SØKKRIK: Martin Ødegaard.
SØKKRIK: Martin Ødegaard. Foto: Åserud, Lise

Ødegaard (20) har allerede tjent over 100 millioner i grunnlønn

I dag fyller Martin Ødegaard 20 år. Allerede før han han var ferdig med tenårene har unggutten rundet over 100 millioner kroner i inntekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Ødegaard skrev under for Real Madrid i en alder av 16 år i 2015.

Det skulle vise seg å være en god avgjørelse, ikke bare sportslig, men også økonomisk.

VG har fått tilgang til kontrakten Ødegaard signerte som 16-åring, og ifølge avisen fikk han følgende betingelser i sin daværende 3,5-årskontrakt:

Én million euro brutto for den resterende delen av 2014/15-sesongen, to millioner for 2015/16, 2,5 millioner euro for 2016/17 og tre millioner euro for 2017/18. Ødegaard skal også ha fått to millioner euro for å skrive under for Real Madrid i såkalt «sign-on-fee».

– Bruker ikke kalorier på slike ting
Det betyr at Ødegaard har tjent seg søkkrik på sin hittil relativt korte fotballkarriere.

For VG skriver at 20-åringen til sammen allerede hadde tjent 10,5 millioner euro til sammen i grunnlønn, eller nesten 100 millioner kroner, da han bare var 19 og et halvt år gammel.

Stortalentet har senere forlenget kontrakten frem til sommeren 2021, men innholdet i den er ikke kjent.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen understreker at Martin Ødegaard kun har tenkt på sportslig utvikling fremfor penger i forbindelse med valgene landslagsspilleren har tatt.

– Ødegaard og hans rådgivere bruker ikke kalorier på slike ting. Han er den samme jordnære gutten i dag som han var da han slo gjennom, og selv om det for en del unge spillere kunne vært ødeleggende å tjene så mye penger tror jeg ikke det har hatt noe å si for Ødegaard sin utvikling. Mange har jo også kritisert det at han gikk til Real Madrid, og ikke gikk til en mindre klubb i en mindre liga da han forlot Strømsgodset. Men hvilken norsk unggutt takker nei til Real Madrid når de ringer, spør Jesper Mathisen.

Ødegaard selv hevder overfor VG at økonomi aldri har vært viktig for ham.

– Nei, pengene har aldri vært noe viktig for meg. Jeg har aldri forhandlet med noen, bortsett fra litt med Nike en gang. Utenom det har jeg ikke vært med på en eneste avtale. Jeg har alltid tenkt sportslig, det har vært fokuset mitt. Så for meg er ikke det en viktig sak. Men det er mye penger i fotballen, og det er selvfølgelig bra for oss spillere, forteller Ødegaard til avisen.

– Han er blitt raskere og sterkere
Mathisen mener 20-årsjubilanten har utviklet seg til å bli en bedre spiller de siste årene.

– Han er blitt raskere, sterkere og en mer komplett spiller. Teknikken, forståelsen og presisjonen har alltid vært, men nå synes jeg vi ser en mer komplett fotballspiller. Han har fortsatt ting å gå på i sitt spill som han kommer til å utvikle, men utviklingen den siste tiden har vært meget positiv. Det synes han selv også, og selv Lagerbäck har vært klar på at han har utviklet den defensive delen av sitt spill, oppsummerer Jesper Mathisen.

Og legger til:

– Han gjør ting med ballen ingen andre norske spillere kan, og selv om enda ikke har spilt seg inn i startelleveren på det norske landslaget er jeg sikker på at han kommer til å bidra i 2019-kvaliken.

– Hvor tror du Ødegaard spiller om fem år?

– I en av de største ligaene i Europa. Mange har vært negative til Ødegaard sin utvikling de siste sesongene, og det er faktisk ikke så rart at en del har vært skuffet. Hvem sin feil det er? Martin Ødegaard. Han var rett og slett alt for god i Eliteserien da han slo gjennom, og det er ikke rart at forventningene ble helt enorme. Han er fortsatt bare en unggutt som trenger tid før han blir den spilleren han skal være, men jeg er helt sikker på at han er i rute til å bli en spiller som kommer til å levere i en av de virkelig store ligaene i Europa, svarer TV 2-eksperten om Martin Ødegaard – født 17. desember 1998.

– Føler at jeg er i rute
Da TV 2 Sporten møtte Martin Ødegaard i forbindelse med den forrige landslagssamlingen avviste playmakeren at utviklingen hadde stagnert.

– Jeg føler at jeg er i rute og at jeg tar steg for hvert år. Jeg føler ikke at jeg har stagnert så veldig, slik mange skal ha det til. Jeg føler at jeg tar steg hvert år og at jeg blir bedre, jeg føler absolutt at jeg tar steg og at jeg hele tiden utvikler meg. Jeg er fornøyd med slik det går, sa han om sin egen utvikling.

Bursdagsbarnet erkjente imidlertid at han ikke besitter de samme ekstremegenskapene fysisk som flere andre unge stjerner har hatt før ham. Verken Kylian Mbappes fart eller Romelu Lukakus styrke er for eksempel noe man ser igjen hos Ødegaard.

– Det er jeg helt enig i. De største styrkene mine er kanskje det jeg gjør med ball og det tekniske, og kanskje det som handler om blikk og slike ting. Jeg har på en måte ikke farten eller styrken til å virkelig vise meg frem på den måten. Jeg har en grei fart, for all del, men ikke sånn at jeg kan bruke det sånn som mange andre og som en virkelig styrke, mente han.