«Nykvernet» kjøttdeig kan være 17 dager gammel

Matkontrollen (TV 2): Bunnpris kalte kjøttdeigen sin «nykvernet». Det er den ikke.

«Saftig nykvernet» står det på kjøttdeig- og karbonadedeig-pakningene til Bunnpris sitt EMV-merke, Kløver. Men er disse produktene mer nykvernet enn andre kjøttdeigprodusenter sine produkter? For å få svar på dette har Bunnpris kontaktet sin underleverandør, som skriver dette i en e-post til Makontrollen:

«Med «nykvernet» mener vi fersk produsert eller nykvernet kjøttdeig pakket og forseglet kontinuerlig på den daglige ordre fra vår kunde Bunnpris. En pakke kjøttdeig tar opptil tre dager for å nå ut til det fylke/butikken lengst borte i Norges langstrakte land. Total holdbarhet er 17 dager."

Se Matkontrollen i kveld kl. 20 på TV 2, eller allerede nå på TV 2 Sumo.

For å finne ut hva som er vanlig produksjonstid på kjøttdeig har Matkontrollen kontaktet Nortura, som har merkevarene Prior og Gilde. I en e-post skriver assisterende kommunikasjonsdirektør Eskil Pedersen at tidsløypa på deres kjøttdeig generelt er tilsvarende det Bunnpris nevner.

Bør være kvernet samme dag

Matkontrollen har tatt med Bunnpris sin kjøttdeig til Strøm-Larsen kjøttforretning i Oslo. Kjøttdeigen de har her blir ifølge butikken alltid kvernet samme dag som den blir solgt.

– Det første man kan se på er fargeforskjellen. I utgangspunktet er jo kjøttet rødt, og det er det så lenge vi selger det, sier butikksjef Erik Sørensen.

– Jeg synes det er å lure folk litt ved å skrive at det er nykvernet, legger han til.

– Hva skal til for å kunne kalle det nykvernet da?

– Jeg tror jeg må si at det må være kvernet samme dag for å kunne kalle den det. Men det er jo ikke mulig for industrien. Det lengste jeg kan strekke meg til er fire, fem dager, men også det er vel egentlig litt over grensen, sier Sørensen til Matkontrollen.

FARGEFORSKJELL: Butikksjef hos kjøttforretningen Strøm-Larsen viser fargeforskjellen på Bunnpris sin kjøttdeig og kjøttdeigen som han akkurat har kvernet. Foto: Bjørnar Posse Sandboe / Matkontrollen
FARGEFORSKJELL: Butikksjef hos kjøttforretningen Strøm-Larsen viser fargeforskjellen på Bunnpris sin kjøttdeig og kjøttdeigen som han akkurat har kvernet. Foto: Bjørnar Posse Sandboe / Matkontrollen

– Dette er tøys

Ifølge fagdirektør i Forburkerrådet Gunstein Instefjord er selgende ord som «nykvernet», «hjemmelaget» og «rett fra havet» ikke uvanlig å finne på matvarer i dagligvareforretninger. Han liker det ikke.

– Det er begrep som vi ser altfor mye av i butikken. Det er klart at når det står «saftig» og «nykvernet» er det grunn til å forvente at dette produktet skiller seg fra annen kjøttdeig. At denne faktisk er mer nykvernet enn konkurrenten sin kjøttdeig, sier Instefjord til Matkontrollen.

Han mener at dersom man ikke kan begrunne at produktet skiller seg ut fra de andre, eller er spesielt på noen som helst måte, så bør produsenter unngå slike selgende ord.

– Det ser jo ikke ut som om denne kjøttdeigen er mer nykvernet enn enn enn annen kjøttdeig, og da bør det ikke være lov. Da er dette tøys, sier han.

– Hva er det som skal til for at man skal få kunne bruke begrepet nykvernet?

– Da skal den faktisk være nykvernet, og det vil faktisk i de fleste tilfeller bety at den er kvernet på stedet, i butikken.

Bunnpris: – Misvisende

Etter at Matkontrollen tok kontakt med Bunnpris har de endret navnet på kjøttdeigen, ved å ta vekk ordene «saftig» og «nykvernet».

Kjøpmann Christian Lykke i Bunnpris forklarer at det ikke er noen forskjell på deres kjøttdeig og andres.

– Det er ingen spesiell forskjell. Det er det samme produktet de fleste kjedene har, sier Lykke til Matkontrollen.

Hva tenkte dere da dere satte «nykvernet» på produktet?

– Akkurat hva vi tenkte vet jeg ikke, men vi har tydeligvis ikke tenkt nok. Dette oppfattes nok av de fleste som at den er kvernet for eksempel i butikken, og det er den jo ikke. Dette er misvisende, rett og slett, så sånn kan vi ikke holde på. Når vi oppdager sånt gjelder det å få rydda opp i det med en gang, sier Lykke.

Så Bunnpris skal ikke drive med sånt heretter?

– Nei, vi skal ikke drive med sånt. Men jeg kan garantere deg at vi kommer til å gjøre feil i framtida også. Det gjelder bare å få rydde opp i dem så fort som mulig, sier Lykke til Matkontrollen.