TRIST: Ann Kristin Hagen (52) sier det har vært vondt å grue seg til jul.
TRIST: Ann Kristin Hagen (52) sier det har vært vondt å grue seg til jul. Foto: Fanny Bu / TV 2

Ann kristin (52) har i mange år gruet seg til jul:

– Trist å grue seg til noe som skal være så fint

For de aller fleste av oss er julen knyttet til familie, samhold og glede. Men for noen kan høytiden by på store utfordringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En undersøkelse som Ipsos har utført for Frelsesarmeen viser at 27 prosent nordmenn i en eller annen grad gruer seg til jul.

Hovedgrunnene til dette er blant annet økonomiske utfordringer, ensomhet, trøblete familieforhold og stress.

Ann Kristin Hagen (52) fra Drammen har i flere år vært en del av denne statistikken. Hun falt tidlig ut av arbeidslivet etter at hun ble ufør i 2004.

Siden da har 52-åringen hatt det tøft økonomisk. Og det er særlig rundt juletider Hagen har kjent på en ubehagelig følelse i kroppen.

– Høytider er fryktelig vanskelig når man ikke har penger. Jeg har aldri opplevd å ha penger til overs, og jeg kunne finne på å avstå fra å spise noen dager slik at barna skulle få nok mat, sier Hagen til TV 2.

– Helt forferdelig

52-åringen forteller om et enormt press fra samfunnet som blir spesielt synlig når det nærmer seg jul.

– Det har vært helt forferdelig å se andre handle gaver i dyre dommer. Der og da lurer man på hva det er som har gjort at akkurat jeg har blitt mislykket, sier Hagen.

Hun har selv fem barn, og forteller det har vært tøft at hun ikke har hatt mulighet til å kjøpe mange gaver til barna.

– De har vært glad for det de har fått, men det er alt presset rundt som gjør at det blir vanskelig. Det er en høytid som skal være hyggelig, og det ligger så mange forventninger rundt. Da er det en ekstra belastning at man sliter økonomisk, sier 52-åringen til TV 2.

– Satt på spissen

Psykolog Hedvig Montgomery sier funnene i undersøkelsen til Frelsesarmeen er interessante.

– Når man ikke føler seg som alle andre så føler man på skam, og skam fører til at man trekker seg tilbake. Da blir man enda mer ensom, sier psykologen til TV 2.

Montgomery sier at for de aller fleste, så handler julen om to ting. Det ene er å gi i overflod, og det andre er bilder av lykkelige familier.

– Vi mennesker er laget for kontakt og for å være sammen. Det er nettopp derfor julen er vanskelig, for det blir satt veldig på spissen for de som har havnet utenfor, sier psykologen.

Stor skam

Ann Kristin Hagen forteller at den ubehagelig følelsen i kroppen som regel har kommet snikende tidlig i november.

– Det er trist når man gruer seg til det som skal være en fin tid, sier Hagen.

– Hvordan har dette preget deg?

– Jeg er vanligvis en person som ler mye, men bak latteren skjuler det seg en hel del. Jeg har prøvd så godt jeg kan og ikke la dette gå utover barna, men jeg har brukt mye tid på å skjule. Den skammen gjør noe med deg, sier Hagen.

Det skulle imidlertid ta lang tid før Ann Kristin tok mot til seg og fortalte noen om utfordringene hun slet med. Men én dag falt fasaden hun hadde vært så flink til å skjule over flere år.

– Jeg var helt på bristepunktet, og jeg hadde ingenting å gå på. I ren desperasjon fortalte jeg det til noen, og hun hadde ingen anelse om at jeg hadde slitt i så mange år, sier hun.

BEDRE: Da Ann Kristin Hagen omsider turte å be om hjelp, ble hennes situasjon mye bedre.
BEDRE: Da Ann Kristin Hagen omsider turte å be om hjelp, ble hennes situasjon mye bedre. Foto: Fanny Bu / TV 2

Psykolog Hedvig Montgomery sier hun forstår hvorfor det kan være knyttet stor skam rundt det å be om hjelp, men mener det er ekstremt viktig at man tør å sifra.

– Når man er forelder er det desto viktigere at man tør å be om hjelp, for det er ikke bare deg selv du har ansvaret for. Det å ta det modige skrittet å be om hjelp gir deg også muligheten til å bli en bedre forelder, sier hun.

– Tør å be om hjelp

Etter at Ann Kristin omsider turte å si at hun trengte hjelp, har ting snudd for 52-åringen. Av en bekjent ble hun introdusert for Frelsesarmeen. Nå har hun i flere år mottatt bistand fra organisasjonen.

– Det er en mentalitet blant oss om at det er skamfullt å be om hjelp. Jeg mener det er en styrke å be om hjelp, ikke en svakhet, sier hun.

Nå ønsker Hagen å fjerne tabuet rundt det å grue seg til jul. For ifølge henne er det greit å si at man gruer seg til jul.

– Jeg håper at andre som sitter med den samme følelsen tør å be om hjelp. Jeg merker en stor forskjell på meg selv, og den tunge byrden er mye lettere nå etter at jeg turte å dele, sier hun.