KLASSEFORSKJELL: Johannes Thingnes Bø plaffet ned blinkene og holdt høy fart i sporet. Det holdt til seier i Hochfilzen.
KLASSEFORSKJELL: Johannes Thingnes Bø plaffet ned blinkene og holdt høy fart i sporet. Det holdt til seier i Hochfilzen. Foto: Junge, Heiko

Bjørndalen imponert etter nok en seier: – Har man egentlig nok superlativer om Johannes?

Fulgte opp forrige helgs dobbeltseier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Johannes Thingnes Bø har vist forrykende form hittil i år. Fredag sikret han seg seg nok en verdenscupseier under sprinten i Hochfilzen. Det var hans tredje seier på rad.

– Det kjennes bra ut. Det er et slit der ute, men det er verdt det når du krysser mållinja først, sier Thingnes Bø til NRK.

For selv om 25-åringen bommet på sitt aller siste skudd på sprinten, var farten i sporet nok til at han er på vei til nok en seier med knapp margin til Martin Fourcade.

– Har man egentlig nok superlativer om Johannes? Han overrasker meg med det grunnlaget han har. Med Johannes er det på en måte bare naturlig at han skal gå fort på ski. Men det er absolutt ingen selvfølge det han gjør. Jeg skal love deg at hodet og kroppen er forberedt på det han gjør, sier TV 2s skiskytterekspert Ole Einar Bjørndalen.

I mål var Johannes Thingnes Bø 8,6 sekunder i mål foran franskmannen som slo tilbake etter en svak start på årets sesong.

– Det er godt å være tilbake på mitt nivå. Det var godt å kunne være med å kjempe om seieren igjen, sier Fourcade til NRK.

– Hva har du gjort den siste uka?

– Jeg har sovet, sovet og sovet. Jeg har brukt mesteparten av tiden på rommet mitt og sett Netflix, sier franskmannen om suksessoppskriften.

Likevel var det altå ikke nok til å slå Thingnes Bø, som har åpnet årets sesong på imponerende vis.

– Det er ikke helt likt Fourcade å være 30 sekunder bak i sporet. Men han jobber knallhardt og er på gang igjen. Han er ikke i toppform enda, men han ser ut til å nærme seg, sier Ole Einar Bjørndalen.


Holdt høy fart i sporet
Med fasiten i hånd er det liten tvil om at seieren må langt på vei tilskrives farten Johannes Thingnes Bø hadde i sporet.

25-åringen åpnet hardt, plaffet ned samtlige blinker på første skyting og ledet umiddelbart med over 22 sekunder.

– Det er ikke så overraskende at han åpner hardt. Men i dag var det en ekstremt imponerende åpningsfart. Den er enda råere enn det han tidligere i gjort. Det gjør at han vinner til tross for en bom, påpeker Ole Einar Bjørndalen.

LES OGSÅ: Politiaksjon mot russiske skiskyttere

Thingnes Bø hadde riktignok startnummer 21, slik at blant andre Martin Fourcade startet etter han, men farten i sporet viste seg uansett å være i egen klasse.

Derfor virket det å gå mot en klar seier da Thingnes Bø hadde plaffet ned fire av fire blinker på siste skyting.

Men på den femte ble det bom, og dermed åpnet det hele seg opp.

Fourcade viste tegn til gammel klasse

Mot slutten virket det dessuten som om Thingnes Bø hadde blåst avgårde litt for mye krutt i starten av løpet. Han tapte litt mot slutten av løpet til sine argeste konkurrenter, men til slutt holdt det til seier for Thingnes Bø.

– Jeg burde kanskje spart sluttspurten en kilometer, slik at jeg hadde sluttspurten helt inn. Men jeg prøver å gå smart hele veien og utnytte langrennsfarten. Også hadde jeg vanvittig gode ski i dag, forteller Thingnes Bø.

Til tross for seieren, er det liten tvil om at Martin Forucades løp viser at han er på vei tilbake i god form etter en svak sesongåpning.

Bror Tarjei Bø er glad Johannes fortsatt er foran franskmannen.

– Det er sånn det skal være. Johannes har et lite overtak på Fourcade nå, men det virker som om han er tilbake. Det virker som om kroppen hans begynner å fungere, sier Tarjei Bø til NRK.

– Trodde du han var ferdig?

– Hehe, nei, det var vel dere bak kamera som trodde det. Vi vet at han slår raskt tilbake, sier Bø.

LES OGSÅ: Bjørndalen mener Eckhoff skulle ha satset på langrenn


Sjaastad Christiansen imponerte tross juniorfeil

I tillegg til Johannes Thingnes Bø imponerte Vetle Sjaastad Christiansen lenge i Hochfilzen. På vei inn til andre skyting virket det som om Sjaastad Christiansen slåss om en pallplassering, men tross to fulle hus brukte han nok for lang tid på skyting nummer to.

Ut på den siste runden virket han dessuten kraftig sliten. Til slutt gikk han inn til en 10.-plass, som totalt sett må sies å være en svært positiv plassering.

Overfor NRK skyldte Sjaastad Christiansen blant annet på kalde fingre på den siste skytingen.

– Det er synd han ikke klarer å ha kontroll på fingrene. Det kunne fort blitt en 6.- eller 7.-plass om han hadde hatt varme fingrer. Det er en juniorfeil av han, for det handler om valg av hansker, sier Ole Einar Bjørndalen.

Likevel: Prestasjonen til Sjaastad Christiansen imponerte TV 2s skiskytterekspert.

– Jeg er imponert over Vetle. Løypene i Hochfilzen er knallharde, så løpet hans viser at han har fått et løft. I likhet med Johannes åpner han bra. Det er blitt et slags varemerke det nå. Han sprakk litt på slutten, men Vetle er uansett overraskelsen. Det er kjekt å se at han gjorde det såpass bra, mener Ole Einar Bjørndalen.

​Av de andre nordmennene var det Tarjei Bø som gikk ut først. Han skjøt en bom på første skyting og lå greit an inn til andre skyting, men to bom der gjorde det umulig med en god sluttplassering.

– Det var skuffende, det var altfor dårlig av meg. Jeg hadde en god dag i løypa, så dette var skuffende, konkluderte Tarjei Bø overfor NRK.

Det samme gjaldt for Henrik L'abèe-Lund, som gjorde det vanskelig for seg selv med to bom på første skyting. Til slutt endte han langt bak de beste gutta i Hochfilzen.

Erlend Bjøntegård og Sindre Pettersen endte langt ned på resultatlistene.