Mann knivdrept etter krangel på julebord i Holmenkollen

HOLMENKOLLEN (TV 2): En polsk mann i slutten av 50-årene ble erklært død på stedet etter å ha blitt knivstukket i Holmenkollen i Oslo natt til lørdag. En mann i 30-årene er pågrepet og siktet for drap.

Hendelsen skjedde i en lavvo på «Lille Gratishaugen» ved hoppanlegget i Holmenkollen. Politiet ble varslet av både vitner og AMK klokken 2.29 natt til lørdag.

TV 2 kan erfare at drapet skjedde under et julebord som ble arrangert på stedet.

– Foranledningen skal være at siktede og avdøde var på en privat, jobbrelatert sammenkomst. Vi har grunn til å tro at de har kjennskap til hverandre, sier Anne Alræk Solem, seksjonsleder for etterforskning av alvorlige voldssaker i Oslo politidistrikt, til TV 2 lørdag formiddag.

Da politiet ankom stedet sammen med ambulansepersonell natt til lørdag, ble en mann funnet hardt skadd.

– Det startes gjenopplivning, men han blir etter kort tid erklært død på stedet, sier Solem.

Krangel i forkant

En mann i 30-årene ble pågrepet på samme sted. Ifølge politiet var pågripelsen udramatisk. Siktede er en mann med latvisk statsborgerskap, med bostedsadresse på Hamar, opplyser politiet.

– Han er noe kjent for politiet fra før, sier Solem, som ikke vil utdype noe rundt dette.

Mannens forsvarer, John Christian Elden, sier til TV 2 at hans klient erkjenner de faktiske forhold, men han har ikke tatt stilling til straffskyld.

– Min klient har forklart at det har oppstått en krangel i forkant av drapet. Ellers svarer han på de spørsmålene politiet har, og han samtykker til fengsling på mandag, sier Elden videre.

TV 2 erfarer at den drepte er en mann i slutten av 50-årene og polsk statsborger. Politiet opplyser at de er sparsommelige med opplysninger om drapsofferet, fordi pårørende lørdag formiddag ennå ikke er varslet.

Kontroll på drapsvåpen

Åstedet var sperret av lørdag morgen mens krimteknikere jobbet på stedet. Lørdag formiddag er lavvo-bygget og området rundt fortsatt sperret av.

Politiet har kontroll på våpenet som de mener ble brukt, og sier at alt tyder på at det er snakk om knivstikking.

– Meldingen til politiet var knivstikking, og det er gjort interessante beslag på stedet. Men utover det vil jeg ikke kommentere verken skader eller hva som er gjort av beslag, sier Solem i Oslo-politiet.

AVHØRT PÅ HOTELLET: Vitner ble tatt med til Scandic Holmenkollen Park, som ligger i nærheten av åstedet. Foto: Lovise Gangnes/TV 2
AVHØRT PÅ HOTELLET: Vitner ble tatt med til Scandic Holmenkollen Park, som ligger i nærheten av åstedet. Foto: Lovise Gangnes/TV 2 Foto: Lovise Gangnes
KRIMTEKNIKERE: Ved 08.30-tiden gjorde politiets krimteknikere seg ferdige på stedet.
KRIMTEKNIKERE: Ved 08.30-tiden gjorde politiets krimteknikere seg ferdige på stedet. Foto: Lovise Gangnes/TV 2
ÅSTEDET: Drapet har skjedd i et lavvo-bygg som leies ut av Skiforeningen. Foto: Lovise Gangnes/TV 2
ÅSTEDET: Drapet har skjedd i et lavvo-bygg som leies ut av Skiforeningen. Foto: Lovise Gangnes/TV 2

Julebord

Lavvoen, som har plass til 50 personer, eies av Skiforeningen og leies ut til privatpersoner og bedrifter som skal ha sosiale arrangementer.

TV 2 erfarer at det var et julebord for en bedrift på stedet fredag kveld, og at hendelsen skjedde idet festen var i ferd med å runde av ved 02-tiden.

– Hva kan dere si om motivet, hva skjedde før drapet?

– Det er uklart. I formiddag tar vi sikte på å gjennomføre avhør av siktede, hvor dét blir et sentralt tema, sier seksjonsleder Solem.

Mandag vil den siktede bli fremstilt for varetektsfengsling.

Flere vitner

Det var mange vitner til hendelsen, og flere skal være i sjokktilstand etter det som har skjedd.

– Det skal ha vært et titalls personer på denne sosiale sammenkomsten, sier Solem.

Vitner på stedet ble natt til lørdag tatt med til Scandic Holmenkollen Park, hvor de ble ivaretatt. Hotellet ligger kun et steinkast fra lavvoen hvor drapet skjedde.

– De ble tatt med dit både for å få dem bort fra åstedet og for å få dem inn i varmen. De avhøres nå på hotellet, samtidig som ambulanse er på stedet for dem som trenger oppfølging av helse, sa operasjonsleder Christian Krohn Engeseth lørdag morgen.

Skiforeningen: – Preger oss alle

Erik Eide, generalsekretær i Skiforeningen, forteller at de som utleier av lavvoen er preget av det som har hendt.​

– En sånn hendelse går inn på oss alle sammen. Vi må komme oss over sjokket, sier Eide til TV 2.

PREGET: Generalsekretær i Skiforeningen Erik Eide.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PREGET: Generalsekretær i Skiforeningen Erik Eide. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Lavvoen er reservert for andre arrangementer fremover, men Skiforeningen sier at drapssaken vil få konsekvenser for dette.

– Det er noe vi jobber med å finne ut av ganske fort og vi vurderer fortløpende hva som skal gjøres. Det viktigste nå er at politiet får gjort sine etterforskningsskritt, sier Eide.