SAVNER IKKE POLITIKKEN: I en alder av 68 år synes Per-Kristian Foss det er deilig å slippe å jobbe i helgene. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2
SAVNER IKKE POLITIKKEN: I en alder av 68 år synes Per-Kristian Foss det er deilig å slippe å jobbe i helgene. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2

riksrevisor per-kristian foss (68):

– Det hender folk blir sure på meg

Jobben hans er å avdekke problemer i offentlig sektor, men riksrevisor Per-Kristian Foss mener det står ganske bra til i AS Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det står ikke dårlig til i norsk offentlig forvaltning. Men det er jo problemer, og vi skal lete etter problemene, sier Foss.

Siden 2014 har folk blitt vant til å se Per-Kristian Foss som en litt streng refser når han legger frem rapporter som avdekker kritikkverdige forhold rundt helikopterkjøp, veiprosjekter, NAV eller klimasatsinger.

I to rapporter har Riksrevisjonen rettet svært alvorlig kritikk mot regjeringen for ikke å ha fulgt opp terrorsikring av kritisk infrastruktur godt nok.

Dette er de sterkeste ordene Riksrevisjonen har til rådighet. Den siste rapporten førte til at Ap og SV i høst reiste mistillitsforslag mot regjeringen.

«Father of the house»

På kontoret i 8. etasje i Riksrevisjonens lokaler i Oslo sentrum gir Foss et mildere inntrykk, iført cordbukser og utstyrt med en velbrukt kaffekopp med påskriften «Father of the house». Koppen ble i sin tid kjøpt i det amerikanske Senatet og gitt i gave til Foss i hans siste periode på Stortinget.

På et vis har han trappet ned siden han la opp som politiker. Foss har blitt et ni til fire-menneske, men å lede en stor organisasjon som Riksrevisjonen krever også sitt.

– Hender det at folk blir sure på deg?

– Jada. Det er ikke så mange som gir uttrykk for det, men jeg ser at de blir litt sure. Men jeg har også fått tilbakemeldinger fra ledende offentlig ansatte som sier at den rapporten var nyttig, for den var en vekker for oss og vi har satt i gang forbedringstiltak. Så det er slett ikke bare triste mennesker å se.

1985: 35 år gamle Per-Kristian Foss er valgt til sin andre periode på Stortinget. Foto Inge Gjellesvik / NTB / SCANPIX
1985: 35 år gamle Per-Kristian Foss er valgt til sin andre periode på Stortinget. Foto Inge Gjellesvik / NTB / SCANPIX

– Hender det at du blir positivt overrasket?

– Det hender ofte at vi går i gang med en rapport eller lager en foranalyse og finner ut at her står det i grunnen bedre til enn det vi trodde. Da dropper vi å gå videre. Vi skal ikke drive generelle undersøkelser, vi skal konsentrere oss om å bruke ressurser der det er noe å finne og der vi kan bidra til forbedringer.

Høyre-veteran

Per-Kristian Foss har viet det meste av yrkeslivet til politikken. Han ble valgt inn på Stortinget for Høyre i 1981 og satt i 32 år. Fra 2001 til 2005 var han finansminister i Bondevik ll-regjeringen.

Foss kaller seg nyhetsnerd og følger norsk og europeisk politikk tett. Men han savner ikke livet som politiker, og han veier sine ord nøye når han uttaler seg om dagens politiske situasjon.

– Jeg vil ikke dele ut noe terningkast til Erna Solberg, men jeg er utrolig imponert over hennes tålmodighet.

– Med hvem?

– Med alle, ler Foss.

– Jeg synes Erna har utvist en utrolig tålmodighet i ledelsen av en koalisjon. Det er mange interesser, og nå skal regjeringen utvides. Så der har hun mange stjerner i protokollen.

JUL PÅ KONTORET: Riksrevisoren har hengt opp julepynt på døren til kontoret. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2
JUL PÅ KONTORET: Riksrevisoren har hengt opp julepynt på døren til kontoret. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2

– Er det fornuftig å innlemme KrF i regjeringen?

