ASBJØRN SLETTEMARK GIR DEG SINE BESTE TIPS:

Derfor elsker du «true crime»

Vi elsker å grøsse over groteske drap og mystiske kriminalsaker. TV-serieanmelder Asbjørn Slettemark tror han vet hvorfor, og han vet hvilke kriminalsaker som bør bli de neste du fordyper deg i.

Med serier som «Making A Murderer» på Netflix, «Hvem drepte Birgitte?» på TV 2 og podcasten «Serial», har «true crime» blitt en kjent og kjær sjanger blant veldig mange. De siste årene har true crime-serier blomstret opp på både TV, i podcaster og bøker, men sjangeren er langt fra ny.

– Sjangeren har eksistert så lenge vi har hatt skriftspråk. På 1700-tallet trykte aviser sensasjonelle løpeblader med rapporter om drap. Og på den tiden var det ikke mye sensur blant redaktørene, forteller TV-serieanmelder Asbjørn Slettemark til God morgen Norge.

Likevel er det ikke før i nyere tid at sjangeren har blitt slik vi kjenner den i dag.

– Å skape en fortelling av drap, oppstod på 60-tallet da Truman Capote utga boken «In Cold Blood». Han etterforsket og intervjuet folk, og dette ble starten på nåtidens «true crime».

STARTEN PÅ
STARTEN PÅ "TRUE CRIME": Richard Hickock (t.v.) og Perry Smith var skurkene i boka "In Cold Blood" - boka som mange regner som den første i sin sjanger. I 2017 ble den også utgitt på norsk. Foto: AP

Nysgjerrige seere

Å kose seg med grusomme skildringer av drap og tortur, kan virke rart for noen. Men Slettemark tror det er en naturlig forklaring på fascinasjonen.

– Noen psykologer mener at å gjenoppleve et drap utløser litt av det samme adrenalinet som i en berg- og dalbane. Men jeg tror at den mest naturlige forklaringen er at vi vil prøve å forstå. Et drap er for et normalt menneske det mest brutale som finnes. Vi er nysgjerrige på hva som gjør at tilsynelatende vanlige mennesker ender opp i fengsel som drapsmenn.

Det bør også være noe gjengkjennbart i en god true crime-serie.

– Ser vi på «Making A Murderer», «Gåten Orderud» og «Hvem drepte Birgitte?», så handler disse om familierelasjoner. Vi kan ikke nødvendigvis forstå et drap, men konflikter i familien, det kan vi alle skjønne oss på, forteller Slettemark.

Og er drapet i tillegg uløst, bør alt ligge til rette for en avhengighetsskapende serie, mener krimentusiasten.

Objektive utfordringer

NETFLIX-SUKSESS:
NETFLIX-SUKSESS: "Making A Murderer" hvor vi følger rettsaken mot Steven Avery, satte standarden for mange "true crime"-tilhengere. Foto: Dan Powers

Det er lett å la seg rive med og å trekke sine egne konklusjoner etter å ha sett et par episoder av en true crime-serie. Men ifølge Slettemark skal man være noe forsiktig og ikke ta absolutt alt for god fisk. Blant annet «Making A Murderer» har blitt beskyldt for å ikke være 100 prosent objektiv.

– Utfordringen er at sjangeren forsøker å fortelle en historie, mer enn å rapportere om det som har skjedd, slik vanlig reportasjejournalistikk er. Dette gir en mulighet til å fremstille skurker, og man kan la være å nevne opplysninger for å få fram den fortellingen man helst vil formidle.

TV-serieanmelderens beste tips:

Familiene på Orderud (podcast)
– Gåten Orderud har blitt en snakkis. Den minner oss på mange detaljer vi har glemt om trippeldrapsaken på Orderud gård. Liker du TV-serien, bør du også høre denne podcasten. En nedpå, fengende og enormt interessant podcast.

Bøddelens sang - Norman Mailer (bok)
– Dette er kanskje min favorittbok gjennom alle tider. 1000 sider hvor vi følger historien til Gary Gilmore. Han kommer ut fra fengselet etter mindre forbrytelser, og deretter blir han dømt for et drap i en stat som ikke har dødstraff. Men så begynner den dømte å kjempe for å dødsstraff...

I´ll Be Gone In The Dark - Michelle McNamara (bok)
– Denne boka er er skrevet av en ung forfatter og journalist som døde brått i forfjor. Hun jaktet på "The Golden State Killer" før hun døde - Californias verste seriemorder gjennom tidene. Etter hennes død, har teamet hennes samlet sammen alle hennes notater som handler jakten på denne morderen. Og så plutselig, etter 30 år, arresterer politiet en mann for de grusomme drapene.

The Staircase (Netflix)​
– Forfatteren Michael Peterson blir beskyldt for å ha drept sin kone. Er han en kaldblodig morder eller har hun bare falt ned trappen? Dette er den første originale true crime-serien på TV. Et veldig rart drap. Og denne serien blir stadig oppdatert med nye episoder!

Se intervjuet med Asbjørn Slettemark øverst i saken.