Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nytt år betyr nye muligheter, og for mange også ny jobb.

Er du blant dem som er på utkikk etter å skifte beite og ser etter noe virkelig annerledes, kan kanskje denne stillingen være noe.

Men da må du være villig til å flytte utenlands.

Det engelske kongehuset søker nemlig en ny «housekeeping assistant,» eller stuepike.

Selveste dronning Elizabeth blir nok ikke den heldige nyansattes nærmeste sjef, men om du noen sinne har drømt om å jobbe for og blant kongelige er altså sjansen her nå.

– Kongehusene i Europa trenger til en hver tid trofaste tjenere som jobber for dem – og fra tid til annen kommer slike utlysninger ut i offentligheten, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

– Her hjemme er det vanlig at man legger ut ledige stillinger på kongehusets egne nettsider, legger han til.

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.
TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland. Foto: Sørbø, Krister

Ta seg av gjester

Selv om man jobber blant rojale, vil nok ikke lønnsnivået være helt på apanasje-nivå.

Akkurat hvor mye man vil tjene kommer ikke frem i stillingsbeskrivelsen, men ifølge Daily Mail hadde en liknende jobbutlysning tidligere i år en lønn på 16.955 pund. Det tilsvarer i overkant av 184.000 norske kroner.

Samtidig skal det sies at det følger mange andre fordeler med jobben. Blant annet får man 33 feriedager og muligheten til å få innkvartering mot en lønnsjustering.

Arbeidstiden er fem dager i uken, men man må være klar for å jobbe i helger.

Vedkommende som får stillingen vil også måtte være klar for en del reisevirksomhet. Man kan også settes til å jobbe under arrangementer og til å ta seg av gjester.

BUCKINGHAM PALACE: Lyst til å ha dette som arbeidsplass? Nå er sjansen her!
BUCKINGHAM PALACE: Lyst til å ha dette som arbeidsplass? Nå er sjansen her! Foto: Alastair Grant/AP Photo

Kreves ikke erfaring

Men jeg har jo ikke erfaring, tenker du kanskje? Heng ikke med hodet, det trenger nemlig ikke å bety noe. For selv om det er en fordel med erfaring er ikke det et absolutt krav.

– Vi er mer interessert i at du har en proaktiv tilnærming og evne til å takle nye utfordringer, heter det i stillingsutlysningen.

For å bli ansatt ved slottet forteller kongehusekspert Kjell Arne Totland at det i tillegg til riktige kvalifikasjoner kreves «plettfri vandel og gode referanser.»

– Jeg har inntrykk av at det ofte går på anbefalinger fra bekjente – spesielt når det gjelder stillinger der man har direkte kontakt med kongefamiliens medlemmer, sier han og legger til:

– Og det forlanges selvsagt full diskresjon. I mange tilfeller må man faktisk skrive under på en taushetserklæring før man blir ansatt.

For den som føler seg kallet er det bare å sette seg ned og starte på søknaden, fristen er på nyttårsaften.