DEN MAGISKE KVELDEN: Ada Hegerberg skriver selv om sitt liv opplevelse på The Players' Tribune. Der forteller hun om hemmeligheten hun ikke klarte å holde, legenden som ble livvakt for trofeet og vitsen hun kom med til Kylian Mbappé.
DEN MAGISKE KVELDEN: Ada Hegerberg skriver selv om sitt liv opplevelse på The Players' Tribune. Der forteller hun om hemmeligheten hun ikke klarte å holde, legenden som ble livvakt for trofeet og vitsen hun kom med til Kylian Mbappé. Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Vantro fotballegende til Hegerberg: – Hva gjør du?

Ada Hegerberg ante ikke hva hun skulle gjøre med Gullballen - og endte opp med å få en Brasil-legende som trofé-livvakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ada Hegerberg ble historisk da hun ble den første kvinnelige vinneren av Ballon d'Or - Gullballen.

Nå forteller Lyon-stjernen selv om det hun kaller sitt livs største kveld i The Players' Tribune.

I kronikken forteller Hegerberg at hun to uker før Gullballen-utdelingen ble kalt inn på kontoret til en av Lyons assistenttrenere, og at hun der ble spurt om hun kunne holde på en hemmelighet.

– Han sa «hør her, du kan ikke si det til noen.» Jeg sa «ok?». Han sa «du kommer ikke til å si det til noen?» Jeg sa «jeg skal ikke si det til noen. Og så sa han det bare ... Han sa «du kommer til å vinne Ballon d'Or», forteller Hegerberg.

– Når du hører de ordene går det 7000 bilder gjennom hodet. For det er ikke bare Ballon d'Or. Det var tidenes første Ballon d'Or for kvinner. Det var fullstendig overveldende. Jeg begynte å gråte og le på samme tid, fortsetter Lyon-stjernen.

Sprakk med en gang

Assistenttreneren forsikret seg nok en gang om at Hegerberg skulle holde hemmeligheten for seg selv, men det klarte hun ikke.

Ti minutter senere satt Hegerberg i bilen, og ringte sporenstreks moren og faren på Facetime. De var i Paris, på besøk hos storesøster Andrine som spiller for PSG, og moren viste ivrig frem hovedstadens boulevarder da Ada sa noe som fanget oppmerksomheten hennes.

– Jeg sa «mamma, du kommer ikke til å tro dette». Hun snudde kameraet tilbake og ansiktet hennes var fullt av mammabekymring. Hun sa «hva har skjedd nå? Er du OK?!»

– Jeg sa «mamma, jeg kommer til å vinne Ballon d'Or». Og hun bare begynte å gråte. Faren min ristet på hodet, han kunne ikke tro det. Da vi la på, satt jeg bare stille i bilen min og tenkte at det ikke kunne være sant. Det måtte være en drøm, skriver Hegerberg.

– Ada! Det er meg igjen

Men det var så langt fra noen drøm. Etter 14 nervepirrende dager med lite søvn, banket hjertet hennes ekstra hardt da hun ankom prisutdelingen.

– Men så skjedde det noe utrolig. Noe jeg vil huske i 200 år. Så snart jeg satte meg ned, følte jeg noen prikke baksiden av stolen min. Jeg hørte «Hey! Ada! Ada!». Du vet når du går på grunnskolen og vennen din prikker deg på baksiden av stolen for å fortelle deg en hemmelighet? Det var som det. Jeg snudde meg, og der var Roberto Carlos. Han hadde et stort smil. Han sa «Ada! Det er meg igjen!»

Roberto Carlos har 125 landskamper for Brasil, bare Cafu har flere. Han var med på å vinne VM i 2002 og Copa América i 1997 og 1999. Som Real Madri-spiller vant han La Liga fire ganger og Champions League tre ganger.

Og den brasilianske backlegendens nærvær var akkurat det Hegerberg trengte.

– Da jeg vant UEFAs kåring av Årets kvinnelige spiller i 2016, satt Roberto bak meg den kvelden også. Så vi snakket mye den kvelden, med en morsom blanding av engelsk, spansk, portugisisk og gestikulering. Og vi ble venner. Han har så mye respekt for kvinnefotballen, og han er så morsom. Så snart jeg så ham igjen begynte vi å snakke, og skuldrene mine sank. Jeg var helt avslappet, beskriver Hegerberg.

Dermed hadde hun roen da hun gikk opp på scenen for å motta den historiske prisen.

– For et utrolig og vakkert øyeblikk. Jeg vil ikke la det bli ødelagt av en dum vits fra programlederen. Det ødela ikke øyeblikket. Det ødelegger ikke minnet mitt, skriver hun.

Legendarisk trofélivvakt

Men etter å ha fått utdelt trofeet som bevis på at hun er verdens beste kvinnelige fotballspiller, fikk hun et lite problem.

TROFÉ-RUTINE: Roberto Carlos har fått kjæle med VM-trofeet - og vært livvakt til Ada Hegerbergs gullball.
TROFÉ-RUTINE: Roberto Carlos har fått kjæle med VM-trofeet - og vært livvakt til Ada Hegerbergs gullball. Foto: AP Photo/Dusan Vranic

– Det beste var da jeg returnerte til setet mitt. Jeg visste ikke hvor jeg skulle gjøre av trofeet. Det er ganske stort og skinnende, og jeg ville ikke ha det på fanget resten av seremonien. Så jeg gjorde en veldig norsk ting. Jeg satte det på gulvet under setet mitt, skriver Hegerberg.

Da reagerte Roberto Carlos.

– Plutselig kjente jeg Roberto prikket i stolen min igjen. Han sa «Ada! Ada! Hva gjør du?» Jeg sa, på spansk, «hva er galt, Roberto?» Han sa «du kan ikke sette den på gulvet. Det er Ballon d'Or!» Jeg sa «Roberto, hva skal jeg gjøre med den?»

– Han sa «her, jeg skal beskytte den for deg». Han strakk armene ut som om det var for å si her, gi meg babyen. Jeg vil holde henne. Jeg kunne ikke slutte å le. Jeg ga ham Gullballen og han holdt den i armene sine mesteparten av kvelden, beskyttet den. Roberto Carlos! Jeg tenkte «dette kan ikke være sant. Dette er en drøm».

Fleipet med Mbappé

Etter seremonien tok alle vinnerne bilder samme, så da sto hun der med Luka Modric, som ble kåret til beste mannlige spiller, og Kylian Mbappé, som ble kåret til beste unge spiller.

– Han er en fin fyr, og jeg følte meg bra, så jeg kom med en liten spøk. Jeg sa «Kylian, du må øve på engelsk til talen din neste år, når du vinner den store prisen». Alle sammen lo. Jeg tror den satt som et skudd, skriver Hegerberg.