PAR: Skal vi danse-deltagerne Martine Lunde og Aleksander Sæterstøl.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PAR: Skal vi danse-deltagerne Martine Lunde og Aleksander Sæterstøl. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kun fem prosent har samme fobi som Aleksander (22): – Jeg gråt i en time

Eksperter sier at han kan bli bedre med målrettet jobbing.

Mange har lurt på hvorfor Martine Lunde (22) tidvis er å se solo på røde løpere, uten reality-kjæresten Aleksander Sæterstøl.

Svaret er enkelt.

Sæterstøl nekter å ta fly. Han får dødsangst og trenger kraftige medisiner for å være i lufta.

Tar over syv timer å reise hjem

Han har en seriøs flyskrekk, og tar tog hver gang han skal fra Oslo til hjemstedet Bergen.

Derfor uteblir han fra røde løpere og premièrefester som finner sted langt unna.

– Da vi var på høstlanseringen til TV 2 i Bergen med Skal vi danse-gjengen, så skulle vi bare være der i noen timer før vi skulle fly tilbake. Da måtte Aleksander ha tatt tog i syv timer bare for å dra tilbake med en gang. Derfor kom han ikke. Da trodde folk at noe helt sykt hadde skjedd, og jeg fikk veldig mange spørsmål: «Hvor er Aleksander?! Hva har skjedd mellom deg og Aleks?», sier Lunde.

Ble kjent i Mexico

Noen stusser kanskje over at vestlendingen først ble kjent for det norske folk da han deltok i Paradise Hotel, som tross alt spilles inn i Mexico.

– Da jeg skulle til Mexico tok jeg masse valium. Da jeg fløy ned til Mexico, så husker jeg at jeg reiste meg opp og skulle gå før flyet lettet. Han ene kollegaen min bare dro meg ned igjen. Og da vi skulle ta neste fly, fra Amsterdam til Mexico City på elleve timer, så satt jeg på telefonen med mamma og gråt i en time, forteller han.

Flyskrekk regnes som en form for angst og fobi. Om lag fem prosent av befolkningen har flyskrekk i en slik grad at det er uaktuelt å fly, mens femten–tyve prosent opplever angst og ubehag ved flyreiser, skriver Store norske leksikon.

Flyskrekken fører til at de unge paret ikke kan dra på ferier sammen, slik som mange andre kjærester.

– Jeg reiser heller med andre folk, som venner og familie. Det går fint, det er ikke noe man kan gjøre noe med, sier Lunde støttende.

Finnes håp

Ellen Halvorsen jobber med å kurrere folks flyskrekk. Hun har jobbet som flyvertinne i mange år, og er nå en sertifisert kursholder.

At Sæterstøl føler at han skal dø når flyet letter, er han ikke alene om.

– Det er ulike grader av flyskrekk, dessuten handler frykten om forskjellige ting. Mange av de flyredde er overbevist om at risikoen for å dø er stor dersom de går om bord i et fly. Da blir også reaksjonene store. Hele kroppen protesterer, forklarer hun.

Rundt 300 personer i året kommer til henne for å håndtere frykten. Hun sier at redselen er individuell, derfor er også behandlingen slik.

– Kunnskap er viktig, men for å lære og håndtere egne reaksjoner, er det viktig å forstå hvorfor vi reagerer som vi gjør. Hvorfor lytter ikke frykten til fornuften? Når du forstår hvorfor reaksjonene er som de er, så vil de konkrete strategiene for mestring og håndtering som du lærer bli til god hjelp. Å lære og håndtere sin frykt handler i bunn og grunn om å trene seg opp til en mer hensiktsmessig atferd under stress og angst.

Tror hun blir superstjerne

Sæterstøl har blitt slått av Lunde i to reality-program: Paradise Hotel og Skal vi danse. Han syns det er litt kjipt, men er ikke overrasket.

– Martine kan få til hva hun vil, hun er nok tøffere enn meg på noen måter. Da jeg møtte Martine og hun begynte å blogge, så husker jeg at vi så på Bloggerne. Da husker jeg at hun sa: «Tenk om jeg kan være med på det en gang!» Så sa jeg: «Det kommer du garantert til!» Det har jo eksplodert rundt denne jenta, men det forstår jeg. Hun er jo en dritbra dame. Hun blir godt likt over alt. Nå er vi i Bloggerne, og det blir kjekt å se hvordan dette blir.

– Så du har hatt trua på Martine hele tiden, du?

– Ja, jeg venter bare på at hun skal til utlandet. Da må jeg ta båten etter til New York eller Los Angeles.

Lunde er ikke sikker på om den internasjonale karrièren som kjæresten spår blir realitet, men hun ble rørt da han fortalte hvor mye han forventer av fremtiden.

– Den turen til USA blir jo veldig dramatisk da, når du må padle over, sier hun, til latter fra begge to.

Du kan bli bedre kjent med det sjarmerende paret i den nye sesongen av Bloggerne på TV 2 Livsstil og TV 2 Sumo fra 01.01.2019.