EVENTYR: Marte, Petter og de tre barna Even, Lauritz og Håkon har lenge hatt lyst på et lite eventyr. 2. juledag flytter de til Bali.
EVENTYR: Marte, Petter og de tre barna Even, Lauritz og Håkon har lenge hatt lyst på et lite eventyr. 2. juledag flytter de til Bali. Foto: Mari Linge Five / TV 2

tar med barna og flytter til indonesia:

– Vi aner ikke hva vi går til. Sønnen vår (4) trodde Drammensbadet var Bali

Marte Bøhm og Petter Nordahl har solgt bilen og leid ut huset. 26. desember flytter de til Bali, hvor de skal være i seks måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I huset til familien på fem er det travle tider.

26. desember pakker ekteparet Marte Bøhm og Petter Nordahl med seg badebukser og snorkelutstyr og flytter hele familien fra kalde og mørke Norge, til eksotiske Bali i Indonesia.

– Vi har lenge hatt en drøm om et eventyr, men vi var mange runder frem og tilbake før vi bestemte oss for at NÅ gjør vi det, sier Marte Bøhm til TV 2.

– Overrasket

De var innom mange steder rundt omkring i verden, før valget til slutt falt på Bali. Marte fikk tilbud om å jobbe som frivillig på en skole på øya, og da ble valget enklere.

Men hva er det som får noen til å flytte langt bort fra trygge omgivelser, venner og familie? Det har barna Even (12) Lauritz (11) og Håkon (4) spurt mamma og pappa om flere ganger også.

Da ideen først ble introdusert for de tre barna, innrømmer de at de ble litt skeptiske.

– Jeg ble litt lei meg. Hva skal vi dit?, tenkte jeg. Vi ble litt overraska, forklarer de to eldste guttene Lauritz og Even.

– Tøft

Men Petter og Marthe har helt siden de fikk ideen, vært opptatt av å involvere barna i prosessen.

– Sett i et lengre perspektiv, så tror jeg det blir en opplevelse for oss alle, sier Marthe.

NERVØS: De to eldste guttene, Lauritz og Even innrømmer at de er litt nervøs for reisen til Bali.
NERVØS: De to eldste guttene, Lauritz og Even innrømmer at de er litt nervøs for reisen til Bali. Foto: Mari Linge Five / TV 2

Men det har ikke bare vært enkelt og skulle ta med seg hele familien til Bali. Familien forteller at det har vært en lang prosess, og mange uventede utgifter som har dukket opp underveis.

– Det å leie ut huset har vært en prosess i seg selv. Det er masse vaksiner som skal taes, man må få permisjon fra jobben, finne barnehage, skole og et hus å bo i, sier Petter.

Ifølge tall fra SSB var det 10 220 nordmenn som flyttet fra Norge i 2017.

Året det flyttet flest fra Norge var i 1989, da ble 16 737 mennesker meldt som utflyttere fra Norge.

2016: 9 994

2015: 10 090

2014: 8 555

2013: 10 680

2012: 9 929

2011: 9 583

2010: 9 010

Kilde: SSB

Til sammen regner de med at de har brukt litt under ett år på hele planleggingsprosessen.

– Én ting jeg ikke tenkte på, er hvor viktig det er å forberede barna. Vi må erkjenne at dette er tøft for dem. Et halvt år er lenge for de, men ikke så lenge for oss, sier Marte.

Forstår lite

Ekteparet tror det tøffeste blir når de to eldste guttene skal starte på skole. Marte og Petter er spent på hvordan de kommer til å takle det.

Men situasjonen til fire år gamle Håkon er en helt annen. Han forstår foreløpig lite av hva som er i ferd med å skje.

– Håkon vet at vi skal til Bali, og at det er et basseng der. Et lite øyeblikk trodde han Drammensbadet var Bali, forklarer Petter.

SPENT: Fire år gamle Håkon er spent på avreise, men vet foreløpig lite hva som venter han.
SPENT: Fire år gamle Håkon er spent på avreise, men vet foreløpig lite hva som venter han. Foto: Mari Linge Five / TV 2

Men det er ikke bare Håkon som ikke er helt forberedt på hva som møter de på Bali. Familien har nemlig kun sett noen få bilder fra huset de har leid, og skolen har de såvidt snakket med.

– Hva tror dere dette har å si for familien?

– Vi håper at det blir en positiv opplevelse for alle sammen, og at det knytter oss sterkere sammen. Men det blir sikkert både fine og tunge stunder, sier ekteparet.

Annerledes hverdag

Marte og Petter er imidlertid opptatt av at de seks månedene på Bali ikke skal være en ren ferie, men velger heller å se på det som en litt annerledes hverdag.

– Hele poenget er at vi skal ha en hverdag, men en roligere hverdag enn hva vi er vant til. Vi skal hoppe av den karusellen vi befinner oss på her hjemme. Ha mindre planer og gjøre mer ting sammen, sier de.

TETT FORHOLD: Petter håper at reisen skal bringe familien enda tettere sammen. Her sammen med Håkon (4) og Lauritz (11).
TETT FORHOLD: Petter håper at reisen skal bringe familien enda tettere sammen. Her sammen med Håkon (4) og Lauritz (11). Foto: Mari Linge Five / TV 2

Og til alle andre som har en lignende drøm, har ekteparet en klar oppfordring:

– Sett en dato, og ta avgjørelsen om at NÅ gjør vi det. Så må man legge en plan, og jobbe beinhardt for å klare det. Det finnes mange unnskyldninger for å la være, så å utsette er ikke løsningen, sier Petter.

– Blir ikke juletre

Men før avreise er det en del praktiske ting som må på plass, samt julefeiring i Norge.

– Det går veldig i ett, så det blir ikke juletre i år. Jeg var mest stresset i november, fordi jeg gjerne ville være ferdig med alt slik at vi kunne nyte juletiden. Men det gikk ikke helt etter planen, sier Marte.

Den 26. november kjører familien mot Gardermoen, deretter venter tre lange flyturer før de omsider setter sine ben på den indonesiske øya Bali.

– Alt vi vet er at vi blir hentet av en sjåfør som tar oss med til huset. Hva som skjer etter det, aner vi ikke, sier familien.