Trumps inmsettelseskomite granskes for korrupsjon

Amerikansk politi etterforsker om komiteen bak innsettelsen av president Donald Trump misbrukte 107 millioner innsamlede dollar, skriver Wall Street Journal.

Donald Trumps insettelseskomite granskes. Foto: Carolyn Kaster/AP
Donald Trumps insettelseskomite granskes. Foto: Carolyn Kaster/AP

Avisen får opplysningene fra personer som er kjent med etterforskningen knyttet til innsettelsen for snart to år siden.

Etterforskes

Det er statsadvokaten i Manhattan som står for etterforskningen, som foreløpig er i en tidlig fase, skriver Wall Street Journal.

De etterforsker også om noen av komiteens største donorer ga penger i bytte mot å få tilgang til Trump-administrasjonen, politiske gjenytelser eller å påvirke Trump-administrasjonens standpunkter, får avisen opplyst.

Mange av de som ga mest til komiteen var også viktige givere for Trump under valgkampen, skriver Wall Street Journal.

Å gi penger i bytte mot politiske tjenester kan være i strid med korrupsjonsloven. Å overføre penger fra en organisasjon som har vært registrert som veldedig, kan også være i strid med loven.

Benekter å ha gjort noe ulovlig

I en uttalelse sier komiteen at feiringen fulgte alle lover og regler, ifølge CNN.

– Komiteen er ikke kjent med noen pågående etterforskning og har ikke blitt kontaktet av påtalemyndighetene. Vi har ingen bevis på at denne etterforskningen eksisterer, lyder det i uttalelsen.

– Komiteens finanser ble revidert internt og uavhengig og kan gjøres rede for i sin helhet. Regnskapsføringen ble også overført til den føderale valgkommisjonen og skattemyndighetene i tråd med lover og reguleringer. Pengene ble samlet inn fra private givere og ble brukt i samsvar med loven og givernes forventninger.

Pressesekretær i Det hvite hus, Sarah Sanders, sier at saken ikke har noe med Trump å gjøre.

– Dette har ikke noe med verken presidenten eller førstedamen å gjøre. Det eneste presidenten gjorde i innsettelsen var å komme dit, løfte hånden og sverge troskapseden. Presidenten var opptatt med overgangen på det tidspunktet, og hadde ikke noe med planleggingen av innsettelsen å gjøre, sier Sanders ifølge CNN.

Hvitvasking

Richard Gates, som har vært nestleder i komiteen, har vært i avhør med etterforskerne i forbindelse med saken. Han skal ha møtt på statsadvokatens kontor og møtt etterforskere i Robert Muellers Russland-etterforskning.

Gates er sammen Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort tiltalt for hvitvasking av penger og skatteunndragelse. Ifølge Wall Street Journal samarbeider Gates med politiet.

(©NTB/TV 2)