Hockeyprofilens mørke fortid: – Jeg følte mye skam

Tommy Kristiansen (29) tok feil valg som 19-åring. Det holdt på å koste ham alt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spartas Tommy Kristiansen er en av de spillerne som vekker mest følelser hos både spillere og supportere i norsk hockey.

– Jeg blir elsket av mine egne, og hatet av de andre. Det trives jeg veldig godt med, sier Kristiansen til Erik Follestad Johansen i serien «Follestad gjør ting han kunne før».

Se hele møtet med Tommy Kristiansen og Sparta i 5. episode av "Follestad gjør ting han kunne før", på TV 2 Sumo!

Kristiansen begynte å spille ishockey da han var fire år, og fikk sjansen på Spartas A-lag som 16-åring.

– Jeg skjønte ganske tidlig at jeg ikke er en playmaker. Jeg har alltid hatt en fysisk tøff stil, og gjorde egentlig de fleste av målene mine allerede som unggutt ved å stå foran kassa og krige. Så jeg måtte bygge videre på det. Det skulle bli min måte å bli en etablert hockeyspiller på, og jeg skjønte ganske tidlig at det var min spillestil. Jeg har hatt en karriére jeg er ganske stolt av, med fem NM-gull og fem seriegull. Det har jeg fått kun fordi jeg har vært en «pain in the ass» å møte, og bra rundt mål, forteller han.

– Jeg var livredd for å miste hockeyen

Det var likevel ingen selvfølge at 29-åringen skulle få en suksessrik karriére.

Tidlig i ungdomsårene tok han valg som vil prege han resten av livet.

– Jeg var veldig glad i det livet jeg hadde ved siden av hockeyen også. Jeg vokste opp på Hannestad, som kanskje var det tøffeste stedet å vokse opp på den tiden. Så hadde vi en gjeng der som liksom var de store tøffe gutta i Sarpsborg. Jeg kom inn der som en unggutt, og begynte å henge med litt feil folk. Så jeg hadde hockey-livet, også hadde jeg det livet ved siden av. Det var mye utenomsportslig som jeg ikke er stolt av den dag i dag, innrømmer han.

Til slutt gikk det for langt, og som 19-åring skjedde noe som skulle forandre livet hans.

– Jeg trodde jeg kunne gjøre hva jeg ville. Jeg var en tøffing på isen, også var jeg en tøffing utenfor isen som kom i mange slåsskamper på byen. Til slutt ble jeg tatt, og fikk en dom. Jeg satt inne for en slåsskamp der jeg skadet en person, og måtte sone 30 dager i fengsel. Men jeg trengte å få meg en på trynet. Det var da jeg skjønte at det livet måtte jeg legge fra meg, og det har kanskje formet meg til å bli den personen jeg er i dag, forteller han ærlig.

Livet han kjente ble snudd på hodet, og Kristiansen stod i fare for å miste alt han kjente.

– Jeg var livredd for å miste hockeyen. Det var det jeg var mest glad i, og jeg trodde jeg kom til å miste absolutt alt jeg hadde. Det var en tøff periode, og jeg følte mye skam også. Jeg hadde veldig dårlig samvittighet overfor familien. Det har jeg i bakhodet hver dag fortsatt, sier 29-åringen.

– Sparta slo en ring rundt meg

Selv om Kristiansen fryktet for fremtiden ga klubben han en ny sjanse.

– Sparta slo en ring rundt meg. Jeg ble tatt inn på kontoret av Sjur Robert Nilsen og Tore Jobs, og de sa at da jeg slapp ut kunne jeg komme tilbake til Sparta. De støttet ikke handlingen jeg hadde gjort, men de støttet meg. De ville ikke dømme meg, og det betydde utrolig mye for meg. Det gjorde at jeg kuttet ut mange venner, og konsentrerte meg kun om hockey. Det er mye takket være dem at jeg sitter her i dag og har hatt den fine karriéren jeg har hatt, understreker han, og legger til:

– Det er det som er så fint med hockey. Vi tar vare på hverandre.

Etter et kort opphold i tyske Krefeld Pinguene, der han havnet på kant med treneren, ble det retur til moderklubben.

Stavanger Oilers ønsket 29-åringen tilbake, men valget falt på moderklubben.

– Jeg har lyst til å vinne igjen med Sparta, det er det som motiverer meg nå. Da jeg vant med Sparta i 2011 var det kanskje den beste følelsen jeg har hatt som hockeyspiller noen gang. Jeg jobber med ungguttene som er på vei opp, og jeg har lyst til å være en av lederne som har vært med på å vinne med Sparta. Det er mange av gutta som snakker mye med meg, og det setter jeg veldig pris på. Jeg har lyst til å hjelpe dem til å ta riktige valg, for jeg ser litt meg selv i noen av dem, avslutter Kristiansen.

Se de fem første episodene i "Follestad gjør ting han kunne før" på TV 2 Sumo!