Pinnekjøtt dampet på poteter med kålrotmos

Wenche og Bjørn Tore Teigen fra MatPrat tilbereder egenlaget pinnekjøtt.

Pinnekjøtt og kålrotstappe.

Velg røkt eller urøkt pinnekjøtt.

Beregn 350-450 g pinnekjøtt pr person.

De fleste kjøper pinnekjøtt ferdig oppdelt, men om du kjøper hel side; del pinnekjøttribben langsetter mellom hvert ribben (du trenger en god kniv og en sag). Legg kjøttet til utvanning i kaldt vann minst 24 timer, gjerne 30 timer, for å få et lettsaltet og mørt pinnekjøtt.

Wenche damper pinnekjøtt på en seng av hele mandelpoteter med skall. Gulløye, ringerikspoteter eller andre poteter kan også brukes.

Poteter dampet med pinnekjøtt. Foto: TV 2
Poteter dampet med pinnekjøtt. Foto: TV 2

Du kan også dampe pinnekjøttet over en rist (fiskekjele) eller på bjørkepinner (uten bark). Pinner til å dampe pinnekjøttet på kan også kjøpes på butikken. For litt ekstra smak kan en liten kvist einer legges i gryten sammen med pinnene.

Fyll på vann, annet skal stå i høyde med underlaget, det vil si rett under pinnekjøtt. Legg på lokk og la kjøttet dampe i ca 3 timer til det løsner fra benet. Pass på at det ikke koker tørt, etterfyll vann om nødvendig.

Pinnekjøttet kan legges under grillen en kort stund før servering, slik at det blir knasende sprøtt. NB! Pass på, det går raskt.

Server pinnekjøttet med mos av kålrot. Kokesjyen brukes som saus.

Noen velger å servere vossakorv eller en annen grov smakfull pølse ved siden av pinnekjøttet. Del pølsen opp i serveringsbiter og damp sammen med pinnekjøttet de siste 15 min.

Kålrotmos

4 personer

  • 1-2 kålrot (2-21/2 kg)
  • 1-2 gulrøtter (kan sløyfes)
  • vann
  • salt
  • muskat
  • 2-3 ss smør
  • fett/kraft fra pinnekjøttet

Skrell kålrot og del i biter. Kok godt mør i lettsaltet vann, hell av kokevannet. Mos den kokte kålroten, bruk en «stapper» eller en stavmikser. Rør inn smør eller fløte og smak til med kraft fra pinnekjøttet, salt, pepper og litt revet muskatnøtt.