Johaug: – Jeg elsker jul

Therese Johaug liker å holde på juletradisjonene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg elsker jul. Det er den fineste tiden på hele året. Og det er helt uaktuelt å feire julen noe annet sted i verden enn hjemme i Dalsbygda, sier Therese Johaug bestemt.

– Hva bidrar du med som er på farten hele tiden?

– De to siste årene har jeg jo ikke fått gått skirenn, og da kom det iallfall noe godt ut av det: Jeg hjalp til hjemme.

– Og det betyr at du flettet kurver til juletreet?

– Ta ikke den! I fjor bakte jeg tynning, lemse og flatbrød. Dette er spesialiteter hjemme hos oss. Vi slaktet et lam, lagde lammerull og vårt eget pinnekjøtt. Vi saltet og tørket bog fra en sau. Jeg er opptatt av å ta vare på tradisjoner. Det gjelder også i matveien, så dette er virkelig givende og lærerikt, forklarer Johaug.

– Blir det slakting av lam i år?

– Jeg får dessverre ikke være med. Jeg kommer nok hjem til dekket bord i år og får bidra med litt vask og pynting av treet.

– Er det pyntet til jul hjemme hos deg i Oslo?

– Jeg har sjuarmede lysestaker som jeg satte fram før 1. desember - for å få litt julestemning. Og så har jeg selvsagt hengt opp julestjerne. Det har jeg også gjort på hytta. Der har jeg også pyntet med nisser, røde lys og engler. Så der er det skikkelig julestemning. Garantert hvit jul, muligheter for skiturer!

Og i skiløypa har langrennsløperen fra Dalsbygda gjort litt av et comeback etter utestengelsen: Hun har vunnet alle de seks distanseløpene i verdenscupen til nå.

– En drøm! Jeg er stolt av at jeg har kommet tilbake i toppen. Ikke bare en gang, men flere helger på rad, sier Therese Johaug.