Kolberg mener Høyre må stanse Frp: – Det er reaksjonær nasjonalisme

Fremskrittspartiet går til angrep på egen regjering. Partiet frykter FNs migrasjonsplattform vil bety en liberalisering i norsk innvandringspolitikk.

SISTE: Stortinget stemte torsdag over et forslag om ikke å slutte seg til avtalen. Kun Frp stemte for.

Torsdag kom utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) til Stortinget for å redegjøre for FNs omstridte migrasjonsplattform.

USA, Australia, Slovakia, Sveits, Østerrike, Bulgaria, Kroatia, Tsjekkia, Estland, Polen, Israel, Ungarn og Latvia har alle sagt nei til avtalen. Mange frykter de mister retten til å styre innvandringspolitikken i sine egne land.

Utenriksministeren ble møtt av et kraftig opprør fra Frps representanter, som har ønsket å stanse hele avtalen.

– Vi er enige om at man skal bekjempe ulovlig migrasjon, men denne avtalen legger opp til at man skal bekjempe ulovlig migrasjon ved å gjøre det lovlig. Det er Frp sterkt imot, sa Frps innvandringspolitiske talsperson fra Stortingets talerstol torsdag.

Høyre og Fremskrittspartiet er dypt uenig om Norge vil gi fra seg suverenitet ved å signere FNs migrasjonsplattform.

– Vi har studert FNs migrasjonsplattform grundig. Det er ingenting i plattformen som svekker vår suverenitet, sa utenriksministeren.

Overfor TV 2 avviser Helgheim utenriksministerens uttalelse.

REFSER EGEN REGJERING: Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim er uenig med sin egen regering.
REFSER EGEN REGJERING: Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim er uenig med sin egen regering.

– Alle de andre partiene har i dag sagt at vi ikke skal endre noe, og at avtalen ikke betyr noe for Norge. Det er feil. Selvfølgelig har det en betydning hva man signerer på. Når man signerer på at man skal forplikte seg til å innføre flere lovlige veier til migrasjon, forplikte seg til flere rettigheter og senke kravene til familiegjenforening, så har det betydning, sier Helgheim, til TV 2.

Høyre og regjeringen mener på sin side at Norge allerede i dag oppfyller forpliktelsene i avtalen.

Kolberg skuffet over Høyre

Arbeiderpartiveteran Martin Kolberg mener Erna Solberg må sette en stopper for Fremskrittspartiets opptreden i Stortinget.

Han var ikke nådig i sin kritikk av Fremskrittspartiet.

– Hva er det vi hører fra Fremskrittspartiets representanter? Hva er det uttrykk for egentlig? Jeg har sittet på plassen min og smattet på uttrykket, og veid det frem og tilbake, men jeg kaller det «reaksjonær nasjonalisme». Dette bør det settes en demper for, sa Kolberg fra Stortingets talerstol.

Ap-veteranen beklaget videre Høyres opptreden.

– Jeg beklager at Høyres representanter, med den verdikonservative tradisjonen de har, sitter stille nå det gjelder realitetene i saken. Utenriksministeren holdt en strålende innlegg da hun tok avstand fra dette, men i debatten ble det stille. Det bør det ikke bli, fordi det er denne type krefter i Europa som truer seg frem fra punkt til punkt. De må stoppes. Dette er en verbal kamp, en politiske diskusjon som må komme frem i det offentlige rom. Derfor er det nødvendig å sette tydelige merkelapper på dette.

– Skremme befolkningen

Til TV 2 sier Kolberg at Frp forsøker «å skape et uriktig bilde av avtalen».

– Det viser en dyp splittelse i regjeringen. Frp forsøker å skremme befolkningen med at det kommer strømmer vi mister kontrollen over hvis vi skriver under denne avtalen. Sannheten er det motsatte. Uten internasjonal rettsorden blir det vanskelig å håndtere dette, sier Ap-veteranen.

– Det er et spill fra Fremskrittspartiet og det beklagelige er at statsministeren slipper dette frem, og tillater at hennes egen utenriksminister kommer i en forlegen situasjon og at regjeringspartiet går løs på henne i saken.

Helgheim avviser uttalelsene fra Kolberg.

– At en regjering har partier som tar dissens er ikke uvanlig. Det er helt grei, det synes også Høyre.

– Føler du deg som en reaksjonær nasjonalist?

– Det er bare tull og tøys. Martin Kolberg har åpenbart ikke lest avtalen. Han vil bare snakke om prosessen rundt avtalen. Det eneste jeg har gjort er å peke på de problematiske punktene i avtalen, sier Helgheim til TV 2.