GOD, MEN IKKE GOD NOK: Stine Bredal Oftedal var Norges beste spiller i EM, men det er ikke nok til en plass på All Star Team.
GOD, MEN IKKE GOD NOK: Stine Bredal Oftedal var Norges beste spiller i EM, men det er ikke nok til en plass på All Star Team. Foto: Ruud, Vidar

Sorry, Stine! Denne fortjente du ikke

Når All Star Team blir en farse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle mesterskap har sine All Star Team. Der de beste i hver posisjon blir plukket ut.

I alle år så har vi ventet spent på å se hvem juryen har plukket ut. Jeg har i flere mesterskap sittet på pressetribunen og ventet på at arrangøren skal komme med arket med stjernelaget.

Kvelden før har diskusjonen gått. Hvem er med? Hvem bommer juryen med?

Stort sett har det vært små avvik fra det vi «liksomeksperter» har kommet frem til og det juryen har valgt ut.

Men det har alltid vært noen punkter vi har visst om at avvikene har kommet på.

  • De prøver alltid å få med en fra vertsnasjonen for å få opp stemningen i hallen på finaledagen.
  • Finalelagene får alltid noen med. Selv om det har vært andre som har vært bedre som enkeltspillere.
  • Noen får plass på grunn av navnet sitt. F eks har Nikola Karabatic hatt frikort på herresiden, uansett hvordan han har spilt.

Til tross for disse avvikene, så har stort sett All Star Team sett greie ut.

Helt til i år. For nå har Det europeiske håndballforbundet funnet ut at interaktivitet er en god greie, og latt alle sofaeksperter få ta del i uttaket.

En jury har tatt ut fem spillere i hver posisjon, og satt opp sine favoritter. Så har folk i de millioner hjem rundt om i verden fått lov til å stemme på sine favoritter. Så vektla de 60 prosent på juryen og 40 prosent på stemmene. Resultatet ble en vits!

Målvakt: Amandine Leynaud, Frankrike
Venstrekant: Majda Mehmedovic, Montenegro
Venstreback: Noemi Hafra, Ungarn
Midtback: Stine Bredal Oftedal, Norge
Høyreback: Alicia Stolle, Tyskland
Høyreving: Carmen Martin, Spania
Linjespiller: Crina Pintea, Romania
Forsvarsspiller: Kelly Dulfer, Nederland

Beste spiller: Anna Vyakhireva, Russland

De skryter av at de fikk ni jenter med, fra ni ulike nasjoner. Det er tøys fra ende til annen at disse ni utgjør de beste. Bare på høyrevingen kunne jeg ramset opp sju-åtte jenter som har vært bedre enn Carmen Martin. Et All Star Team skal gjenspeile de beste, ikke blidgjøre flest mulig nasjoner.

Og at juryen utelot Cristina Neagu fra de fem nominerte som venstreback sier egentlig det meste. Det burde diskvalifisere dem fra å stemme bare på bakgrunn av det.

At stemmeglade ungarere har stemt Hafra frem som beste venstreback er kjekt for henne, men det er en fallitterklæring for EHFs All Star Team. Hun burde ikke en gang vært nominert. Hafra er et stort talent, og hun kommer til å komme på mange stjernelag, men dette skulle hun ikke vært på.

Stine Bredal Oftedal har i mine øyne vært Norges beste spiller i EM, men hun har ikke vært den beste midtre bakspilleren (for å bruke den riktige terminologien) i EM. Noen av mesterskapets aller beste spillere har spilt i denne posisjonen.

Sorry, Stine. Men denne plassen fortjener du ikke.

Jeg får heller prøve å sette opp et eget stjernelag i stedet.

ALL STAR TEAM, EM:
Målvakt: Amandine Leynaud, Frankrike

Her er jeg faktisk enig med juryen. Det er egentlig ingen målvakter som har imponert meg i dette mesterskapet, men Amandine Leynaud har vært den mest stabile når en ser hele EM. Nærmeste utfordrer er vår egen Katrine Lunde.

Venstreving: Siraba Dembele, Frankrike
Heller ikke venstrevingene har imponert meg. Men Siraba Dembele har vært et lite hakk foran sin franske kollega Manon Houette denne gangen.

