Reuters: Det går mot Solskjær som United-manager - får med seg Sir Alex Ferguson-assistent

Alt tyder på at Ole Gunnar Solskjær vil lede Manchester United ut sesongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

José Mourinho er ferdig i Manchester United.

Klubben annonserte umiddelbart på sine nettsider at de skal ansette en midlertidig sjef frem til sesongslutt, og gjennomgå en grundig rekrutteringsprosess for å finne en ny permanent sjef.

Nå tyder alt på at Molde-manager Ole Gunnar Solskjær, som spilte for gigantklubben fra 1996 til 2007, blir Manchester United-manager ut sesongen dersom Molde lar ham gå. Det sier ikke navngitte kilder til ESPN FC.

Den amerikanske sportskanalens fotballsatsing refererer til kilder i klubben som eies av den amerikanske Glazer-familien. United skal være ivrig etter å få på plass en midlertidig manager innen 48 timer slik at han kan lede laget mot Cardiff lørdag.

– Jeg ble fortalt at Ole Solskjær har vært i Uniteds tanker i noen måneder. Joses posisjon var truet allerede tilbake i oktober mot Newcastle, sier Mark Ogden, ESPN-journalisten som var først ute med å melde om Solskjær-interessen, til TV 2.

– Hvor nære er vi en avtale?

– Jeg tror vi er veldig nære, det er viktig å ha litt tid imellom sparkingen av Mourinho og til den nye personen kommer inn. Men klart, han har relasjoner til klubben og jeg tror Molde kommer til å miste sin manager, sier Ogden.

Se intervjuet i videovinduet øverst!

Ifølge Reuters ligger Solskjær an til å få jobben, og de skriver også at han kommer til å få med seg Mike Phelan på laget. De presenterer det som om de to kommer til å ansettes som en manager-duo. Telegraph melder på sin side at Phelan vil bli Solskjærs assistent.

Phelan var assistent for Sir Alex Ferguson, men 56-åringen fikk beskjed om at det ikke var plass til ham da David Moyes tok over. Nå ser det altså ut til at han vil returnere. Phelan spilte for klubben fra 1989 til 1994, og var en del av klubbens trenerstab i 14 år.

Ifølge Manchester Evening News forventer Manchester United-spillerne å bli informert om Solskjær-ansettelsen tirsdag kveld.

Mirror skriver at Solskjær har en klausul i sin nye kontrakt, som lar ham forlate Molde til fordel for United. De hevder også at han vil returnere til Molde ved sesongslutt.

Hemmelighetsfull Molde-direktør

Molde-direktør Øystein Neerland ønsker ikke å kommentere saken.

– Jeg vi vil ikke delta i noen spekulasjoner, sier han til TV 2.

– Kan du bekrefte eller avkrefte om han fortsetter som Molde-trener?

– Jeg har ingen ting å meddele om denne saken.

– Stemmer det at han har klausul som gjør at han kan gå til Manchester United?

– Jeg har ingenting mer å si om denne saken.

– En ufattelig ære

BBC skriver at han er høyaktuell, og at klubben håper å ansette ny manager innen møtet med Solskjærs tidligere klubb Cardiff 22. desember.

Daily Mail skriver at nordmannen er favoritt til å bli ansatt som United-manager ut sesongen. Også Sky Sports melder at Solskjær er en av kandidatene.

– Først og fremst så er det fantastisk for Solskjær, for Norge og det er en ufattelig ære, egentlig. Selv om det skulle vise seg å være en midlertidig ansettelse og en slags kortvarig affære, så er det et stort og ærefullt verv, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Han tror Solskjær-ansettelsen er en god kortsiktig løsning.

– Han har de kvalitetene som de kanskje ser etter nå på kort sikt. Å få inn en som fansen slutter seg om. Han har jobbet i ungdomsavdelingen i United, og har en trenerfortid i klubben. Jo mer jeg tenker over det, jo flere argumenter finner jeg til at dette kan være en god, kortsiktig løsning, sier Alsaker.

Solskjær er også bookmakernes favoritt. Han topper listen hos Sky Bet og Oddschecker. Sistnevnte sammenligner oddsen hos en lang rekke bettingselskaper.

– Et symbol på lojalitet

Alsaker peker på en rekke årsaker til at ansettelsen kan vise seg å være populær blant fansen.

– Det som taler for Solskjær er at han er mannen bak det kanskje mest ikoniske øyeblikket i Uniteds historie, scoringen i Champions League-finalen i 1999 i Barcelona. Han har også en legitimitet hos supporterne. Han var ganske tidlig ute og var skeptisk til Glazer-oppkjøpet av United, i en tid der det egentlig var få av spillerne som hevet stemmen i den saken. Han var en av de første, påpeker Alsaker

– Han var en spiller som ble et symbol på lojalitet. Han hadde muligheten til å bli solgt til Tottenhamn, men gikk til Ferguson og sa han ville bli og kjempe om en plass på laget. Det var en fin reaksjon, at han ble der og slåss for den plassen istedenfor å stikke, fortsetter han.

– Ikke en åpenbar kandidat for noen

Men siden fotball er og blir en resultatorientert bransje, så er det selvsagt en sjanse for at fansen vil vende seg mot Solskjær.

