Trange parkeringsplasser er en kilde til mange frustrasjoner. Blant annet at uvørne personer åpner dørene, uten å tenke på at det står en annen bil tett inntil. Da er det fort gjort å lage en parkeringsbulk.
Trange parkeringsplasser er en kilde til mange frustrasjoner. Blant annet at uvørne personer åpner dørene, uten å tenke på at det står en annen bil tett inntil. Da er det fort gjort å lage en parkeringsbulk. Foto: Scanpix

Ny dørløsning kan spare deg for mange tusenlapper

Dette er en gjenganger på parkeringsplassene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tar du deg en tur i et parkeringshus eller utenfor et kjøpesenter og ser litt nærmere på bilene som står parkert, vil du fort oppdage én ting: Mange av dem har små bulker og/eller riper på dørene.

Hvordan de har kommet dit kan nok ha mange årsaker.

Noen har vært uforsiktig og laget dem selv. Andre har bare "dukket opp" – mens andre igjen er ganske enkle å se hva kommer av: At noen har stått parkert litt for nært, åpnet bildøren – og truffet bilen ved siden av.

Intelligente bildører

Slike småskader er irriterende og ikke minst: Det koster penger å utbedre dem. Her flyr tusenlappene fort. Må døren eller andre deler av bilen også rettes ut, passerer vi fort 10.000 kroner med god margin.

Flere bilprodusenter har lansert beskyttelsesløsninger som skal forhindre at dette skjer. Nå tar teknologileverandøren Continental dette et hakk videre. De skal lansere såkalte intelligente bildører, som vil åpne seg selv – og aldri slå borti en annen bil på parkeringsplassen.

Denne knappen har du neppe i bilen din

Blir en saga blott

Dørsystemet skal vises frem for offentligheten første gang på teknologimessen CES i Las Vegas, i januar.

– Få ting er så irriterende som parkeringsbulker. Hvis alle biler får intelligente dører, vil parkeringsbulker være en saga blott, sier produktsjef hos Continental Dekk Norge, Knut Knudsen.

Disse dørene er først og fremst utviklet med tanke på selvkjørende biler. Når bilene skal kjøre av seg selv, trenger de også dører som åpner seg av seg selv, og dørsystemet er laget slik at dørene vil åpne seg når passasjeren nærmer seg.

Apropos selvkjørende bil: Dette gikk ikke helt etter planen...

De siste årene har det kommet nye og smarte måter å lakkere småskader på bilen. Likevel blir det fort dyrt når dette skal fikses.
De siste årene har det kommet nye og smarte måter å lakkere småskader på bilen. Likevel blir det fort dyrt når dette skal fikses.

Ikke få fingrene i klem

De automatiske og intelligente dørene vil også gjøre at man ikke lenger kan smelle igjen døra. Skulle man åpne den – og det viser seg at det står en bil eller en stolpe for nært bilen – vil ikke døra åpne seg så mye at den treffer det andre objektet.

Systemet vil også forhindre at man kan få for eksempel fingrene i klem i en bildør. Selv ikke om bilen står i en bratt bakke, vil døra åpne seg mer enn nødvendig.

– Dette gjør også at det ikke blir noe problem å åpne døra for barn og eldre, som i dag kan ha problemer med å åpne bildørene om bilen står i en bratt bakke. Med dette systemet vil dørene åpne seg av seg selv, avslutter Knudsen.

Delepriser: Denne lille saken kan gi deg en kjemperegning

Se video: Denne parkeringen går virkelig helt galt!