SUPERSPURTER: Fernando Gaviria jubler for seieren på første etappe i årets Tour de France. Kristoff (til venstre) ble nummer fire. Nå er de lagkamerater. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SUPERSPURTER: Fernando Gaviria jubler for seieren på første etappe i årets Tour de France. Kristoff (til venstre) ble nummer fire. Nå er de lagkamerater. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Gaviria beroliger lagkamerat Kristoff: – Du skal få dine sjanser

Fernando Gaviria mener at Alexander Kristoff ikke bør frykte hans inntreden i laget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette kommer ikke til å bli noe problem, sier 24-åringen - som mange anser som en av sykkelsirkusets raskeste på to hjul - til TV 2.

Colombianeren vant to etapper av Tour de France sist sommer før han røk ut på tidslimiten på den 12. etappen. I slutten av november overrasket han store deler av sykkelverden da det ble klart at han slutter seg til UAE Team Emirates, selv om han hadde kontrakt med Quick-Step Floors i nok en sesong.

Den som kanskje ble mest overrasket, var hans norske lagkamerat. Kristoff trodde at denne vinteren skulle benyttes til å hente inn ryttere som kunne støtte ham i opptrekket. I stedet hentet de en rytter som på mange måter vil degradere ham som lagets ubestridte kaptein i spurtene.

– Vi er ett lag. Det er ingen konkurranse innad i laget, understreker Gaviria når vi møter ham under treningsleiren til Team Emirates i den spanske feriebyen La Pineda.

Demper spenningen

Vi tilbyr ham å gjennomføre intervjuet på spansk, men en av sykkelsportens fremadstormende stjerner ønsker å øve på engelsken sin. Han sliter av og til med å finne de rette ordene, og må noen ganger henvende seg til pressesjefen for å få oversatt spørsmålene til spansk.

Men han får tydelig frem et budskap om at han har stor respekt for Kristoff - og levner liten tvil om at han ikke ønsker å bidra til å øke spenningen som har ligget i luften siden sjokkovergangen.

– Kristoff er en veldig, veldig sterk rytter. Det viste han da han vant på Champs-Élysées. Når du klarer å holde en så høy fart i 500-700 meter, som han gjorde der, da er du også en perfekt opptrekker. Men så er det også slik at hvis jeg føler meg død, eller kjenner at jeg ikke har bein til å spurte, så kan vi endre på planen. Da kan jeg gjøre opptrekksjobben for ham, forteller Gaviria.

Ny epoke for Kristoff

Kristoff kaller colombianeren en «kul type» og forteller at de samarbeider godt. Samtidig er Stavanger-mannen herlig befriende og legger aldri skjul på hva han mener.

Det er ingen overdrivelse å si at han har vært avmålt i sin begeistring over signeringen. Han innser at dette vil gi ham selv færre muligheter til å spurte i de aller største rittene - noe som vil bety at 2019 blir starten på en ny epoke av hans karriere.

– Jeg er skuffet. Jeg skrev ikke under her for å bli hjelperytter, sa Kristoff til TV 2 tirsdag.

Han kunne samtidig avsløre at han ba lagledelsen om å få slippe å sykle sommerens Tour de France, og heller spurte for sine egne muligheter i Giro d´Italia og Vuelta a Espana. Men dette sa laget nei til. De vil stille med sine beste ryttere på den aller største scenen til sykkelsporten.

Har samme mål på våren

Gaviria, som vant fire etapper i giroen i 2017, kalles den nye Peter Sagan. Det betyr at han også har kvaliteter som kan passe i klassikerne, et annet av Kristoffs favoritt-terreng.

– Hvordan skal dere løse rollene?

– Det kommer ikke til å bli noe problem. Kristoff har mye erfaring og jeg skal hjelpe ham i klassikerne, som Flandern og Paris-Roubaix. Hvis han er bedre enn meg, så skal jeg hjelpe ham. Det er ikke noe problem, gjentar han.

Samtidig innrømmer Gaviria at han har siktet seg ut ett ritt i løpet av våren:

– Jeg ønsker å vinne en stor klassiker, som Milano-Sanremo. Jeg var nær de to foregående årene, men i år hadde jeg ikke muligheten til å delta på grunn av en skade, så jeg skal prøve igjen til våren, sier han.

Ikke overraskende er Milano-Sanremo også ett av Kristoffs favoritt-ritt etter seieren der i 2014.

– Dette er en ny situasjon for Alex. Han er ikke helt fornøyd og skulle nok ønske at ting var som det pleide; at han er kaptein og ingen andre truer hans posisjon, forteller Sven-Erik Bystrøm.

– Tøff situasjon

Han er den rytteren som kjenner Kristoff best, som lagkamerat og venn. Nå deler de rom under lagets treningsleir i Spania.

– Han må prøve å gjøre det beste ut av situasjonen. Om han ender opp som hjelperytter eller skal spurte, så må han uansett gjøre en god jobb. Hvis ikke så er det bare ham selv det slår tilbake på, sier Bystrøm.

– Samtidig virker det som om at han blir soleklar kaptein i klassikerne, så han er ikke helt tilsidesatt av Gaviria. Nå har de bragt inn en som på papiret er raskere enn ham. Da er det naturlig at han blir satt litt i skyggen. Det er en tøff situasjon, men jeg tror han vil løse dette bra. Alexander er ikke typen til å sette på bremsene. Men det blir spennende å se om han egner seg som opptrekker, han har jo ikke gjort det før - foruten de gangene han har startet spurten litt tidlig, legger han til med et smil.

PS! De to spurterne sesongåpner i hver sin verdensdel. Mens Gaviria sykler sitt første ritt for UAE Team Emirates i Argentina i januar, så starter Kristoff 2019-sesongen på Mallorca. Den første testen på den nye konstellasjonen får vi under UAE Tour i februar. I dette rittet - som er som lagets hjemmebane å regne - er planen at Kristoff skal kjøre opptrekk for colombianeren.