DRØMMEPROGRAM: Ole Gunnar Solskjær slipper å møte de store kanonene i begynnelsen.
DRØMMEPROGRAM: Ole Gunnar Solskjær slipper å møte de store kanonene i begynnelsen. Foto: Tøsse, Anders

– En alle tiders mulighet for en flying start for Solskjær

Øyvind Alsaker tror Ole Gunnar Solskjær kan få en kanonstart i Manchester United.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag bekreftet Manchester United at Ole Gunnar Solskjær blir manager i klubben frem til sommeren 2019.

Solskjær tar over et lag som ligger 19 poeng bak serieleder Liverpool og elleve poeng bak Chelsea på 4. plass.

Nordmannen kan fort få en drømmestart i managerstolen. Manchester Uniteds kampprogram i julen ser nemlig svært overkommelig ut.

For sjekk bare denne rekken:
​Cardiff (b)
Huddersfield (h)
Bournemouth (h)
Newcastle (b)
​Reading (FA-cupen, h)

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker mener Solskjær kan få en fin start på managerkarrieren i Manchester United.

– For Solskjær er det en alle tiders mulighet for en flying start, sier han.

– Dette United-laget er blitt kjørt brutalt av de andre topplagene i høst. Å få laget til å prestere på et så mye høyere nivå med en gang hadde vært en veldig krevende utfordring. Hvis Manchester United-spillerne er fornøyde igjen, er det nesten nok til å vinne de kampene, sier Alsaker.

– Bordet er dekket
Frem til den første åttedelsfinalen mot PSG i Champions League skal Manchester United kun møte Tottenham av storlagene i Premier League.

– Hvis han får sluppet løs energien som finnes i Manchester United, men som ble kvalt under Mourinho, så vil det nesten bety vunne kamper hele veien på ren energi og den kvaliteten de har. Han trenger ikke så mange treninger og drilling. Det tette kampprogrammet er en ulempe, men nå får han et kampprogram som gjør at han antakeligvis vinner kamper i starten. Da blir det er ro, optimisme og positivitet rundt klubben, sier Alsaker.

Solskjær tok over Cardiff 2. januar 2014. Målet var å redde klubben fra nedrykk, som nordmannen ikke klarte. Alsaker mener det er stor forskjell på den jobben som venter Solskjær nå.

– Han har nok lært masse av fadesen i Cardiff og gjennom de årene han har vært trener siden. Her er det ikke snakk om å hente noen norske spillere og tenke på fremtiden. Her er det en kortsiktig jobb. Får han handle spillere i januar? Det kan jo være et forhandlingskort han sitter med, men det er jo ikke sikkert. Og det er ikke nødvendigvis slik at de trenger det. Uansett er bordet dekket for en god start. Når juleprogrammet er over kan han begynne å plukke sin ellever. Da handler alt om å ta Manchester United til kvartfinalen i Champions League. Klarer han det, har han nesten gjort jobben sin. Da er det nesten allerede godkjent, sier Alsaker.

Tøffere i februar og mars
​TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller advarer mot å ta for lett på de første kampene.

– Det ser ut som et veldig kjekt program, men Cardiff har fått i gang sesongen og har begynt å vinne litt. Det er ingen walk-over. Det er en større anledning for Cardiff enn Manchester United. Manchester United tapte for Brighton og har hatt problemer med dårlige lag tidligere. Det er ikke enkelt, men det kunne vært mye, mye verre. Det burde bli en god start, men lagene viser ikke respekt for Manchester United slik de gjorde før. De skjønner at det er muligheter, selv om jeg tror det er en spillergruppe som gleder seg mer til kamp nå enn tidligere, sier Stamsø Møller.

Han tror februar og mars blir tøffere for Solskjær.

– De har en grusom rekke når det blir Champions League. De har PSG to ganger, Liverpool, Arsenal og Manchester City, sier Premier League-eksperten.

Men først er det Cardiff, Huddersfield og Bournamouth som venter for Solskjær.

– De er avhengig av å vinne kamp etter kamp. Det er ingen lek å komme inn å tro at man kan hente poeng. Solskjær er nødt til å vinne med en gang. Det nytter ikke med feilskjær i denne perioden, sier han.

Alsaker tviler på at Solskjær vil få midler til å hente forsterkninger i januarvinduet.

– I og med at han er sett på som en kortsiktig løsning er det ingen grunn til å tro at hele klubben skal legge om driften og tankegang rundt spillersigneringer. Samtidig er det slik at hvis han identifiserer et problemområde som er helt avgjørende, kan han muligens få midler til noe i januar, sier Alsaker.