråd eller godkjent av regjeringen i Damaskus.

– Hvis USA har bestemt seg for å trekke tilbake sin styrke, så gjør de det riktige, sier Putin.

Russerne er en nær alliert av regimet og snudde borgerkrigen i Bashar al-Assads favør da de gikk aktivt inn i krigen i starten av 2015.

Putin påpeker at det gjenstår å se om USA gjennomfører planen, og viser til amerikanernes gjentatte løfter om å avslutte det 17 år lange militære nærværet i Afghanistan.

Trump forsvarer beslutningen

– Vil USA være «politimannen» i Midtøsten, og ikke få noen ting annet enn å miste dyrebare liv og tusenvis av milliarder dollar for å beskytte andre, som i nesten alle tilfeller, ikke setter pris på det vi gjør? Har vi lyst å være der for alltid? På tide at andre kjemper, skriver presidenten på Twitter.

Innlegget er et forsvar for å hente de amerikanske soldatene hjem fra Syria, noe USA onsdag kunngjorde at de er i gang med. Flere av USAs allierte, inkludert Norge, har advart om at det kan skade kampen mot IS.

Presidenten avslutter med å skrive at han vil bygge det som soleklart er verdens mektigste militærstyrke.

– Hvis ISIS rammer oss, er de dødsdømt.​​