Lussekatter til alle – også allergikere

På Luciadagen må man ha lussekatter! Dersom du ikke allerede har bakt dem, har du en luftig og smakfull oppskrift her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lussekatter til alle – også for glutenfri, egg- og melkefri.

25-30 stk (avhengig av størrelse)

Les igjennom hele oppskriften før du begynner.

  • 1-2 g knust/støtt safran
  • 1 ss sukker
  • 2-3 ss vann
  • ca 1 kg hvetemel, begynn med 900 g
  • 50 g gjær
  • 125-150 g sukker
  • 1 ts kardemomme
  • ¼ ts salt
  • 5 dl melk
  • 1 egg (kan erstattes med ½ dl melk)
  • 150 g mykt smør
  • vispet egg til pensling
  • rosiner til pynt

Best resultat får du om du bruker en kjøkkenmaskin. Uten kjøkkenmaskin elt godt og lenge for hånd til du får en blank, smidig/elastisk, ikke for fast, deig.

Knus safran og sukker i en morter og tilsett kokende vann. Rør til sukkeret har løst seg opp. Bland sammen det tørre i bakebollen (begynn med 900 g hvetemel)

Tørrgjær drysses i det tørre / fersk gjær smuldres i det tørre.

Varm melk til fingervarmt, tilsett safranblandingen og egg og tilsett melblandingen mens maskinen går. Elt sammen i 8-10 min på middels/sakte hastighet, før mykt smørterninger tilsettes litt etter litt.

Er deigen for klissete tilsett resten av hvetemelet. Elt til deigen slipper bakebollen. Dekk bakebollen med plast og sett til heving i 40-50 min til dobbel størrelse. Ha deigen over på et bakebord, kna godt sammen og del i biter.

Form til forskjellige figurer og legg på et bakepapirkledt stekebrett. Dekk med et klede og etterhev ca 30 min.

Trykk rosiner til pynt på de ferdighevede figurene og pensle med sammenpisket egg.

Stek i midt i varm stekeovn, 225 grader i ca 12-15 min. Avkjøl på rist.

Tips: For ekstra «søte» lussekatter, pensle de ferdigstekte lussekattene med smør og dypp i sukker.

Luciakringle: Deigen formes til en kringle, stek på vanlig måte. Avkjøl og sett lys i kringlen ved servering.

Melkefri: Erstatt melk med vann, rismelk, havremelk, Gryr blandet med litt vann, soyamelk eller eplejuice. Smør erstattes med myk margarin uten melk eller 1 ½ dl rapsolje til baking.

Glutenfri: Bruk glutenfri bollepose. Tilsett eventuelt safran i deigen.

Glutenfri lussekatter

  • 1 boks kesam eller laktosefri lettrømme, Gryr eller «soya»rømme
  • 3 dl lunkent vann
  • 2 ss fiberhusk
  • 70 g (3 ss) Jyttemel
  • 1 1/2 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 50 g gjær
  • 6 ss rapsolje til baking eller annen nøytral olje
  • 1 ts salt
  • 1 pk (500 g) Semper finmel (uten fiber til fine boller m/fiber til grovere) eller annet glutenfritt mel

Ha kesam/rømme i en arbeidsbolle og tilsett varmt vann (bruk kesam boksen nesten full, den rommer 3 dl). Rør sammen. Tilsett fiberhusk og Jyttemel og la kjøkkenmaskinen gå i 5- 8 min og få en fin struktur på deigen.

Blandingen skal nå være fingervarm. Tilsett gjær, olje, salt, semper mel, sukker og kardemomme. Elt godt sammen, dekk til og sett til heving i 30 min. ”Smør” bakebord og hendene med litt nøytral olje, det gjør det lettere å trille ut deigen.

Trill deigen til en lang pølse og del opp i passe biter til boller. Trill til runde boller og legg dem på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og la heve i ca 40 min. Pensle med egg, melk eller vann (det du tåler). Tilsett eventuelt litt sukker i melken/vannet for å få gylden farge på bollene.

Stek ved 225 grader på midterste rille i 12-15 min.