Dette har gjort at Skarstein kan satse videre

Birgit Skarstein (29) måtte organisere skisatsningen på egenhånd og vurderte å legge opp som skiløper. Den nye landslagsordningen gjorde at hun ombestemte seg.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang skal paralandslaget organiseres gjennom Norges Skiforbund. Det gjør at Birgit Skarstein og flere utøvere kan klare å satse på ski.

– For meg personlig så gjør det en kjempeforskjell at laget vårt nå ligger under skiforbundet, forteller en lykkelig Birgit Skarstein til TV 2.

Fram til i høst har skisatsningen vært et krevende puslespill for Skarstein. Paralandslaget har vært organisert utenfor Skiforbundet, og utøverne har etterspurt mer hjelp til satsingen fra forbundet.

Fram til nå har 29-åringen måttet bruke mye tid på organisering. Tid hun egentlig ville bruke på å bli god på ski og i roing.

Den nye ordningen gir flere store løft for utøverne:

1. De utøverne som satser på ski hele året får 120 000 kroner i stipend (Birgit får halvparten fordi hun satser på roing om sommeren).

2. Landslagsutøverne får en trener som følger dem opp. Tidligere har ikke paralandslaget hatt landslagstrener.

3. Skiforbundet tar nå ansvar for ting utøverne tidligere har vært nødt til å ordne selv. Eksempelvis skitesting, smøring, sponsoravtaler og organisering av treningsleirer.

Løser logistikkfloken

Den nye ordningen betyr en helt ny hverdag for Skarstein, og det var avgjørende for at hun skulle fortsette å satse på ski.

Trønderen konkurrerer i både roing og langrennspigging, og er en medaljegrossist i begge idrettene, men ville ikke risikere at logistikkutfordringer i skisatsingen skulle gå på bekostning av roingen.

– Det har vært fryktelig mye jobb med ting som ikke handler om den sportslige delen, men som rett og slett har vært å skaffe avtaler på konkurranseutstyr, bestille billetter til reiser og andre logistikkutfordringer, forteller Skarstein.

– På et punkt så brukte jeg så mye tid og energi bare på organisering at jeg ble redd for at det kom til å gå utover begge idrettene og spesielt roingen. Den nye ordningen gjør at jeg nå kun kan jobbe med å bli bedre, sier verdensmesteren i roing.

Betalte OL-utstyret fra egen lomme

Utøverne får en økonomisk boost av å få landslaget inn i Skiforbundet. 120 000 kroner i stipend er en betydelig økning fra tidligere, hvor de ikke fikk stipend fra forbundet.

– De ekstra pengene er med på å betale for utstyr. Det å kjøpe en sykkel er for eksempel veldig dyrt, mange titusener kroner. Det å utvikle utstyr er dyrt, det å dra på samling er dyrt. Det har kostet å drifte selv, sier Skarstein.

Den spesiallagde kjelken til vinter-OL i PyeongChang er et eksempel på det.

– Reservekjelken jeg hadde med meg til PyeongChang kostet meg i overkant av 170 000 kroner.

– Fra egen lomme?

– Ja, rett fra egen lomme, den betalte jeg for selv.

Landslagstrener tar over for forloveden

Skarsteins forlovede, Martin Sletten, har fungert som treneren hennes, men nå som paralaget får egen trener «mister» han jobben.

Sletten mener at samarbeidet har funket godt, men at det er bra at hun får en landslagstrener.

– Det har vært et eventyr. Jeg er jo veldig glad i ski og jeg har gått mye ski selv. Jeg så jo at Birgit trengte hjelp, så da tok jeg over noen av oppgavene. Så vi har både vært et team og treningspartnere, og det har vært veldig bra, sier Sletten til TV 2.

FIRE NYE ÅR: Birgit Skarstein (t.h.) fortsetter skisatsningen i fire år til. Her sammen med Forloveden Martin Sletten på en treningsøkt. Foto: Ellen Kessel / TV 2
FIRE NYE ÅR: Birgit Skarstein (t.h.) fortsetter skisatsningen i fire år til. Her sammen med Forloveden Martin Sletten på en treningsøkt. Foto: Ellen Kessel / TV 2
NY TRENER: – Nå kan vi kose oss på skiturer, sier Martin Sletten som har fått en litt annen rolle etter at Skarstein fikk en trener gjennom landslaget. Foto: Ellen Kessel / TV 2
NY TRENER: – Nå kan vi kose oss på skiturer, sier Martin Sletten som har fått en litt annen rolle etter at Skarstein fikk en trener gjennom landslaget. Foto: Ellen Kessel / TV 2

– Så du har på en måte fått sparken du da?

– Jeg tror ikke et par skal ha et lønnet forhold mellom hverandre alt for lenge, så nå kan vi kose oss på skiturer.

Forloveden vil ta med seg erfaringene videre til nye prosjekter.

– Jeg kommer nok ikke til å gi meg helt, men det er helt greit at de med kompetanse og utdanning til det tar over den trenerrollen, sier Sletten.

Sterk sesongåpning

Denne uken var sesongens første konkurranser i verdenscupen i gang i Finland. Der har det allerede blitt to seire til Skarstein.

Hun har flere mål framover, med VM som sesongens store høydepunkt.

TILBAKE OG MÅLBEVISST: Birgit Skarstein har store mål denne sesongen og åpnet på beste vis. Foto: IPC Nordic.
TILBAKE OG MÅLBEVISST: Birgit Skarstein har store mål denne sesongen og åpnet på beste vis. Foto: IPC Nordic.
PÅ TOPP: Skarstein vant begge rennene i sesongåpningen i Vuokatti. Foto: IPC Nordic
PÅ TOPP: Skarstein vant begge rennene i sesongåpningen i Vuokatti. Foto: IPC Nordic

– Jeg hadde jo min første seier i verdenscup i enkeltrenn i fjor og det hadde vært veldig artig å få til igjen, også hadde det ikke minst vært artig å ta medalje i VM.

– Det er jo litt sprøtt å ha som mål, et halvt år etter VM i roing, å skulle ta medalje i VM på ski, men jeg tror det er mulig, sier en håpefull Skarstein.

– Jeg har to medaljer å forsvare fra forrige VM så det blir veldig spennende. Det er bare å jobbe på nå i hvert fall, det er helt sikkert.

Lik TV 2 Sporten på Facebook