– Det er selvfølgelig sånn at hvis de fortsetter å tape fotballkamper med Solskjær ved roret, så snur sånt veldig fort i moderne fotball. Man må kunne levere resultater også. Men i og med at de ligger så langt nede nå, så kan man tenke at det er en okay timing. At man kommer inn på en tid der klubben virkelig er langt nede, og ute å kjøre. Det kan egentlig bare gå en vei.

– Forstår du de som ble sjokkert over nyheten om at han er aktuell?

– Fotball er jo sånn. Der går det unna, for å si det mildt. Men han var ikke en åpenbar kandidat for noen. Han var manager i Cardiff og var en gedigen fiasko. Da tenker man at han ikke er aktuell for en så stor oppgave. Men dette handler om en kortsiktig løsning, og ikke en permanent ut fra de meldingene som er kommet. Så er spørsmålet hva han kan utrette den korte perioden han er der. Det er også slik at det gjerne er vanskeligere å få store navn inn på et kort engasjement, sier Alsaker.

Den velinformerte ESPN-journalisten Mark Ogden skrev tidlig tirsdag at Solskjær er blitt nevnt som en mulig løsning.

– OIe Gunnar Solskjær ble tidligere i sesongen nevnt i kulissene som en mulig korttidsløsning for Mourinho. Han er fremdeles i Molde, men potensielt en mulighet for en midlertidig rolle frem til sommeren, skriver ESPN-journalisten på sin Twitter-profil.

Ogden er samme mann som i sin tid, da som Telegraph-journalist, var den som avslørte at Sir Alex Ferguson ville forlate sin post som United-sjef i mai 2013, og er regnet for å være en av de journalistene med tettest bånd til klubben.

Forlenget nylig med Molde
Molde-sjef Solskjær forlenget sin kontrakt med Eliteserie-klubben med tre år tidligere denne måneden.

Solskjær har tidligere vært Premier League-manager i Cardiff fra januar til mai 2014, men rykket ned i sitt første forsøk som sjef på balløyen. I september samme år forlot han klubben. Kasper Wikestad tror ikke Solskjær får en ny mulighet i Premier League akkurat nå, og er blant dem som tror at tiden i Wales spiller inn.

– Det hadde selvfølgelig vært veldig morsomt, men jeg tenker det er fullstendig urealistisk. Hadde han lyktes bedre enn han gjorde i Cardiff, så kunne det kanskje vært aktuelt. Men han lyktes for dårlig den ene gangen han fikk muligheten, sier TV 2s kommentator.

– Cardiff-fiaskoen kan jobbe mot, men desperasjon kan også spille inn
Dette perspektivet deles også av journalist Ogden, men på Twitter utelukker han ikke at desperasjonen i United-ledelsen kan være stor nok til at dette blir oversett.

– Solskjærs appell overfor United er at han kjenner klubben, kan forene supporterne og har erfaring, men hans seks måneder i Cardiff var katastrofale, så det er noen reservasjoner. Desperate tider etc ..., skriver han.

Andre kandidater som er nevnt som midlertidig sjef på Old Trafford ut sesongen er blant andre Michael Carrick, som har vært Mourinhos assistent, Ryan Giggs og Laurent Blanc. Sistnevnte er regnet for å være en mann som kan få det beste ut av sine landsmenn Paul Pogba og Anthony Martial.

– Blir ikke Carrick, Butt eller noen av Nevillene
Det er ikke kommet noen bekreftelse fra de røde djevlene på hvem den midlertidige sjefen blir.

Jamie Jackson, som jobber for The Guardian og The Observer, er blant dem som skriver på Twitter at klubben håper på å ansette en midlertidig manager denne uken.

Mike Keegan i Daily Mail er også blant dem som nører oppunder Solskjær-ryktene på sin Twitter-konto.

– Litt mer om midlertidig manager i United. Det vil bli noen som er «svøpt i klubbens tradisjoner». Ikke Carrick, Butt, Neville G eller P. Holder i øyeblikket på å knyte opp løse ender, som ikke er forventet å skape noen problem. Annonsering forventet før helgen, skriver han.

TV 2s eksperter støtter ekstern løsning: – Carrick har vært et gissel
Sky Sports er også blant dem som melder at den midlertidige managerløsningen vil være ekstern, og at Michael Carrick kun får ansvaret et par dager.

– Det høres fornuftig ut. Det er en anledning til en ny start. Nesten enhver manager vil kunne gå inn i den garderoben, se rundt seg og se at det er verdensklassespillere som kan forbedres. En midlertidig løsning ut sesongen er en god løsning, sier TV 2s fotballekspert Brede Hangeland.

Kommentator Øyvind Alsaker er enig.

– Jeg støtter det 100 prosent. Michael Carrick har vært et gissel i Manchester United-regimet denne høsten. Jeg tror det er riktig å gå for en ekstern løsning. Rett og slett nye fjes på den benken, sier TV 2s kommentator.

Tidligere Manchester United-spiller og nåværende Stabæk-trener Henning Berg tror hans gamle klubb allerede har sin neste midlertidige sjef klar.

– Det er litt spesielt at man sier at en skal overta i 48 timer, og så kommer det en ny midlertidig på plass. Det tyder på at de har noe klart, og så venter de på en signatur og det praktiske. Jeg mener det kan være lurt å få inn en rutinert manager som kan jobbe sammen med Carrick, og at det kan være en midlertidig løsning som kan være bra for United, sier han på telefon i løpet av den over en times lange direktesendingen til TV 2 like etter Mourinho-avgangen tirsdag.

Se hele TV 2s sending i vinduet øverst!