Julle (8) er født jente, men føler seg som en gutt: Ble kastet ut av fotballaget

Julle føler seg som gutt. – Jeg ble veldig såret.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svenske Julle Douhane ble født som jente, men har alltid følt seg som gutt.

Julle har alltid elsket på spille fotball, og begynte å spille i et miks-lag hos Veberöds AIFs i Skåne som femåring. Når barna ble seks år måtte de velge om de skulle spille på gutt- eller jentelag.

Kastet ut av laget

Julle har alltid identifisert seg som gutt, og valgte derfor guttelaget selv om han biologisk er jente.

Laget holdt sammen i to år, men før en cup, var det plutselig slutt.

Julles mor, Petra, fikk mail fra styret idrettslaget. Der sto det at åtte år gamle Julle ikke lenger fikk være med i guttelaget. Jenter skulle spille med jenter og gutter med gutter.

Da hun forsøkte å svare, fikk hun som svar at avgjørelsen var tatt, og at styret stilte seg fullt og helt bak beslutningen.

– Det var noen tunge dager etter dette. Julle var helt fortvilt så klart. De kuttet av det hele livet hans handlet om. Han var overbevist om at det var fordi han var for dårlig, forteller Petra Douhane til programmet Kalle Fakta på TV 4.

– Jeg ble veldig såret, sier Julle.

Se klipp fra programmet Kalla Fakta på TV 4 i vinduet øverst.

Måtte bytte skole

Ifølge moren førte dette at han havnet utenfor også i andre sosiale sammenhenger på skolen. Plutselig fikk han ikke innbydelser til bursdagsbesøk, og han fikk stadig høre at «du er jente». Det endte med at Julle byttet skole.

Julles mor, Petra, har kontaktet det svenske fotballforbundet og bedt dem endre reglene.
Julles mor, Petra, har kontaktet det svenske fotballforbundet og bedt dem endre reglene.

– Idrettslagets holdning smittet over på andre. Det var tydelig at han ble frosset ut informasjon som ikke kom fra andre barn, men fra foreldre, sier Petra.

Kalla Fakta kontaktet styrelederen hos Veberöd AIF, Nils Åke Stålring. Han forsvarer beslutningen, og forteller at de har Det svenske fotballforbundet (SvFF) i ryggen.

– Dette er jo noe helt nytt som ikke har fantes tidligere der man er en fysisk person, men føler seg som en annen. Det er noe nytt i hele idrettsverdenen. Du bør tenke litt over hva det vil få av konsekvenser. Snakk med fotballforbundet, sier Stålring.

Sjefsjurist i SvFF, Anders Hübinette, bekrefter at det er opp til klubbene selv å avgjøre.

– Jeg synes ikke noen tjenestemann sentralt skal bestemme hva som skal gjelde i idrettslagene. Men man kan alltid fundere på om vi kunne gjort mer for Julle, sier Hübinette.

Les også: André (32): – Tanken på min egen kropp er avskyelig

– Uakseptabelt i Norge

Norge hadde en lignende sak i 2014 da transseksuelle Nelly (15) ble nektet å spille kamper for Mysens jentelag.

Saken ble fulgt opp på Fotballtinget i 2015 og endte med et enstemmig vedtak som muliggjorde at transseksuelle kunne spille på det laget de følte de tilhørte, skriver fotball.no.

Kalle Fakta har snakket med Norges Fotballforbund (NFF), som sier at det som skjedde med Julle ville vært uakseptabelt i Norge.

– Vi hadde gått rett på klubben og sagt at dette er helt uakseptabelt og det ville fått konsekvenser for klubben, sier Henrik Lunde i Norges Fotballforbund.

Siden 2015 har barn i Norge rett til å velge om de vil spille for gutte- eller jentelag opp til fylte 19 år.

– Handler om uvitenhet

Tone Maria Hansen er daglig leder i Harry Benjamin ressurssenter som jobber for personer med transseksualisme. Foruten saken med Nelly, kjenner kun til et fåtall saker der dette har vært en problemstilling Norge.

Tone Maria Hansen, daglig leder av Harry Benjamin Ressurssenter.
Tone Maria Hansen, daglig leder av Harry Benjamin Ressurssenter. Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

– Det har vært et par andre saker i håndball som har gått seg fint til som vi kjenner til. Det er viktig å ha en god dialog og få forklart på en god måte hva det handler om. Det er ikke en gutt som skal spille på jentelaget, men en jente som er inne i en kjønnsbekreftende prosess, sier hun til TV 2.

Hun mener disse sakene alltid vil løse seg med god informasjon og dialog.

– Fordommer finnes det jo, men det handler mye om uvitenhet. Det handler ofte ikke om uvilje, sier hun videre.

Les også: Ask (21) er kjønnsflyter

Vekker reaksjoner

Programmet ble sendt på TV 4 mandag kveld og reaksjonene lot ikke vente på seg.

​– Ingen skal være ensom og fotballen skal integrere og være likestilt. Men når ordene skal bli til konsekvens så vet ikke de som bestemmer hva deres eget slagord («alle er ulike, ulike er bra») betyr, skriver Simon Bank i en kommentar i Aftonbladet.

Etter en pause fra fotballen, er Julle nå i gang igjen. Han er nå blitt ti år gammel og spiller på Lunds FFs guttelag for tiåringer.

– De har viste en enorm stor forståelse for hans situasjon og tatt imot ham på en fantastisk måte, sier mamma.

TV 2 Sumo: «Se Født i feil kropp»

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook