TRADISJONELT: Mens stadig flere har gått for plastjuletre de siste årene, melder juletreselgerne i år at mange velger bort plast til fordel for tradisjonelt og ekte.
TRADISJONELT: Mens stadig flere har gått for plastjuletre de siste årene, melder juletreselgerne i år at mange velger bort plast til fordel for tradisjonelt og ekte. Foto: NTB scanpix

Ekte tre eller plast? Jarl Eivind gjør stor suksess med et tredje alternativ

Stadig flere velger juletre av plast. I fjor var det valget til to av fem nordmenn. Snekkeren Jarl Eivind (29) ønsket et tredje alternativ - noe som slår an for fullt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Organisasjonen Norsk Juletre anslår at rundt 90 prosent av norske husstander har juletre. Og de siste årene har kunstige juletrær blitt svært populært i de norske hjem.

Men både juletredyrkerne og miljøorganisasjonene er skeptiske til plasten, og mener ekte trær er bedre for miljøet.

Nå melder selgerne av ekte trær at trenden er i ferd med å snu.

Daglig leder John-Anders Strande i organisasjonen Norsk Juletre sier at medlemmer deres, over hele landet, melder om økt salg av naturlige juletre.

GLAD: John Anders Strande i organisasjonen Norsk Juletre melder om økt salg av ekte vare.
GLAD: John Anders Strande i organisasjonen Norsk Juletre melder om økt salg av ekte vare. Foto: Privat

– Selgerne forteller at folk som har hatt plasttre i et eller to år, nå kommer tilbake og vil ha ekte juletre igjen. Noen sier at det er fordi de savner den gode lukten av gran i huset, andre velger ekte tre av miljømessige hensyn, sier Strande som representerer 430 produsenter av juletrær i hele landet.

Miljøhensyn

Det ingen som entydig kan svare på hva som er mest miljøvennlig av plastjuletre eller ekte.

Ekte juletrær belaster miljøet gjennom gjødsling, sprøyting og transport fra butikken. Mens de kunstige trærne belaster miljøet i produksjonsfasen, og man må også ofte reise lenger for å transportere dem enn de ekte trærne.

Den ideelle organisasjonen Framtiden i våre hender oppfordrer folk til å velge ekte juletre framfor plast, da utenlandske studier viser at ekte juletrær er et marginalt bedre miljøvalg enn plast.

Designet helt spesielt tre

Snekkeren Jarl Eivind Ullvang (29) fra Tysvær ønsket verken tradisjonelt tre fra skogen eller plastjuletre. Det var da han fikk ideen om å lage sitt egetdesignede tre – et tre som nå slår an hos folk i hele landet.

– Det er helt sprøtt hvordan det har tatt av. Jeg har fått forespørsler fra Lofoten til Kristiansand, sier den kreative snekkeren som de siste ukene har solgt 41 selvbygde trær.

Juletreet han produserer er laget av kryssfinér av furu. Treet består av ulike lengder av små trefliser løpende i en spiral opp stammen av treet.

MODERNE: Jarl Eivind Ullvang ønsket et evigvarende tre, men ikke et plastjuletre. Da kom han opp med denne ideen. Foto: Privat
MODERNE: Jarl Eivind Ullvang ønsket et evigvarende tre, men ikke et plastjuletre. Da kom han opp med denne ideen. Foto: Privat

– Det er 100 prosent tre og helt miljøvennlig, sier 29-åringen som først fortalte om trærne sine til Tysvær Bygdeblad.

Juletreproduksjonen er nå bare hobby, han jobber ellers fullt som snekker. Men Ullvang drømmer om å kunne leve av å produsere de spesielle trærne.

– Selv om det er sesongbasert hadde det vært veldig gøy om jeg kunne ha jobbet med dette hele året, sier 29-åringen som kommer til å begynne neste års produksjon allerede første nyttårsdag.

Tips og triks

Er du blant dem som nekter å dra inn verken plasttrær eller tre av kryssfinér, men sverger til god, gammeldags gran, har Strande gode tips til hvordan juletreet skal holde seg lengst mulig.

– Et iskaldt tre tar fortere skade på grener enn et tre som er varmere og ikke like stivfrossent, sier juletreeksperten.

For å få treet til å leve lenge bør man tenke på treets vel og ve.

Her er fire punkter organisasjonen Norsk Juletre oppfordrer folk til å følge, for å ha et friskt og fint tre i stuen julen gjennom:

1. Først må treet akklimatiseres. Et tre som har stått ute i frost må få en gradvis tilvenning til inneklimaet, og det kan derfor være lurt først å sette treet på et skyggefullt og kaldt sted. Hvis det er mulig kan du sette det i garasjen eller kjelleren slik at det tiner opp om det har vært frosset. Husk å klippe av eventuell emballasje så greinene får rettet seg ut.

2. Før du setter treet i juletrefoten kan det være lurt å sage av en tynn skive (2-3 cm) av roten. Dette gjør det lettere for treet å ta opp vann og vil gjøre at treet holder seg lengre med mindre nåledryss.

3. Etter at treet er satt i foten er det viktig å etterfylle med kaldt vann. Om det har noen effekt med ulike kjerringråd for å treet til å holde lenger er det delte meninger om. Det viktigste er at treet har tilgang på friskt vann.

4. På grunn av brannfare og treets «helse» bør man unngå å plassere treet for nære varmekilder. Kort sagt burde man egentlig behandle treet på samme måte som snittblomster.