Den svenske artisten ble funnet død i byen Muskat i hovedstaden i Oman i april i år.
Den svenske artisten ble funnet død i byen Muskat i hovedstaden i Oman i april i år. Foto: Social Media

Aviciis foreldre får kjempearven

Den svenske artisten døde 20. april, kun 28 år gammel. Nå er arveoppgjøret klart.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tim Bergling, kjent som artisten Avicii, hadde ikke skrevet testamente før han døde.

Det har lenge blitt spekulert på om hva som vil skje med formuen til den verdenskjente artisten siden han hverken var gift eller hadde barn.

I et dokument som har blitt offentliggjort av det svenske Skatteverket kommer det fram at det er artistens foreldre Klas Bergling og Anki Lidén som arver hele sønnens formue, skriver Expressen.

Arven

Ifølge avisen så var artisten god for 180 millioner svenske kroner i Sverige, i tillegg til 148 millioner i USA. I tillegg eide han flere eiendommer.

Totalt er arven anslått til å utgjøre 231 svenske millioner kroner etter skatt. I tillegg vil foreldrene motta penger fra royalties ettersom musikken til sønnen spilles.

Foreldrene har foreløpig ikke uttalt seg om arven til Expressen.

Gitt til veldedighet

Til tross for en ekstremt fremgangsrik karriere, har Tim Bergling uttrykt at han prøvde å ikke legge for stor fokus på penger i livet sitt. Han valgte å donere store summer til veldedighet et flertall ganger.

I 2012 donerte Bergling alle pengene han tjente på en turne i USA til organisasjonen Feeding America. Donasjonen kom på over 8 millioner svenske kroner, ifølge Expressen.

Året etter skal han ha donert én million euro til Radiohjelpen.

– Personlig og moralsk synes jeg - når man kommer i en posisjon der du får såpass overflød av penger som man ikke trenger - at det mest vettige, menneskelige og selvfølgelige å gjøre å dele med de som virkelig trenger det, sa Avicii i dokumentaren «Avicii – the documentary» 2013.

Pionér i EDM-sjangeren

Tim Bergling ble kjent for hele verden under artistnavnet Avicii. Han slo igjennom med låta «Levels» i 2011 og har siden blitt omtales som en pionér innenfor EDM-sjangeren. En rekke av låtene hans har tronet topplistene verden over.

Artisten har også gjort stor suksess i samarbeid med kjente navn som Madonna og Coldplay.

En gang skrev han et åpent brev til fansen på sin nettside, hvor han takket for støtten på veien mot den enorme suksessen:

– Takk for at jeg fikk oppfylle så mange av mine drømmer. Jeg kommer til å være evig takknemlig for å ha fått oppleve alt det jeg har gjort med teamet rundt meg og mine elskede fans, skrev han.​

Da han døde som 28. år gammel var både fans og musikkbransjen verden over i sorg. Tyngst var det likevel for familien, og kort tid etter gikk de ut i pressen og takket for all støtten.

«Vi vil takke for den støtten vi har fått og alle kjærlige beskrivelser av vår sønn og bror. Vi er så takknemlige for alle som elsket Tims musikk og har fine minner til låtene hans», skrev foreldrene i et brev som TV 2 omtalte i april.