SKUFFELSE: Thorir Hergeirsson og de norske håndballjentene ble nummer fem i EM.
SKUFFELSE: Thorir Hergeirsson og de norske håndballjentene ble nummer fem i EM. Foto: Bildbyrån

Stemples som «naive» og «arrogante» etter EM-fadesen

TV 2s ekspert Bent Svele mener det så ut som Norges håndballjenter ikke trodde de kunne tape kampen som endte EM-drømmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De norske håndballjentene står utenfor semifinalen i EM for første gang på 18 år.

Norge måtte ta til takke med en femteplass etter å ha vunnet stort mot Sverige fredag.

Ettmålstapet for Tyskland i åpningskampen viste seg å koste dyrt, for uten poeng inn i mellomspillet måtte Norge ha hjelp for å nå semifinalen. Den hjelpen fikk ikke Norge.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson mener det er mange faktorer som spiller inn for å forklare det skuffende mesterskapet, men han trekker frem det sure tapet for tyskerne.

– Vi har hatt litt lite tid sammen og får mindre og mindre tid. Det gjorde at det ble endringer på en kjerne som har spilt lenge sammen. Det kjente vi mest på innledningsrunden, men jeg føler likevel vi skal knipe igjen og vinne mot Tyskland. Det er den kampen som avgjorde mesterskapet for vår del, sier Hergeirsson til TV 2.

​TV 2s ekspert Bent Svele er kritisk til den norske innsatsen mot Tyskland.

– De hadde utfordringer inn mot den kampen, men jeg synes de løste situasjonen veldig dårlig, byttet for mye og ikke fant eller tok de rette situasjonene. For meg virket det som de var naive, om jeg skal være snill. Skal jeg være ordentlig streng, var de arrogante, sier Svele.

Svele: – Trodde ikke de kunne tape

Svele mener det så ut som det norske laget trodde det skulle snu av seg selv i den nervepirrende åpningskampen mot Tyskland.

– Jeg har hørt fra flere her nede, inkludert kommentatorer fra fjern og nær, at Norge har sett småarrogante ut. De trodde ikke de kunne tape for Tyskland. De kom fra et VM der de byttet for lite til et EM der de hadde for stort fokus på å få i gang for mange, sier TV 2s håndballekspert.

Landslagskaptein Stine Bredal Oftedal nekter for at de tenkte på den måten.

– Jeg føler vi snakker hvert eneste år om at åpningskampen ofte blir tung. Vi har tapt mange av dem. Jeg følte vi gikk inn veldig skjerpet. Kanskje var det spenningsnivået, at det bikket over, men da var det rart at vi ble tamme i stedet for overivrige. Det er vanskelig å vite, men det er en kollektiv greie. Det tror jeg vi skal fikse sammen, sier Oftedal til TV 2.

Hergeirsson er ikke enig i at Norge ble felt av egen arroganse.

– Nei, ikke i det hele tatt. Det er ikke arroganse slik jeg kjenner denne gjengen, hvordan vi jobber og tenker. Det er langt fra arroganse som gjorde at vi tapte for Tyskland. At det ble så jevnt og tøft, kan ha blitt overraskende og kom litt tøft på. Kampen var i en fase vi var sårbare. Det er noe annet, sier landslagssjefen, som påpeker at Tyskland så sterke ut i EM-innledningen.

Varsler grundig gjennomgang

Norge reiste til EM uten Nora Mørk og Amanda Kurtovic, som begge var ute med alvorlige kneskader. Stine Skogrand er gravid og uaktuell for spill.

Men selv uten både Mørk og Kurtovic, har ikke Norge hatt problemer med å score mål. Alle seirene er med store sifre og det ble scoret hundre mål i mellomspillet. Mot Sverige vant Norge med ni mål etter å ha scoret 38.

– Du vil savne verdens beste offensive håndballspiller i Nora Mørk, uansett hvordan du snur og vender på det. De har løst mye av angrepsspillet underveis. De scoret 30 mål mot Tyskland, og det skal alltid holde til å vinne. Etter Romania-kampen kom de med en erkjennelse, og det skal sies at de har spilt fantastisk etterpå, sier Bent Svele.

I tillegg til de Mørk og Kurtvic, slet Stine Bredal Oftedal med en lårskade som gjorde at hun mistet oppkjøringskampene i Møbelringen Cup. En lårskade gjorde også at Thea Mørk måtte reise hjem allerede etter andre EM-kamp.

Landslagslege Nils Ivar Leraand opplyste overfor TV 2 etter Sverige-kampen at hele sju spillere var ute med magesjau med bare fem dager igjen til EM.

– Vi er som alle andre, vi trenger å trene sammen for å bli gode sammen. Vi har hatt våre utfordringer inn mot Møbelringen Cup og etterpå når det gjelder samspill. De tok tid, og det kostet oss, sier Hergeirsson.

Islendingen varsler en faglig og grundig gjennomgang av alle kampene.

– Vi skal ha en god prat med spillerne om det viktigste, både hva som er sportslig og hva som er utenforliggende, sier han.