Venstreback: Cristina Neagu, Romania
Verdens beste håndballspiller bar Romania alene til en semifinale. At hun pådrar seg en alvorlig kneskade og går glipp av semifinale og bronsefinale endrer ikke på at hun var en av mesterskapets aller beste spillere, og et soleklart inventar i et hvert All Star Team fra dette EM.

Midtback: Estelle Nze Minko, Frankrike
Så har me juksa litt. For Estelle Nze Minko spilte mest venstreback i dette mesterskapet, men det er en velkjent øvelse at man flytter litt rundt for å få de beste med. Før finalen hadde jeg egentlig Darija Dmitrijeva i denne posisjonen, men når jeg må velge mellom mine to favorittspillere i dette EM, så lager jeg plass til Nze Minko.

Høyreback: Anna Vyakhireva, Russland
EHF kåret henne til EMs beste spiller, men fant ikke plass til henne på All Star Team. Det er en ting som er blitt vanlig de siste årene. For da får de plass til ytterligere en spiller. Men det er jo bare noe tull. Er du best av alle, så er du også best i din posisjon. Da skal man selvsagt være med på stjernelaget også.

Høyreving: Katarina Krpez-Slezak, Serbia
Toppscorer i EM, og da fortjener du en plass på All Star Team. Spiller altså to kamper færre enn de som gikk til semifinale. Likevel var det ingen som kunne true hennes 50 mål. Den som var nærmest henne var ikke Carmen Martin, men Montenegros Jovanka Radicevic.

Linjespiller: Crina Pintea, Romania
Hun bommet mye, men var likevel den linjespilleren som scoret flest mål i EM. Og mot Norge var det hun og Neagu som var årsaken til at Romania gikk seirende av banen. Bruker du en så fysisk sterk linjespiller riktig, så er det et våpen det er vanskelig å forsvare seg mot.

Forsvarsspiller: Beatrice Edwige, Frankrike
Frankrike har EMs klart beste forsvar, og Beatrice Edwige er forsvarssjefen med stor F. Hun skjønner aldri hvorfor hun blir utvist, og er en høyst ordinær linjespiller i angrep. Men hun er en av de viktigste årsakene til at Frankrike nå er europamestere.

Det var et forsøk på å ta ut et All Star Team, basert på mine høyst subjektive vurderinger.

Samtidig som jeg har puslet sammen dette laget, har jeg prøvd å vurdere hvilke spillere jeg synes har vært best i hele 2018.

Jeg har i noen år sittet i juryen som kårer årets spiller i verden, og da skal en ikke bare sette opp en spiller i hver posisjon, men tre. Og rangere dem som en, to og tre.

Der får også leserne være med å stemme, men alle i juryen har en stemme hver, og leserstemmene blir vektlagt like mye som en jurystemme. Dermed hjelper det lite om en nasjon mobiliserer tungt for å få inn sine spillere.

Jeg har fått lov til å dele stemmeseddelen min, og det er noen navn som går igjen fra stjernelaget mitt i EM, selv om det er hele året som skal vektlegges.

Og her har Stine Bredal Oftedal fortjent fått en plass.

ÅRETS SPILLER I VERDEN 2018:
Venstreving:
1. Siraba Dembele
2. Nadine Schatzl
3. Manon Houette

Venstreback:
1. Cristina Neagu
2. Estavana Polman
3. Estelle Nze Minko

Midtback:
1. Darija Dmitrijeva
2. Iveta Luzumova
3. Stine Bredal Oftedal

Høyreback:
1. Ana Gros
2. Anna Vyakhireva
3. Amanda Kurtovic

Høyreving:
1. Katarina Krpez Slezak
2. Jovanka Radicevic
3. Julija Managarova

Linjespiller:
1. Crina Pintea
2. Heidi Løke
3. Dragana Cvijic

Målvakt:
1. Amandine Leynaud
2. Kari Aalvik Grimsbø
3. Yulia Dumansca

Forsvarsspiller:
1. Eduarda Amorim
2. Beatrice Edwige
3. Kelly Dulfer

Trener:
1. Ambros Martin
2. Olivier Krumbholz
3. Emmanuel Mayonadde