VENTER MYE SNØ: Brøytemannskapene i Sør-Norge kan gå travle dager i møte.
VENTER MYE SNØ: Brøytemannskapene i Sør-Norge kan gå travle dager i møte. Foto: Ruud, Vidar / Scanpix

disse kan få en veldig hvit jul:

– Kan komme opp mot én meter snø

Snøværet blir mer omfattende enn ventet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som TV 2 skrev mandag, er det ventet mye snø i Agder og sør på Østlandet de nærmeste dagene.

Snøværet er allerede i gang flere steder. Mest kommer det i Telemark, der man kan vente seg opp mot 30 cm snø i dag.

Også høyereliggende og indre strøk av Agder vil få en god del snø i dag.

Nedbøren er ventet å fortsatt komme som sludd og snø i indre og høyereliggende strøk (over 400 meter) av Agder og lenger inn i landet torsdag, men da kan mildvær spolere vinteridyllen i ytre strøk.

– Hvis alt «klaffer», så kan de få opp mot én meter snø litt inn fra kystlinjen i Telemark i løpet av dagene frem til julaften, men det er usikkert hvor skillet mellom snø og regn går på torsdag. Torsdag blir det nemlig mildere i været. Det kommer mest nedbør langs kysten, men her vil nedbøren komme som regn, sier vakthavende meteorolog ved StormGeo, Ina Ynnesdal til TV 2.

FÅR DU HVIT JUL? Sjekk været for der du bor

Halvmeter fredag?

Fredag blir det imidlertid kjøligere igjen, og meteorologen varsler at man kan få så mye en halv meter snø i lokalt i Agder og Telemark. Det er langt mer enn det som ble meldt tidligere i uken.

– Fredag blir det stort sett snø over hele linjen i dette området, men ikke like store nedbørsmengder som torsdag. Det er mulig man kan få en halv meter snø lokalt i løpet av dagen. Da kommer nedbøren trolig som snø helt ned i lavlandet ute ved kysten også, sier Ynnesdal.

Grafikken viser hvor nedbøren vil komme som regn og snø (grønt) i løpet av torsdag ettermiddag. Foto: StormGeo
Grafikken viser hvor nedbøren vil komme som regn og snø (grønt) i løpet av torsdag ettermiddag. Foto: StormGeo

Det er usikkert om snøen vil bli liggende i lavlandet og langs kysten. Lille julaften stiger nemlig temperaturene nok en gang, noe som kan gi regn og sludd i disse områdene.

På julaften blir det nok en gang kjøligere, så dersom snøen ikke har smeltet i løpet av søndagen, så tyder alt på at du får en hvit jul.

– Totalt gir våre siste prognoser 70-110 mm nedbør snø i de mest utsatte områdene av Agder og Telemark dagene frem mot julaften, men torsdagen gjør det vanskelig å fastslå hvor mye av nedbøren som vil komme som snø, forklarer meteorologen.

– Husk dette om du skal til fjells

Snøværet kan også skape problemer for alle som har planer om å kjøre over fjellet de nærmeste dagene.

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for Telemark ettersom det stedvis kan komme 30 til 40 cm snø onsdag, noe som kan gi vanskelige kjøreforhold.

Onsdag morgen var det kolonnekjøring over Haukelifjell. Statens Vegvesen opplyser til TV 2 at det også er fare for at det kan bli kolonnekjøring på Hol - Aurland på kort varsel.

De forventer økt trafikk på veiene med juleutfarten fra fredag og oppfordrer folk om å sjekke trafikkmeldingene og beregne god tid før de setter kursen til fjells.

– Det er viktig å sjekke trafikkmeldingene. Ellers bør man beregne bedre tid enn vanlig når man skal kjøre over. Man må være forberedt på at det bli en del venting. Ta med mat og drikke og varme klær, sørg for å ha godt med bensin på tanken og gode vinterdekk, sier trafikkoperatør i Statens Vegvesen, Monica Øksengård, til TV 2.

Også på veiene i lavlandet kan det bli krevende kjøreforhold.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for lokalt vanskelige kjøreforhold på Østlandet på grunn av underkjølt regn eller regn som fryser på bakken. Farevarselet gjelder fra onsdag morgen til torsdag kveld.