– Det å få flertall bringer alltid mer balanse og stabilitet. Men det gir interne utfordringer og mer krangel på kammerset.

– Er det mer eller mindre slitsomt å være riksrevisor enn å være politiker?

– Atskillig mindre slitsomt. Pressen ringer mindre om kvelden og om natten, og alle weekender er private. Det var det aldri i politikken. Da var det mange årsmøter og lange flyreiser. Du kunne være sliten på en fredag, men tidlig lørdag morgen måtte du sette deg på flyet for å reise på et årsmøte. Så var det tilbake søndag kveld. Du blir sliten av det, rett og slett.

Trodde han var ruset

Med ordnet arbeidstid blir det mer tid til å gå på konserter og teaterforestillinger. Før jul får Foss og ektemannen Jan Erik Knarbakk med seg et par konserter i uka.

Per-Kristian Foss sto frem som homofil i 2000. Da han i 2012 ble rammet av hjerneslag, var han åpen om det også. Som offentlig person har man et visst ansvar for å bruke seg selv som eksempel, mener Foss.

– Det er også litt for å slå tilbake på rykter, sier 68-åringen.

Slaget gikk blant annet ut over taleevnen. Etter måneder med opptrening og timer hos logoped, begynte han å gi tv-intervjuer igjen. Det gikk ikke helt som ventet.

– Partiet fikk en del henvendelser av typen «går Foss på rus»? Og fremfor å få rykte på seg for å være ruset, så sa mine rådgivere at jeg burde ta imot invitasjonen fra Skavlan og snakke om det åpent. Etter det fikk jeg tilbakemeldinger fra kolleger både i Norge og Sverige om at de var blitt klar over noe de ikke visste fra før.

Ønsker mer åpenhet

Nå er han frisk, men balansen og førligheten i høyre side av kroppen er ikke som før. Han savner det å kunne gå på ski.

– Jeg er litt svekket der, men jeg har møtt folk som sier det finnes verre ting enn ikke å gå på ski, så det får jeg bare leve med. Men taleevnen og den fysiske formen ellers er tilbake som før.

Foss mener større åpenhet om sykdommer er en viktig del av folkehelsearbeidet.

– Generelt må offentlige personer være mer åpne, på godt og vondt, enn andre folk, sier Foss.

Finner fram julemusikken i november

Han ønsker seg ikke så mye til jul bortsett fra god helse. Gaver er det for det meste hans to onkelbarn som får.

Men én ting kan Per-Kristian Foss ikke unnvære i adventen: julemusikk. I slutten av november finner han frem sin samling med jule-CD-er. En av favorittartistene er Sondre Bratland.

– Nå er det jo egne radiokanaler med julemusikk, men jeg kommer ikke utenom den gamle bunken av CD-er som jeg spiller til jul. Sondre Bratland, kvedaren fra Vinje, synger en blanding av folkemusikk og julesalmer og har gode musikere bak seg.

– Så har jeg to gamle innspillinger av konserter som fant sted i Wien med kjente operasangere og Sissel Kyrkjebø. Platene er 10-20 år gamle, men de spilles fortsatt.

Riksrevisoren plages ikke av at en del av julemusikken har kristent innhold.

– Jeg synes vi fortjener en del tradisjon i forbindelse med jula. Den viktigste delen av tradisjonen er jo julesanger med kristent innhold. Det får vi tåle, selv om jeg også setter pris på Prøysen, sier Foss.

Setter strek i 2021

Han sitter som riksrevisor fram til 31. desember 2021. Etter det blir Foss pensjonist. Hvordan han skal tilbringe pensjonisttilværelsen, har han ikke brukt mye tid på å tenke på.

– Jeg har ikke lagt sånne langsiktige planer om at jeg skal begynne å bygge togsett eller noe. Den tid, den sorg.

– Blir det vanskelig å sette seg ned og ikke ha en jobb å gå til?

– Ja, jeg tror det. Det er jeg forberedt på.