DIGITAL NABOKJERRING:
DIGITAL NABOKJERRING: "Jeg aksepterer ikke at Lan Marie Berg sitt ufødte barn blir hetset, det er helt forferdelig. Jeg aksepterer ikke at landets statsminister kalles for landssviker eller at Tor Mikkel Wara trues og får vandalisert hjemmet sitt", skrev finansminister Siv Jensen på Facebook. Men det ser ikke ut til å hjelpe mye. Foto: Junge, Heiko

Er det noen snille velgere her?

Et lite «oppgjør» på Facebook stanser ikke hatefulle ytringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finansminister Siv Jensen (Frp) tok til Facebook og oppfordret folk til ikke å kalle statsministeren for en landssviker. Resultatet ble et kommentarfelt hvor folk skrev at statsministeren er en landssviker.

Kanskje «gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør» er en feilslått strategi for å senke temperaturen i debatten.

Mange politikere har prøvd. I det daglige roper de så høyt de kan for å få oppmerksomhet i media, smeller til mot motstandere og fyrer opp velgerne for å få dem til valgurnene. En gang i blant skriver de noe på Facebook om at folk må være snille med hverandre.

Det fremstår mest som et pliktløp.

Mathias Fischer, kommentator i TV 2.
Mathias Fischer, kommentator i TV 2. Foto: Håvard Solem/tv 2

I den første nyttårstalen etter 22. juli oppfordret Jens Stoltenberg folk til å være digitale nabokjerringer. «Ikke for å sensurere meninger eller kvele debattene. Vi skal tåle det ubehagelige. Det som irriterer, provoserer og endog sjokkerer. Men – vi skal ta igjen. Vi skal svare», sa han.

Det er ikke mange digitale nabokjerringer i kommentarfeltet til Siv Jensen.

«Nazistene under krigen likte heller ikke å bli kalt landssvikere! Men hva var de ellers?», skrev en mann.

«Siv, fint du skriver dette. Er enig i det meste. At Erna kalles landssviker er Ok i min bok. Jeg anser det som et faktum», skrev en annen, som egentlig ikke var enig i det meste.

Hos Jensens partifelle Christian Tybring-Gjedde er det verre. En time før Frp-lederens oppfordring delte han en artikkel fra document.no om tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland. Brundtland hadde gitt et intervju i Dagsavisen der hun var bekymret for spredningen av falske nyheter på nettet, og hun ønsket politisk handling.

Det gjorde at stortingsrepresentant Tybring-Gjedde skrev «GHB VIL HA ET MENINGSPOLITI».

Kommentarfeltet fulgte opp:

«GHB fortjener å dø.»

«Den megga vil ha Norge under ett diktatur, som er verre enn Russland var under Stalin’s diktator styre, og de som sitter både i regjering og på stortinget, er på full fart, til å gjøre, om vi Nordmend ikke ser til å reagere snart nå, blir vi tvangs innlemmet i et diktatur vi ikke aner konsekvensen av, så nå er det på høy tid å reagere.»

«Det er dessverre noen etnisk norske som er DJEVELENS AVKOM også.»

Ingen digitale nabokjerringer sa imot. Hvis Tybring-Gjedde hadde slettet kommentarene, ville han vel vært meningspoliti, han også.

Problemet er ikke at politikere ikke tar til orde for et hyggelig ordskifte, for det gjør de. Problemet er at de uansett tjener på at folk er sinte. Det gjelder ikke bare innvandring.

Senterpartiet vil gjerne at deres velgere skal være forbanna på klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) for ulvepolitikken han fører. Miljøaktivister er sinte på partier og politikere som vil drepe dyr.

Venstresiden vil at folk skal være sinte på høyreiden fordi de vil ta fra de fattige og gi til de rike, fordi de er kalde, kyniske og hensynsløse. Høyresiden vil at folk skal være sinte på venstresiden som vil ta fra deg både penger og frihet.

Sinne, frustrasjon og temperatur er normale bestanddeler i politikken. Og sinte velgere blir enda sintere når de setter seg bak tastaturet.

Frykt og mistenkeliggjøring er like vanlig, og ikke bare når det er snakk om Trump og Brexit.

Klima handler om frykt. Velferd handler om frykt. Du skal frykte hva som skjer hvis du blir syk. Du skal frykte en fremtid med for mange innvandrere.

Siv Jensen har selv bidratt til de holdningene som har preget debatten om FNs migrasjonsplattform. Fremdeles står hun inne for begrepet «snikislamisering».

Stortingsrepresentanter kommer ikke med drapstrusler mot hverandre og de går ikke like langt som kommentarfeltene i å skildre hverandre. Men ved å føre en retorikk med sinne, frykt og mistro, fyrer de likevel opp under det som ødelegger debatten på sosiale medier.

Det er ikke nok å oppfordre folk til å være snille. Det holder ikke å be folk ta til motmæle.

Er det mulig å lykkes med en politisk retorikk som er inspirerende? Å kommunisere om hva slags godt samfunn man vil ha, i stedet for hva man ikke vil ha - eller hva motstandernes politikk vil føre til?

Kanskje ikke. Men det er verdt å prøve, for det vil i det minste hjelpe mer enn en stusselig Facebook-oppdatering.