DRUKNER I PAKKER: Arne Olav Tromsdal og kollegene på Ski postkontor merker godt volumene med pakker og post som skal fram til jul. Posten oppfordrer folk til å hente pakkene sine så raskt som mulig.
DRUKNER I PAKKER: Arne Olav Tromsdal og kollegene på Ski postkontor merker godt volumene med pakker og post som skal fram til jul. Posten oppfordrer folk til å hente pakkene sine så raskt som mulig. Foto: Birger Morken / Posten

sprengt kapasitet på julegaver sendt med post:

300.000 pakker venter på å bli plukket opp

Overfylte utleveringssteder har tvunget de ansatte til å tenke kreativt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Sorteringsbåndet ruller for fullt og vi har ekstra bemanning på plass. Visse steder har produksjonen gått døgnet rundt, sier John Eckhoff, pressesjef i Posten.

Håndteringen av de store mengdene med post og pakker som skal rekke frem til jul, har så langt gått smertefritt for Posten.

For utleveringsstedene derimot, er kapasiteten sprengt. Totalt skal rundt 55 millioner brev og pakker håndteres og leveres ut til norske hjem i desember.

– I dag våknet jeg opp til en melding om at 307.000 pakker ligger i butikkene rundt om i landet og venter på at eieren skal plukke dem opp. Utleveringsstedene har helt sprengt kapasitet, sier Eckhoff.

BUGNER: Butikkansatte forteller at rekordmange pakker har blitt sendt per post i førjulstiden i år. Økningen startet med Black Friday. Foto: Posten
BUGNER: Butikkansatte forteller at rekordmange pakker har blitt sendt per post i førjulstiden i år. Økningen startet med Black Friday. Foto: Posten

Over 307 000 pakker på vent

– Våre utleveringssteder er rigget for hverdager. Vanligvis ligger det 200.000 pakker og venter, men nå som tallet er oppe i 300.000, blir det overfullt, sier han.

I tillegg til økt netthandel, mener pressesjefen at det også skyldes en annen trend.

– Vi ser i tillegg at stadig flere bestiller julegavene på nett fra mange ulike steder samtidig. Folk flest venter med å hente pakkene sine til alle har kommet på plass hos utleveringsstedet og det fører til at pakkene hoper seg opp, sier Eckhoff.

Utleveringsstedene har så sprengt kapasitet at pakkene står i kø for å få plass. En pakke må hentes for at en annen skal kunne komme til.

16. desember var den offisielle fristen for å sende julegaver som skal nå frem til jul, og mange har utsatt sendingene i siste liten.

– Jeg regner med at tallet kommer til å toppe seg i dag, sier pressesjefen.

Den store mengden med pakker har tvunget de ansatte på utleveringsstedene til å tenke kreativt.

– Hent pakkene

Mange av utleveringstedene har måttet ordne en hastelagringsplass. Noen fyller opp panterommet, mens andre stabler på personalrommet. Flere har satt opp hyller, mens andre har blitt nødt til å leie container.

– I år har det kommet helt enorme mengder med pakker til oss. Det er sikkert opptil 30 prosent økning fra i fjor, sier Tone Lill Johannesen som jobber i postavdelingen på Coop Prix.

Hun og de andre ansatte har hatt fullt opp på butikken på Kjelsås i Oslo. De har hatt køer til ut på gata og blitt nødt til å doblet bemanning for å kunne håndtere volumet.

– Vi måtte i tillegg skaffe oss en ekstra container som kunne stå utenfor butikken, slik at vi hadde et sted å oppbevare alle pakkene i mellomtiden, sier hun.

Mange av pakkene som ankommer butikken kan ikke bli registrert før det er frigjort plass.

– Folk må bli flinkere til hente pakkene. Mange kan ligge helt til de blir sendt til retur til avsender, sier Johanessen.

John Eckhoff jobber som pressesjef i Posten. Foto: Posten
John Eckhoff jobber som pressesjef i Posten. Foto: Posten

10 millioner julehilsner

Man skulle kanskje tro at kjappe meldinger på mobil eller via sosiale medier, helt hadde tatt over for de tradisjonelle julekortene. Tallene til posten forteller likevel det motsatte.

I løpet av de siste ukene før jul har Posten håndtert 50 millioner brevsendinger. De anslår at cirka 10 millioner av dem er julehilsener.

– Jeg tror de fleste opplever en større glede ved å sende og motta et julekort per post enn på Facebook. I tillegg så er det en viktig del av mange menneskers juleforberedelser, det er tradisjon, sier Eckhoff.

Han har selv med seg en bunke julekort på vei til jobben i dag.

– I baggen har jeg 12 av 105 julekort, som vi pleier å sende hvert år, sier pressesjefen.

For de som ennå ikke har sendt julekort eller julegaver per post, så er ikke alt håp ute. Terminalene og postbudene jobber for full, også på julaften.

– Rådet er klart. Send og hent: Send det du skal sende så snart som mulig. Og hent det du skal hente fortløpende, oppfordrer Eckhoff.