DYPT SAVN: Dette er det eneste bildet av de to sammen.
DYPT SAVN: Dette er det eneste bildet av de to sammen. Foto: Privat

Blogger og NM-mester åpner opp: Var etterlyst av politiet og ble foreldreløs som ung

Lotte Hoel (32) åpner opp om den tøffe oppveksten og om julehøytiden som vil aldri bli det samme igjen.

Noen kjenner Lotte Hoel som toppblogger. Andre kjenner henne som en av Norges beste pokerspillere.

Til TV 2 forteller hun om den vonde beskjeden hun fikk nyttårsaften for 18 år siden.

Mistet faren

Hoel fikk ikke vite om sin biologiske far før hun var 7 år.

Hun fikk snakke med ham over telefon tre år senere, og påfølgende år fikk hun under tvil lov til en prat ved anledninger som bursdag og julaften.

Hoel beskriver moren som en rusavhengig som ikke hadde et godt forhold til ekskjæresten. Hun ønsket eneomsorg for datteren, og likte ikke tanken på at hun skulle få en nær relasjon med faren.

– Jeg maste masse om å få se pappa. Hun ga omsider opp da jeg var 12 år, og jeg fikk endelig møte ham for første gang. Det var nok den lykkeligste dagen i mitt liv. Jeg var i Molde og besøkte ham i fire dager.

Etter dette besøket fikk hun aldri lov til å besøke ham igjen. Hun ble hentet av barnevernet og senere flyttet til et barnehjem.

Hvorfor Hoel ble satt direkte i barnehjem og ikke fikk bo hos faren, har hun aldri fått svar på. Forklaringen vi får er morens sterke ønske om at de to ikke skulle ha kontakt. I ettertid har hun lært at faren mentale helse var skrantende.

NORGESMESTER: Det var i 2012 at Hoel fikk NM-tittelen. I dag driver hun en blogg med hundretusener av lesere. Foto: Privat
NORGESMESTER: Det var i 2012 at Hoel fikk NM-tittelen. I dag driver hun en blogg med hundretusener av lesere. Foto: Privat

Pokerspilleren tok det drastiske valget å flykte fra barnehjemmet for å spore opp faren.

– Jeg stakk av og haiket med en trailer til Molde for å oppsøke ham. Da jeg kom fram hadde han akkurat flyttet til Gudbrandsdalen, noe jeg ikke visste. Så det hele ble en bomtur.

Da hun stakk av fra barnehjemmet, ble hun etterlyst av politiet, og ble derfor hentet av dem og barnevernet i Molde.

Nyttårsaften som endret alt

Nyttårsaften året 2000 ble det klart at hun aldri igjen ville treffe faren.

– Presten kom på institusjonen der jeg bodde på nyttårsaften. Jeg var 14 år da pappa døde.

13 år senere døde også moren, på grunn av rus og leversvikt.

– Det at jeg ikke savner moren min er både litt flaut og skamfullt, og litt vanskelig å snakke høyt om. Det er jo litt tabu å si høyt, men det er dessverre sannheten. Alt jeg kjenner på nå er lykke og takknemlighet, fordi jeg har fred. Jeg slipper å ringe ambulansen på julaften, fordi hun tar heroinoverdose og faller om der hodet hennes smeller i bordet. Dette da som 12-åring, sier hun, og fortsetter:

– Jeg savner pappaen min så mye at det gjør fysisk vondt hver bidige dag. Jeg gråter ofte og kjenner mer og mer på savnet og bitterheten over at han ble tatt fra meg.

Hun forteller at det vondeste for henne er at hun aldri fikk sagt at hun elsket ham før han døde, og at han ikke vet om at hun reiste for å besøke ham i Molde.

– Det verste i livet mitt var da pappa tok selvmord. Det beste var da min mamma døde, sier hun.

Hjelper andre

For Hoel er desember en måned som kommer sammen med tårer og vonde minner.

– Julen vil dessverre alltid forbli litt ødelagt for meg. Dette fordi minnene sitter så dypt, samt at jeg ikke har familie av eget blod, sier hun og understreker at ektemannen har blitt en utrolig viktig støttespiller for henne i disse tidene.

For å bearbeide alle følelsene, har paret valgt å lage en ny tradisjon.

– Til neste år skal jeg og ektemannen min kjøre rundt med julemat. Vi skal prøve å gi masse varme og kjærlighet til uteliggere og folk vi finner rundt på gaten. Vi ønsker å gjøre en forskjell for noen.

Hun sier at det å hjelpe andre har blitt en form for terapi.

– Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg vokser virkelig på å glede andre.

TV 2 understreker at dette er Lotte Hoel sin versjon av historien og hvordan hun selv beskriver sin egen oppvekst.