90.000 barn gruer seg til jul:

– Jeg fulgte med når flaskene kom frem. Mamma pleide å gjemme dem under bordet ved stolbeinet

For mange er julen synonymt med hygge, at familien er samlet og at man tar vare på hverandre. Slik var det ikke hjemme hos Kristin Angvik Dahlum.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

90.000 barn gruer seg til jul. De vet at mamma eller pappa kan komme til å drikke mye alkohol i løpet av julefeiringen.

– Jeg husker at jeg fulgte med når flaskene kom frem. Mamma pleide å gjemme dem under bordet ved stolbeinet. Etter hvert som kvelden kom ble flaskene tommere og tommere, og jeg ble mer og mer usikker, forteller Kristin Angvik Dahlum (49).

Fra den julen Kristin fylte ti og videre gjennom tenårene, var julen noe hun gruet seg til.

– Du blir redd, og du får en utrygghet. Jeg følte meg uønsket, og som et barn som ikke skulle ha levd, sier hun til TV 2.

For Kristin var det verste at hun ikke følte seg sett.

– Det er vondt når ens egen mamma som skal være det tryggeste og beste i hele livet, ikke klarer å ta ansvar for deg, sier hun.

Håpet forsvant aldri

Hun husker godt minnene fra julefeiringen. Redselen for hvordan kvelden kom til å bli.

– Jeg tenkte hvert år at «i år kommer det til å gå bra». Det er jo slik man er som barn, man har tro på sin egen mor og håper og vil så inderlig det beste, sier Kristin.

Men det gikk sjelden bra. År etter år endte Kristin julekvelden på jenterommet, skuffet over at julekvelden nok en gang endte slik.

– Jeg ble glad hvis julegaven var en bok, så jeg kunne rømme til rommet for å lese, så jeg fikk litt fri.

VONDE MINNER: Kristin synes det er tungt å tenke tilbake på de verste minnene fra barndommen. Likevel synes hun det er viktig å prate om temaet. Barn i samme situasjon skal vite at man ikke er alene om usikkerheten og redselen. Foto: Magnus Kaslegard/TV 2
VONDE MINNER: Kristin synes det er tungt å tenke tilbake på de verste minnene fra barndommen. Likevel synes hun det er viktig å prate om temaet. Barn i samme situasjon skal vite at man ikke er alene om usikkerheten og redselen. Foto: Magnus Kaslegard/TV 2

– Vis alkovett!

Organisasjonen Av-og-til jobber nå i førjulstiden med å få voksne til å tenke gjennom sine egne alkoholvaner.

– Jeg er bekymret for at julen skal bli farget for mange barn fordi de voksne ikke klarer å begrense seg, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

– Hvordan påvirkes barna når de voksne drikker?

BEKYMRET: – Bruk alkovett i julen, oppfordrer
Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til.
BEKYMRET: – Bruk alkovett i julen, oppfordrer Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til.

– Det er viktig å tenke på at det vi voksne tenker på som morsomme og fine effekter av å drikke alkohol, som at vi blir morsomme og ler mye, kan oppleves utrygt og vanskelig for mange barn, sier Eriksrud.

En undersøkelse gjennomført på oppdrag for Av-og-til viser at 9 prosent sier de har opplevd at voksne som har drukket så mye at de har sovnet i jula sammen med barn.

– Det er et tall som overrasker oss og som opprører oss. Det er ekstremt høyt. Dette er snakk om grøftefyll rundt barn, noe ingen barn bør oppleve i julen, sier hun.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland sier til TV 2 at for mye alkohol kan gjøre mange barn utrygg.

– Jeg tror de aller fleste foreldre ønsker at barna skal ha gode minner fra julefeiringen, og en trygg og god jul. Da må vi tenke på hvor mye alkohol vi drikker, selv om det skal være lov å kose seg i jula også, sier Hofstad Helleland.

Litt er lov

I dag har Kristin et normalt forhold til alkohol, og jobber i organisasjonen "Ja, det nytter!" med å hjelpe andre pårørende av rusavhengige og psykisk syke. Hun mener man har lov til å ta et glass rødvin eller litt akevitt til maten på en dag som julaften.

– Om du tar et glass rødvin, så tror jeg ikke ungene dine dør av det. Men tar du en flaske, så forandrer du deg. Det skaper utrygghet, og barna kan bli usikre på hvem mamma plutselig er blitt, påpeker hun.

Kristin er opptatt av at de som ikke føler på usikkerhet og redsel hjemme i julen skal tørre å ta kontakt for å få hjelp.

– Snakk med noen, si hvordan du har det. Fortell det til en god venn eller til en trygg lærer. Jo mer man snakker om det, jo mer hjelper det.

Trenger du noen å snakke med?

  • Rustelefonen 915 08 588. På rustelefonen.no kan du også chatte med rådgivere helt anonymt.
  • Røde Kors sin hjelpetelefon for unge under 18 år. Tlf: 800 333 21.
  • BARsnakk – chattetjeneste for deg som har mor eller far, eller andre nære med rusproblemer. www.barsnakk.no
  • Mental Helse. Telefon- og nettjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Åpent hele døgnet. Tlf: 116 123. Mentalhelse.no
  • Alarmtelefon for de unge. Gratis nødtelefon for barn og unge. Tlf: 116 111.
  • Kirkens SOS-telefon. Døgnåpen krisetelefon for deg som trenger noen å prate med. Tlf: 22 40 00 40.