Amerikanske medier:

– Trump opplever muligheten for riksrett som alarmerende

President Donald Trump attends a ceremony to sign an executive order establishing the White House Opportunity and Revitalization Council, in the Roosevelt Room of the White House, Wednesday, Dec. 12, 2018, in Washington. (AP Photo/Jacquelyn Martin)
President Donald Trump attends a ceremony to sign an executive order establishing the White House Opportunity and Revitalization Council, in the Roosevelt Room of the White House, Wednesday, Dec. 12, 2018, in Washington. (AP Photo/Jacquelyn Martin) Foto: Jacquelyn Martin
Kilder nær presidenten hevder Trumps nerver er i høyspenn etter utviklingen de siste månedene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er både CNN og NBC som siterer kilder nær presidenten på at han nå skal være oppriktig bekymret for riksrett.

De siste dagene skal han ha fortalt flere i sin nærmeste krets at han opplever muligheten som «alarmerende».

Trumps økende frykt for riksrett skal blant annet skyldes utviklingen i flere føderale etterforskninger der hans tidligere medarbeidere er involvert.

Dette kombinert med at demokratene vant Representantenes hus i mellomvalget, har gjort at faren for riksrett har begynt å synke inn hos presidenten.

Det er imidlertid først og fremst saken mot hans tidligere advokat Michael Cohen som har satt fart i riksrettsdiskusjonen.

– Dekket over for Trump

Cohen ble onsdag dømt til tre års fengsel for blant annet ulovlig valgkampfinansiering. I retten sa Cohen at han påtok seg ansvaret for kriminelle handlinger, «inkludert handlinger som omfattet USAs president».

– Det var min plikt å dekke over hans skitne handlinger, sa Cohen i retten.

Han har blant annet erkjent å ha organisert utbetaling av penger til folk for å tie og dermed beskytte presidenten. Blant annet sier han at Trump ga han i oppdrag å betale Stormy Daniels for å ikke snakke om affæren hun hevder å ha hatt med presidenten.

Demokratene har argumentert for at dette er handlinger som kvalifiserer til riksrett – hvis de blir bevist.

Trump gikk tidligere i dag ut og tilbakeviste Cohens påstander.

– Jeg oppfordret aldri Michael Cohen til å bryte loven. Han var en advokat og skal kjenne til loven. En advokat har et stort ansvar dersom det blir gjort en feil. Det er derfor de får betalt, skriver Trump på Twitter torsdag.

Avhenger av to vitneutsagn

Onsdag innrømte også American Media Inc., utgiveren av The National Enquirer, at de betalte 150.000 dollar til den tidligere Playboy-modellen Karen McDougal for at hun ikke skulle fortelle om affæren hun hevder å ha hatt med Trump.

Målet med utbetalingen var å hindre at historien hennes skulle påvirke valget i 2016.

– Hvorvidt Trump kan stilles for riksrett for dette avhenger nå av vitneutsagnet til to menn: David Pecker og Allen Weisselberg, sier en nær Trump-alliert til NBC.

Weisselberg er økonomisk direktør for en Trump-organisasjon som skal ha hatt en sentral rolle i utbetalingen av hysjpengene. Han skal ha blitt lovet immunitet for sitt vitneutsagn. Allen Pecker er administrerende direktør i American Media Inc.

Ifølge NBC fører den siste utviklingen til at Trump står alene som den eneste som hevder at hysj-pengene som ble utbetalt ikke var tiltenkt å påvirke valget i 2016.

Demokratisk flertall

Det faktum at demokratene vant Representantenes hus i mellomvalget i november, som er et av to kamre i Kongressen, skaper også grobunn for bekymring i det ovale kontor.

Skal en president stilles for riksrett, er det i første omgang Representantenes hus som bestemmer om det skal reises tiltale eller ei. Senatet avgjør deretter om presidenten skal dømmes eller ei.

Tidligere hadde republikanerne flertallet i begge disse, men nå som demokratene har flertall i Representantenes hus er veien til mulig riksrett blitt en god del kortere.

Men til tross for økende trykk fra flere hold, har Trump selv gått ut offentlig og hevdet at han ikke er bekymret for riksrett.

– Det er vanskelig å stille noen som ikke har gjort noe galt og skapt tidenes beste amerikanske økonomi for riksrett. Jeg er ikke bekymret, nei. Jeg tror folk ville gjort opprør hvis det hadde skjedd, sa han tirsdag i et intervju med Reuters.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook